Nutriční deficity u vytrvalostních sportovců stravujících se vegansky
Nutritional deficiences in vegan endurance athletes
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/182438Identifikátory
SIS: 251814
Kolekce
- Kvalifikační práce [4522]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Koudelková, Kateřina
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
20. 6. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
veganství, vytrvalostní sporty, nutriční deficity, veganství ve sportu, sportovní výživaKlíčová slova (anglicky)
veganism, endurance sports, nutritional deficit, veganism in sport, sports nutritionCíle práce: Cílem této práce bylo zjistit, zda u vytrvalostních sportovců, resp. běžců, stravujících se vegansky, dochází k nutričním deficitům pocházejícím z čistě rostlinného způsobu stravování. K tomu vedly dílčí cíle, které měly zhodnotit, zda je u těchto sportovců dostatečný příjem energie a zda dochází k adekvátnímu příjmu makronutrientů i rizikových mikronutrientů. Metody: Výzkum byl proveden jako pilotní studie pro rozsáhlý evropský projekt VEGANScreener. Na základě vyplněného vstupního dotazníku a splnění kritérií bylo vybráno 11 účastníků (n = 11). Subjektům byla provedena analýza tělesného složení pomocí bioimpedance, dále byl subjektům změřen klidový energetický výdej nepřímou kalorimetrií a byla odebrána krev. Subjekty následně provedly 4denní jídelní záznam (self-reported 4 day Dietary Record), který byl analyzován pomocí nového softwaru. Kompletní záznam jídelníčku byl analyzován pouze u 8 subjektů (n = 8). Jednotlivé nutriční údaje byly analyzovány pomocí levostranného Mann-Whitneyho U testu, který pochází ze skupiny neparametrických testů. Test byl proveden na hladině významnosti α = 0,05. Výsledky: Průměrné BMI subjektů bylo 20,87 ± 1,58 kg/ m2 . Dva subjekty (n = 2) měly nižší procento tuku v těle, než je adekvátní. Výsledky biochemického vyšetření krve poukazovaly na možný...
Aim: This study aimed to investigate whether vegan endurance athletes, specifically runners, experience nutritional deficiencies due to a purely plant-based diet. Partial goals were set to evaluate whether these athletes have sufficient energy intake and receive adequate macronutrients and risky micronutrients. Methods: The research was conducted as a pilot study for the extensive European project VEGANScreener. Based on the completed questionnaire and meeting the criteria, 11 participants (n = 11) were selected. The subjects underwent body composition analysis using bioimpedance, their resting energy expenditure was measured by indirect calorimetry, and blood was taken. The subjects then performed a 4-day food record (self-reported 4-day Dietary Record), which was analysed using new software. The complete dietary record was analysed for only eight subjects (n = 8). Nutritional data were analysed using the left-sided Mann- Whitney U test, which belongs to the group of non-parametric tests. The test was conducted at a significance level of α = 0.05. Results: The average BMI of the subjects was 20.87 ± 1.58 kg/m2. Two subjects (n = 2) had a lower body fat percentage than is adequate. The biochemical blood test results indicated a possible vitamin D and iron deficiency. When comparing actual energy...