Nutriční terapie a stravovací návyky u pacientů s onemocněním TBC
Nutritional therapy and eating habits of people with tuberculosis
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/181997Identifikátory
SIS: 251708
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Mudra, Roman
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
13. 6. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Tuberkulóza, výživa, nutriční terapie, nemocKlíčová slova (anglicky)
Tuberculosis, nutrition, nutritional therapy, diseaseDiplomová práce se zabývá výživou dospělých pacientů s tuberkulózou. Cílem práce je zmapovat stravovací návyky pacientů s tuberkulózou a dále i vyhodnotit nutriční potřebu u konkrétních pacientů s tuberkulózou a porovnat ji s aktuálním příjmem potravy v léčebně tuberkulózy. Teoretická část se zaměřuje na historii, současnou epidemiologii, klinický obraz nemoci, vyšetřovací metody a léčebné metody. Podrobněji se pak zabývá léčebnou výživou a nejnovějšími výživovými doporučeními v souvislosti s onemocněním tuberkulózou. Pro tuto práci jsem si zvolila kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnilo deset dospělých respondentů s diagnostikovanou tuberkulózou, léčených v Léčebně tuberkulózy a respiračních nemocí Janov. Praktická část se skládá ze dvou podkapitol. První z nich je věnována kazuistikám, kde jsou shrnuty všechny základní informace o pacientech získané z lékařské dokumentace. Je zde individuálně propočítán celkový doporučený denní příjem energie a doporučený příjem makronutrientů. Tento celkový energetický denní příjem je následně porovnáván s energetickým příjmem z domácího prostředí a s energií přijímanou v léčebně. Součástí jsou i ukázky jednotlivých jídelníčků. V druhé části jsou vyhodnoceny odpovědi respondentů na otázky kladené při semistrukturovaném rozhovoru. Otázky byly zaměřeny...
This thesis deals with the nutrition of adult tuberculosis patients. The main goal is to map the dietary habits of tuberculosis patients and also to assess the nutritional requirements of specific tuberculosis patients and to compare it with the actual food intake in a tuberculosis sanatorium. The theoretical part is focused on the history, current epidemiology, clinical presentation of the disease, diagnostic procedure and treatment options. It is also focused mainly on clinical nutrition and the latest nutritional recommendations in relation to tuberculosis disease. For this research, I chose a qualitative approach which was attended by ten adult respondents diagnosed with tuberculosis and treated at the Tuberculosis and Respiratory Diseases Sanatorium Janov. The practical part is divided into two subchapters. The first of them is devoted to case reports, where all the basic information about the patients obtained from the medical records is summarized. Recommended total daily energy intake and macronutrients are individually calculated. This total daily energy intake is then compared with the energy intake from the home environment and with the energy intake in the sanatorium. Examples of individual menus are also included. In the second part, respondents' answers to questions asked in a...