Zobrazit minimální záznam

Possibilities of primary prevention of colorectal cancer in terms of nutrition
dc.contributor.advisorHolcátová, Ivana
dc.creatorStárková, Klára
dc.date.accessioned2023-07-24T14:19:03Z
dc.date.available2023-07-24T14:19:03Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/182723
dc.description.abstractThis diploma thesis is devoted to the possibilities of primary prevention of colorectal cancer from the point of view of nutrition. Although the incidence and mortality of colorectal cancer have been decreasing in the Czech Republic in recent years, it is still one of the most common cancers. It is a cancer, the occurrence of which can be influenced up to 50 % by a healthy lifestyle. The theoretical part is devoted to the latest findings in the field of influencing factors, although some have not yet been sufficiently explored. Processed meat, frequent modification of the diet by grilling, frying or baking (especially red meat and processed meat), overweight and obesity, regular alcohol consumption and smoking are identified as proven carcinogens. On the contrary, the protective factors are sufficient dietary fibre intake, sufficient physical activity and probably sufficient consumption of fish, milk and milk products, fruits and vegetables. In the practical part, two groups were examined - people aged 18-50 and patients diagnosed with colorectal cancer. Both groups were asked about eating habits, lifestyle factors and information about the possibilities of primary prevention of colorectal cancer. The assumption was that people aged 18-50 eat less risky and are better informed than patients...en_US
dc.description.abstractTato diplomová práce se věnuje možnostem primární prevence kolorektálního karcinomu z hlediska výživy. I když incidence a mortalita na kolorektální karcinom v posledních letech v ČR klesá, stále je to jedno z nejčastějších rakovinných onemocnění. Jedná se o nádorové onemocnění, jehož vznik lze až z 50 % ovlivnit zdravým životním stylem. Teoretická část se věnuje nejnovějším poznatkům v oblasti ovlivnitelných faktorů, přestože některé ještě nejsou dostatečně prozkoumány. Za prokázané karcinogeny jsou označeny uzeniny, častá úprava stravy grilováním, smažením, uzením nebo pečením (obzvlášť červeného masa a uzenin), nadváha a obezita, pravidelná konzumace alkoholu a kouření. Naopak za protektivní faktory je považován dostatečný příjem vlákniny, dostatek fyzické aktivity a pravděpodobně dostatečná konzumace ryb, mléka a mléčných výrobků, ovoce a zeleniny. V praktické části byly zkoumány dvě skupiny - lidé ve věku 18-50 let a pacienti s diagnostikovaným kolorektálním karcinomem. Obě skupiny byly tázány na stravovací návyky, faktory životního stylu a na informovanost ohledně možností primární prevence kolorektálního karcinomu. Předpokladem bylo, že se lidé ve věku 18-50 let stravují méně rizikově a jsou lépe informováni než pacienti s diagnostikovaným kolorektálním karcinomem. Dále bylo předpokládáno, že...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectcolorectal canceren_US
dc.subjectprimary preventionen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjecthealthy lifestyleen_US
dc.subjectkolorektální karcinomcs_CZ
dc.subjectprimární prevencecs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectzdravý životní stylcs_CZ
dc.titleMožnosti primární prevence kolorektálního karcinomu z hlediska výživycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-22
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId251813
dc.title.translatedPossibilities of primary prevention of colorectal cancer in terms of nutritionen_US
dc.contributor.refereeKudlová, Eva
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato diplomová práce se věnuje možnostem primární prevence kolorektálního karcinomu z hlediska výživy. I když incidence a mortalita na kolorektální karcinom v posledních letech v ČR klesá, stále je to jedno z nejčastějších rakovinných onemocnění. Jedná se o nádorové onemocnění, jehož vznik lze až z 50 % ovlivnit zdravým životním stylem. Teoretická část se věnuje nejnovějším poznatkům v oblasti ovlivnitelných faktorů, přestože některé ještě nejsou dostatečně prozkoumány. Za prokázané karcinogeny jsou označeny uzeniny, častá úprava stravy grilováním, smažením, uzením nebo pečením (obzvlášť červeného masa a uzenin), nadváha a obezita, pravidelná konzumace alkoholu a kouření. Naopak za protektivní faktory je považován dostatečný příjem vlákniny, dostatek fyzické aktivity a pravděpodobně dostatečná konzumace ryb, mléka a mléčných výrobků, ovoce a zeleniny. V praktické části byly zkoumány dvě skupiny - lidé ve věku 18-50 let a pacienti s diagnostikovaným kolorektálním karcinomem. Obě skupiny byly tázány na stravovací návyky, faktory životního stylu a na informovanost ohledně možností primární prevence kolorektálního karcinomu. Předpokladem bylo, že se lidé ve věku 18-50 let stravují méně rizikově a jsou lépe informováni než pacienti s diagnostikovaným kolorektálním karcinomem. Dále bylo předpokládáno, že...cs_CZ
uk.abstract.enThis diploma thesis is devoted to the possibilities of primary prevention of colorectal cancer from the point of view of nutrition. Although the incidence and mortality of colorectal cancer have been decreasing in the Czech Republic in recent years, it is still one of the most common cancers. It is a cancer, the occurrence of which can be influenced up to 50 % by a healthy lifestyle. The theoretical part is devoted to the latest findings in the field of influencing factors, although some have not yet been sufficiently explored. Processed meat, frequent modification of the diet by grilling, frying or baking (especially red meat and processed meat), overweight and obesity, regular alcohol consumption and smoking are identified as proven carcinogens. On the contrary, the protective factors are sufficient dietary fibre intake, sufficient physical activity and probably sufficient consumption of fish, milk and milk products, fruits and vegetables. In the practical part, two groups were examined - people aged 18-50 and patients diagnosed with colorectal cancer. Both groups were asked about eating habits, lifestyle factors and information about the possibilities of primary prevention of colorectal cancer. The assumption was that people aged 18-50 eat less risky and are better informed than patients...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV