Zobrazit minimální záznam

Nutrition and supplementation in fitness and bodybuilding
dc.contributor.advisorKimmer, David
dc.creatorHavlová, Ivona
dc.date.accessioned2023-07-24T12:04:47Z
dc.date.available2023-07-24T12:04:47Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/182154
dc.description.abstractNutrition and Supplementation in Fitness and Bodybuilding Abstract The topic of this master's thesis is "Nutrition and Supplementation in Fitness and Bodybuilding". Physical fitness is getting more and more popular and becoming a global industry. Young people tend to prefer gyms to other types of physical activities. The advantage of fitness workouts is that there is no age limit, provided the person is healthy, as evidenced by exercising individuals who are 15 years old but also senior citizens over the age of 65. The empirical part of the paper was conducted using a qualitative method, gathering respondents through snowball sampling where participants identify others. As many as 28 respondents were divided into two groups: people doing conditioning and bodybuilding whose characteristics are explained in the Operationalisation chapter. All respondents did a semi-structured interview and provided a three-day diet plan. The goal was to map eating habits and the most common diet plans of people doing conditioning and bodybuilding, and to discover supplements they use the most frequently. The practical part of the thesis focused on the most frequent diet plans and supplements in fitness practitioners. The research findings indicate that the most common diet is high in protein and carbohydrates and low in fat,...en_US
dc.description.abstractVýživa a suplementace ve fitness a kulturistice Abstrakt Téma diplomové práce je "Výživa a suplementace ve fitness a kulturistice". Fitness je stále více oblíbené a stává se celosvětovým byznysem. Víc než k jiným sportům, se mladí přiklánějí právě k posilovnám. Výhodou je, že pokud je člověk zdravý, tento sport není věkově nijak omezen. Setkáme se s mladými jedinci kolem 15 let, ale i s řadou seniorů přes 65 let. Empirická část práce byla uskutečněna pomocí kvalitativní metody. Informanti byli získáni pomocí metody sněhová koule, kdy jeden informant odkáže na dalšího. Získali jsme 28 informantů, kteří byli rozděleni na dvě skupiny: kondiční cvičenci a kulturisti, jejichž charakteristika je vysvětlena v kapitole Operacionalizace. Se všemi byl proveden semistrukturovaný rozhovor. Každý z informantů nám poskytl třídenní jídelníček. Cíli práce bylo zmapovat stravovací návyky a nejčastěji užívané diety u kondičních cvičenců a u kulturistů a zmapovat nejčastěji užívané suplementy. V praktické části práce jsme se snažili zjistit, jaké jsou nejčastěji užívané diety ve fitness a jaké jsou nejčastěji užívané suplementy. Zjistili jsme, že nejvíce užívaná dieta je vysokoproteinová, vysokosacharidová a zároveň nízkotuková, což některé studie označují jako typickou dietu kulturistů. Je používána i mezi pokročilými...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectfitnessen_US
dc.subjectbodybuildingen_US
dc.subjectdieten_US
dc.subjectdiet planen_US
dc.subjecttrainingen_US
dc.subjectsupplementsen_US
dc.subjectwhey protein;creatineen_US
dc.subjectvitaminsen_US
dc.subjectsporten_US
dc.subjectproteinsen_US
dc.subjectfitnesscs_CZ
dc.subjectkulturistikacs_CZ
dc.subjectstravacs_CZ
dc.subjectjídelníčekcs_CZ
dc.subjecttréninkcs_CZ
dc.subjectsuplementycs_CZ
dc.subjectproteincs_CZ
dc.subjectkreatincs_CZ
dc.subjectvitaminycs_CZ
dc.subjectsportcs_CZ
dc.subjectbílkovinycs_CZ
dc.titleVýživa a suplementace ve fitness a kulturisticecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-15
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId251828
dc.title.translatedNutrition and supplementation in fitness and bodybuildingen_US
dc.contributor.refereeŠimková, Simona
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csVýživa a suplementace ve fitness a kulturistice Abstrakt Téma diplomové práce je "Výživa a suplementace ve fitness a kulturistice". Fitness je stále více oblíbené a stává se celosvětovým byznysem. Víc než k jiným sportům, se mladí přiklánějí právě k posilovnám. Výhodou je, že pokud je člověk zdravý, tento sport není věkově nijak omezen. Setkáme se s mladými jedinci kolem 15 let, ale i s řadou seniorů přes 65 let. Empirická část práce byla uskutečněna pomocí kvalitativní metody. Informanti byli získáni pomocí metody sněhová koule, kdy jeden informant odkáže na dalšího. Získali jsme 28 informantů, kteří byli rozděleni na dvě skupiny: kondiční cvičenci a kulturisti, jejichž charakteristika je vysvětlena v kapitole Operacionalizace. Se všemi byl proveden semistrukturovaný rozhovor. Každý z informantů nám poskytl třídenní jídelníček. Cíli práce bylo zmapovat stravovací návyky a nejčastěji užívané diety u kondičních cvičenců a u kulturistů a zmapovat nejčastěji užívané suplementy. V praktické části práce jsme se snažili zjistit, jaké jsou nejčastěji užívané diety ve fitness a jaké jsou nejčastěji užívané suplementy. Zjistili jsme, že nejvíce užívaná dieta je vysokoproteinová, vysokosacharidová a zároveň nízkotuková, což některé studie označují jako typickou dietu kulturistů. Je používána i mezi pokročilými...cs_CZ
uk.abstract.enNutrition and Supplementation in Fitness and Bodybuilding Abstract The topic of this master's thesis is "Nutrition and Supplementation in Fitness and Bodybuilding". Physical fitness is getting more and more popular and becoming a global industry. Young people tend to prefer gyms to other types of physical activities. The advantage of fitness workouts is that there is no age limit, provided the person is healthy, as evidenced by exercising individuals who are 15 years old but also senior citizens over the age of 65. The empirical part of the paper was conducted using a qualitative method, gathering respondents through snowball sampling where participants identify others. As many as 28 respondents were divided into two groups: people doing conditioning and bodybuilding whose characteristics are explained in the Operationalisation chapter. All respondents did a semi-structured interview and provided a three-day diet plan. The goal was to map eating habits and the most common diet plans of people doing conditioning and bodybuilding, and to discover supplements they use the most frequently. The practical part of the thesis focused on the most frequent diet plans and supplements in fitness practitioners. The research findings indicate that the most common diet is high in protein and carbohydrates and low in fat,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV