Alkoholové malnutrice a práce s danou problematikou v jednotlivých zařízeních v ČR
Alcoholic malnutrition and work with that issue in individual institutions in Czech republic
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/182583Identifikátory
SIS: 251692
Kolekce
- Kvalifikační práce [4517]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Ševela, Stanislav
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
21. 6. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Malnutrice, abúzus alkoholu, malnutrice vitaminů při chronickém abúzu alkoholu, malnutrice minerálních látek při chronickém abúzu alkoholu, malnutrice stopových prvků při chronickém abúzu alkoholu, sarkopenie a alkoholové onemocnění jater, výživa při alkoholovém onemocnění jaterKlíčová slova (anglicky)
Malnutrition, alcohol abuse, vitamin malnutrition in chronic alcohol abuse, mineral malnutrition in chronic alcohol abuse, trace element malnutrition in chronic alcohol abuse, sarcopenia and alcoholic liver disease, nutrition in alcoholic liver diseaseČeská republika zaujímá přední příčky spotřeby alkoholu v Evropě i na světě. Chronická konzumace nadměrného množství alkoholu má negativní dopad na celý organismus. Etanol zvyšuje slizniční propustnost, mění motilitu střev a narušuje vstřebávání vody a elektrolytů. Jeho konzumací je ovlivněno vstřebávání esenciálních i neesenciálních aminokyselin. V neposlední řadě konzumace alkoholu vyvolává poškození jater. Z důvodu poruchy vstřebávání živin skloubené s nedostatkem kvalitní stravy, kterou alkoholici často nahrazují alkoholem, jsou chroničtí alkoholici náchylní k protein-energetické malnutrici, nedostatku vitaminů, minerálií a vybraných stopových prvků. Nedostatečná výživa vede k vyšší morbiditě a mortalitě chronických konzumentů alkoholu, obzvlášť trpí-li onemocněním jater v důsledku abúzu. Včasná diagnostika a zahájení nutriční podpory je u těchto pacientů klíčové. Cílem práce bylo zjistit, jakým způsobem pečují odborníci v České republice o nutriční stav těchto pacientů. Zda, a jakým způsobem je diagnostikována a řešena malnutrice a zda odborníci vidí smysl v nutriční péči o alkoholiky z hlediska prevence vzniku a progrese jaterního onemocnění a jaký je případný rozdíl mezi psychiatrickými zařízeními a odděleními gastroenterologie. Z výzkumu vyplynulo, že většina tázaných odborníků vidí smysl...
Czech people are the leaders in alcohol consumption in Europe and in the whole world. Chronic consumption of excessive amounts of alcohol has a negative impact on the entire organism. Ethanol increases mucosal permeability, changes intestinal motility and disrupts water and electrolyte absorption. Its consumption affects the absorption of essential and non-essential amino acids. Last but not least, alcohol consumption causes a liver damage. Due to a nutrient absorption disorder combined with a lack of quality food, which alcoholics often replace with alcohol, chronic alcoholics are prone to protein-energy malnutrition, lack of vitamins, minerals and selected trace elements. Inadequate nutrition is a predictor to higher morbidity and mortality in chronic alcohol users, especially if they suffer from liver disease as a result of alcohol abuse. The aim of the work was to find out how experts in the Czech Republic take care of the nutritional status of their patients. If and how is malnutrition diagnosed and treated, and whether experts see the point of nutritional care for the alcoholics, especially in terms like a preventing the onset and progression of liver disease, and what is the potential difference between psychiatric facilities and gastroenterology departments. The research showed that the...
Citace dokumentu
Metadata
Zobrazit celý záznamSouvisející záznamy
Zobrazují se záznamy příbuzné na základě názvu, autora a předmětu.
-
Dietní opatření při onemocnění jater
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOHolcová, Zuzana (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2018)Datum obhajoby: 10. 9. 2018Master thesis summarizes latest knowledge in the field of special nutrition for patients with liver condition. Theoretical chapters describe liver physiology and etiology of selected liver diseases e.g. hepatitis, cirrhosis, ... -
Klinická realita - nutriční screening a stav výživy.
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOMikhaylova, Olga (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2019)Datum obhajoby: 19. 6. 2019(v ČJ) Malnutrice je závažné onemocnění, které zvyšuje morbiditu i mortalitu pacientů. Je důležité, abychom včas zachytili pacienty v riziku malnutrice a mohli zahájit nutriční podporu. Nutriční screening má být srozumitelný, ... -
Faktory vedoucí k malnutrici u seniorů ve vybraných sociálních službách.
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOTrajerová, Valentina (Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta, 2024)Datum obhajoby: 25. 6. 2024Cíl: Cílem této práce je zjistit, které faktory vedou u seniorů ve vybraných sociálních službách k malnutrici, či jejímu riziku, zhodnotit, jak se tyto faktory liší u seniorů ve vybraných sociálních službách, a jak vybrané ...