Zobrazit minimální záznam

Search for new natural alpha-glucosidase inhibitors
dc.contributor.advisorKarlíčková, Jana
dc.creatorKašpárková, Michaela
dc.date.accessioned2023-07-24T18:17:36Z
dc.date.available2023-07-24T18:17:36Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/181105
dc.description.abstractCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany Student: Michaela Kašpárková Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of diploma thesis: Search for new natural α-glucosidase inhibitors α-glucosidase is one of the main enzymes that break down carbohydrates in the digestive tract. Its physiological function is mainly the cleavage of α-(1,4) bonds of oligosaccharides and enabling the absorption of D-glucose into the bloodstream. As a result, there is an increase in postprandial blood glucose values, which is not desirable in patients with diabetes or in people with a high risk of developing it. Flavonoids are natural polyphenolic substances found in many natural components of our food. These substances are known for their positive effects on human health, which also include the ability to inhibit the α-glucosidase enzyme. Therefore, the aim of this work was to determine the inhibitory activity of flavonoids against the α-glucosidase enzyme and the subsequent assessment of the structure-activity relationship. Using twenty-two selected flavonoids belonging to five different structural groups, the inhibitory activity on the yeast α-glucosidase from Saccharomyces cerevisiae was determined by spectrophotometric measurements in vitro....en_US
dc.description.abstractUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Studentka: Michaela Kašpárková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Hledání nových přírodních inhibitorů α-glukosidas α-glukosidasa je jedním z hlavních enzymů, které štěpí sacharidy v trávicím traktu. Její fyziologickou funkcí je zejména štěpení α-(1,4) vazeb oligosacharidů a umožnění vstřebávání D-glukosy do krevního řečiště. V důsledku toho dochází ke zvyšování postprandiálních hodnot glykemie v krvi, což není žádoucí u pacientů s diabetickým onemocněním či u osob s vysokým rizikem pro jeho vznik. Flavonoidy jsou přírodní polyfenolické látky vyskytující se v mnoha přirozených složkách naší potravy. Tyto látky jsou známé svými pozitivními účinky na lidské zdraví, mezi něž patří také schopnost inhibovat enzym α-glukosidasu. Cílem této práce bylo proto stanovení inhibiční aktivity flavonoidů vůči enzymu α-glukosidase a následné posouzení vztahu struktura-účinek. Za použití dvaceti dvou vybraných flavonoidů z pěti různých strukturálních skupin byla s využitím spektrofotometrického měření stanovena in vitro inhibice α-glukosidasy pocházející z kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Výsledky byly porovnány podle křivek znázorňujících 95% konfidenční intervaly vztahu...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectdatabase searchingen_US
dc.subjectnatural compoundsen_US
dc.subjectalpha-glucosidase inhibitorsen_US
dc.subjecthledání v databázíchcs_CZ
dc.subjectpřírodní látkycs_CZ
dc.subjectinhibitory alfa-glukosidasycs_CZ
dc.titleHledání nových přírodních inhibitorů alfa-glukosidascs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-05-29
dc.description.departmentKatedra farmakognozie a farmaceutické botanikycs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botanyen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId239128
dc.title.translatedSearch for new natural alpha-glucosidase inhibitorsen_US
dc.contributor.refereeCarazo Fernández, Alejandro
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakognozie a farmaceutické botanikycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botanyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Studentka: Michaela Kašpárková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Hledání nových přírodních inhibitorů α-glukosidas α-glukosidasa je jedním z hlavních enzymů, které štěpí sacharidy v trávicím traktu. Její fyziologickou funkcí je zejména štěpení α-(1,4) vazeb oligosacharidů a umožnění vstřebávání D-glukosy do krevního řečiště. V důsledku toho dochází ke zvyšování postprandiálních hodnot glykemie v krvi, což není žádoucí u pacientů s diabetickým onemocněním či u osob s vysokým rizikem pro jeho vznik. Flavonoidy jsou přírodní polyfenolické látky vyskytující se v mnoha přirozených složkách naší potravy. Tyto látky jsou známé svými pozitivními účinky na lidské zdraví, mezi něž patří také schopnost inhibovat enzym α-glukosidasu. Cílem této práce bylo proto stanovení inhibiční aktivity flavonoidů vůči enzymu α-glukosidase a následné posouzení vztahu struktura-účinek. Za použití dvaceti dvou vybraných flavonoidů z pěti různých strukturálních skupin byla s využitím spektrofotometrického měření stanovena in vitro inhibice α-glukosidasy pocházející z kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Výsledky byly porovnány podle křivek znázorňujících 95% konfidenční intervaly vztahu...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany Student: Michaela Kašpárková Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of diploma thesis: Search for new natural α-glucosidase inhibitors α-glucosidase is one of the main enzymes that break down carbohydrates in the digestive tract. Its physiological function is mainly the cleavage of α-(1,4) bonds of oligosaccharides and enabling the absorption of D-glucose into the bloodstream. As a result, there is an increase in postprandial blood glucose values, which is not desirable in patients with diabetes or in people with a high risk of developing it. Flavonoids are natural polyphenolic substances found in many natural components of our food. These substances are known for their positive effects on human health, which also include the ability to inhibit the α-glucosidase enzyme. Therefore, the aim of this work was to determine the inhibitory activity of flavonoids against the α-glucosidase enzyme and the subsequent assessment of the structure-activity relationship. Using twenty-two selected flavonoids belonging to five different structural groups, the inhibitory activity on the yeast α-glucosidase from Saccharomyces cerevisiae was determined by spectrophotometric measurements in vitro....en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakognozie a farmaceutické botanikycs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV