Souvislosti mezi osobnostními rysy a stravovacími návyky
Relations between personality traits and eating habits
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/182212Identifikátory
SIS: 250109
Kolekce
- Kvalifikační práce [4517]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Krejčí, Hana
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
15. 6. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
stravovací návyky, osobnostní rysy, big five, výživaKlíčová slova (anglicky)
eating habits, personality traits, big five, nutritionTato práce studuje souvislosti mezi osobnostními rysy modelu Big Five (neuroticismus, extraverze, přívětivost, otevřenost vůči zkušenosti, svědomitost) a stravovacími návyky. Cílem této práce je zmapovat souvislost mezi osobnostními rysy a stravovacími návyky, popsat souvislosti konkrétních rysů s konkrétními stravovacími návyky a prodiskutovat možné využití v praxi. Data byla získána pomocí dvou dotazníků administrovaných anonymně v online prostředí. Dotazník NEO-FFI byl použit pro měření osobnostních rysů a vlastní dotazník vycházející z výživových doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), Organizace pro výživu a zemědělství spojených národů (FAO) a Společnosti pro výživu (SPV) byl použit pro měření stravovacích návyků. Analyzována byla data od 91 respondentů (22 mužů a 69 žen). Výsledky ukázaly spojitost neuroticismu s některými stravovacími návyky, které byly zařazeny do skupiny nezdravé, spojitost svědomitosti a přívětivosti s některými stravovacími návyky, které byly zařazeny do skupiny zdravé. Extraverze a otevřenost vůči zkušenosti měla souvislost s návyky jak ze skupiny zdravé tak nezdravé. Výsledky se shodují s předchozími studiemi v souvislostech svědomitosti a neuroticismu. Přívětivost vykázala u mužů v této studii větší souvislost se stravovacími návyky zařazených do skupiny...
This thesis studies the relations between personality traits of the Big Five model (neuroticism, extraversion, agreeableness, openness to experience, conscientiousness) and eating habits. The aim of this work is to map the relation between personality traits and eating habits, to describe the relation of specific traits with specific eating habits and to discuss possible use in practice. Data were obtained using two questionnaires administered anonymously in an online environment. The NEO-FFI questionnaire was used to measure personality traits, and a self- created questionnaire based on World Health Organization (WHO), Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) and The Czech Society for Nutrition (CSN) nutritional recommendations was used to measure eating habits. Data from 91 respondents (22 men and 69 women) were analyzed. The results showed the association of neuroticism with some eating habits that were classified in the unhealthy group, the association of conscientiousness and agreeableness with some eating habits that were classified in the healthy group. Extraversion and openness to experience were associated with habits from both the healthy and unhealthy groups. The results are consistent with previous studies in the context of conscientiousness and neuroticism....