Zobrazit minimální záznam

The role of dietitian in education of patients with histamine intolerance
dc.contributor.advisorHumlová, Zuzana
dc.creatorErban, David
dc.date.accessioned2023-07-24T16:00:53Z
dc.date.available2023-07-24T16:00:53Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/182480
dc.description.abstractAim of thesis: The aim of the research was to evaluate whether individual education by a clinical dietitian has a positive effect on the overall treatment of patients suffering from histamine intolerance. Methods: Eighteen patients with histamine intolerance attending the allergy outpatient clinic of the Department of Immunology and Microbiology of 1st Medical Faculty and General University Hospital in Prague were selected for the study. All eighteen of them completed the study. Before education, the patients filled in a questionnaire and blood was taken for subsequent analysis. This was followed by an approximately one-hour consultation with a clinical dietitian, from which each patient also received an individually created output. Patients also had the opportunity to contact the clinical dietitian with any questions via email. After three months, the patients again completed the questionnaire and blood was drawn again for subsequent analysis. Based on this information, it was compared whether or not the patients with histamine intolerance had improved their clinical symptoms and quality of life due to education by the clinical dietitian. Three respondents developed the acute respiratory disease at the beginning of the study, so it was not possible to collect blood from them before education. In...en_US
dc.description.abstractCíl práce: Cílem výzkumu bylo zhodnotit, zda individuální edukace nutričním terapeutem má pozitivní vliv na celkovou léčbu pacientů, kteří trpí histaminovou intolerancí. Metody: K výzkumu bylo vybráno osmnáct pacientů s histaminovou intolerancí navštěvujících ambulanci Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. LF UK a VFN. Výzkum dokončilo všech osmnáct z nich. Před edukací pacienti vyplnili dotazník a byla jim odebrána krev k následnému rozboru. Následovala poté cca hodinová konzultace s nutričním terapeutem, z které každý z pacientů obdržel i individuálně vytvořený výstup. Pacienti zároveň měli možnost kontaktovat s jakýmikoliv dotazy nutričního terapeuta pomocí emailu. Po třech měsících pacienti znovu vyplnili dotazník a byla jim znovu odebrána krev k následnému rozboru. Na základě těchto informací bylo porovnáváno, zda díky edukaci nutričním terapeutem došlo u pacientů s histaminovou intolerancí ke zlepšení jejich klinických obtíží a kvality života či nikoliv. U tří respondentů z důvodu akutní respirační infekce nebylo možné provést odběry před edukací. U dvou z nich byl odběr proveden po třech měsících, ale u jednoho nebylo možné kvůli onemocnění odebrat krev ani po třech měsících od edukace. I tito respondenti však byli do výzkumu zapojeni, protože u nich došlo k edukaci nutričním terapeutem a...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjecthistamine intoleranceen_US
dc.subjectlow-histamine dieten_US
dc.subjectelimination dieten_US
dc.subjectclinical dietitianen_US
dc.subjecteducationen_US
dc.subjecthistaminová intolerancecs_CZ
dc.subjectnízkohistaminová dietacs_CZ
dc.subjecteliminační dietacs_CZ
dc.subjectnutriční terapeutcs_CZ
dc.subjectedukacecs_CZ
dc.titleÚloha nutričního terapeuta při edukaci pacientů s histaminovou intolerancícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-20
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId251978
dc.title.translatedThe role of dietitian in education of patients with histamine intoleranceen_US
dc.contributor.refereeMeisnerová, Eva
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csCíl práce: Cílem výzkumu bylo zhodnotit, zda individuální edukace nutričním terapeutem má pozitivní vliv na celkovou léčbu pacientů, kteří trpí histaminovou intolerancí. Metody: K výzkumu bylo vybráno osmnáct pacientů s histaminovou intolerancí navštěvujících ambulanci Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. LF UK a VFN. Výzkum dokončilo všech osmnáct z nich. Před edukací pacienti vyplnili dotazník a byla jim odebrána krev k následnému rozboru. Následovala poté cca hodinová konzultace s nutričním terapeutem, z které každý z pacientů obdržel i individuálně vytvořený výstup. Pacienti zároveň měli možnost kontaktovat s jakýmikoliv dotazy nutričního terapeuta pomocí emailu. Po třech měsících pacienti znovu vyplnili dotazník a byla jim znovu odebrána krev k následnému rozboru. Na základě těchto informací bylo porovnáváno, zda díky edukaci nutričním terapeutem došlo u pacientů s histaminovou intolerancí ke zlepšení jejich klinických obtíží a kvality života či nikoliv. U tří respondentů z důvodu akutní respirační infekce nebylo možné provést odběry před edukací. U dvou z nich byl odběr proveden po třech měsících, ale u jednoho nebylo možné kvůli onemocnění odebrat krev ani po třech měsících od edukace. I tito respondenti však byli do výzkumu zapojeni, protože u nich došlo k edukaci nutričním terapeutem a...cs_CZ
uk.abstract.enAim of thesis: The aim of the research was to evaluate whether individual education by a clinical dietitian has a positive effect on the overall treatment of patients suffering from histamine intolerance. Methods: Eighteen patients with histamine intolerance attending the allergy outpatient clinic of the Department of Immunology and Microbiology of 1st Medical Faculty and General University Hospital in Prague were selected for the study. All eighteen of them completed the study. Before education, the patients filled in a questionnaire and blood was taken for subsequent analysis. This was followed by an approximately one-hour consultation with a clinical dietitian, from which each patient also received an individually created output. Patients also had the opportunity to contact the clinical dietitian with any questions via email. After three months, the patients again completed the questionnaire and blood was drawn again for subsequent analysis. Based on this information, it was compared whether or not the patients with histamine intolerance had improved their clinical symptoms and quality of life due to education by the clinical dietitian. Three respondents developed the acute respiratory disease at the beginning of the study, so it was not possible to collect blood from them before education. In...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV