Zobrazit minimální záznam

Legumes and their importance in nutrition
dc.contributor.advisorDostálová, Jana
dc.creatorHledíková, Zuzana
dc.date.accessioned2023-07-25T00:27:05Z
dc.date.available2023-07-25T00:27:05Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/181965
dc.description.abstractThe master's thesis deals with the characteristics of legumes, their consumption in my country and in the world, different options of preparation and mostly their composition and influence on health. Legumes are an important source of plant based protein, complex carbohydrates, fiber, vitamins, minerals and other components, that might be regarded as less desirable due to possible interactions with food nutrients and gastrointestinal issues. The amount of some of these substances could be reduced by following treatment and on the other hand even these antinutrients can be benefitial. Last but not least legumes are grtting more important in conection with the environment and other alternative diets such as vegetarianism and veganism, where legumes are important as a protein source instead of animal based sources. The practical part consists of a survey with the aim to determine knowledge about legumes, preference and frequency of their consumption and with linking characteristics of students of medical faculties as a part of the population, that is preparing for work conected with human health. The second part of the practical part was a sensory analysis of leguminous dishes. There, the acceptance of their hedonic parameters was determined and their nutritional analysis was made. From the results of...en_US
dc.description.abstractDiplomová práce se věnuje charakteristice luštěnin, jejich spotřebě u nás i ve světě, různým způsobům jejich úpravy, a především jejich složení a vlivu na lidské zdraví. Luštěniny jsou významným zdrojem rostlinných bílkovin, komplexních sacharidů, vlákniny, vitaminů, minerálních a dalších látek. Ty však mohou být pokládány za méně žádoucí z důvodu možných interakcí s jinými živinami přijatými ze stravy a kvůli trávícím obtížím. Obsah některých těchto látek může být však snížen vhodnou úpravou a na druhou stranu také i tyto antinutriční látky mohou poskytovat jisté benefity. V neposlední řadě nabývají luštěniny na významu ve spojitosti s životním prostředím a s tím souvisejí i výživové směry jako vegetariánství a veganství, kde bývají luštěniny součástí jídelníčku jako zdroj bílkovin místo živočišných zdrojů. Praktická část se skládala z dotazníkového šetření, kde bylo cílem zjistit znalosti týkající se luštěnin, preference a frekvenci jejich konzumace a s tím spojené souvislosti u studentů lékařských fakult, jakožto vzorku populace, která se připravuje na práci spojenou s lidským zdravím. Druhou částí praktické části bylo senzorické hodnocení několika pokrmů z luštěnin. Zde byla zjišťována přijatelnost hédonických parametrů připravených pokrmů a byl proveden jejich nutriční rozbor. Z výsledů...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectlegumesen_US
dc.subjectpulsesen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectvegetarianismen_US
dc.subjecthealthen_US
dc.subjectluštěninycs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectvegetariánstvícs_CZ
dc.subjectzdravícs_CZ
dc.titleLuštěniny a jejich význam ve výživěcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-13
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId229704
dc.title.translatedLegumes and their importance in nutritionen_US
dc.contributor.refereeChrpová, Diana
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se věnuje charakteristice luštěnin, jejich spotřebě u nás i ve světě, různým způsobům jejich úpravy, a především jejich složení a vlivu na lidské zdraví. Luštěniny jsou významným zdrojem rostlinných bílkovin, komplexních sacharidů, vlákniny, vitaminů, minerálních a dalších látek. Ty však mohou být pokládány za méně žádoucí z důvodu možných interakcí s jinými živinami přijatými ze stravy a kvůli trávícím obtížím. Obsah některých těchto látek může být však snížen vhodnou úpravou a na druhou stranu také i tyto antinutriční látky mohou poskytovat jisté benefity. V neposlední řadě nabývají luštěniny na významu ve spojitosti s životním prostředím a s tím souvisejí i výživové směry jako vegetariánství a veganství, kde bývají luštěniny součástí jídelníčku jako zdroj bílkovin místo živočišných zdrojů. Praktická část se skládala z dotazníkového šetření, kde bylo cílem zjistit znalosti týkající se luštěnin, preference a frekvenci jejich konzumace a s tím spojené souvislosti u studentů lékařských fakult, jakožto vzorku populace, která se připravuje na práci spojenou s lidským zdravím. Druhou částí praktické části bylo senzorické hodnocení několika pokrmů z luštěnin. Zde byla zjišťována přijatelnost hédonických parametrů připravených pokrmů a byl proveden jejich nutriční rozbor. Z výsledů...cs_CZ
uk.abstract.enThe master's thesis deals with the characteristics of legumes, their consumption in my country and in the world, different options of preparation and mostly their composition and influence on health. Legumes are an important source of plant based protein, complex carbohydrates, fiber, vitamins, minerals and other components, that might be regarded as less desirable due to possible interactions with food nutrients and gastrointestinal issues. The amount of some of these substances could be reduced by following treatment and on the other hand even these antinutrients can be benefitial. Last but not least legumes are grtting more important in conection with the environment and other alternative diets such as vegetarianism and veganism, where legumes are important as a protein source instead of animal based sources. The practical part consists of a survey with the aim to determine knowledge about legumes, preference and frequency of their consumption and with linking characteristics of students of medical faculties as a part of the population, that is preparing for work conected with human health. The second part of the practical part was a sensory analysis of leguminous dishes. There, the acceptance of their hedonic parameters was determined and their nutritional analysis was made. From the results of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV