Zobrazit minimální záznam

The importance of liver consumption in human nutrition
dc.contributor.advisorDostálová, Jana
dc.creatorHájková, Rozálie
dc.date.accessioned2023-07-24T12:14:40Z
dc.date.available2023-07-24T12:14:40Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/182806
dc.description.abstractThe bachelor thesis addresses the importance of liver consumption in human nutrition. The theoretical part describes the nutritional composition, compares the differences between livers of various animal species, and presents possible forms of liver consumption with their nutritional benefits and potential health risks. A separate chapter is devoted to possible reasons for not consuming liver. In addition to some health contraindications, these include common myths related to liver and its excessive content of harmful substances such as heavy metals or antibiotic residues. The first objective of this thesis was to determine the availability of liver and liver-containing foods in the Albert hypermarket. Here, 29 different foods were found, of which only two were chilled liver. The rest consisted of liver dumplings and soups containing them, canned cod liver and frozen mixed offal. However, the most common food containing liver was pâté, with 17 different varieties. Hence, these products are the focus of the following objective: to compare the composition and nutritional values of liver-containing pâtés. Significant differences were found, particularly in the fat and protein content and, in terms of ingredients, in the percentage of liver, the addition of cheaper meat substitutes and the number of...en_US
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá problematikou týkající se významu konzumace jater ve výživě člověka. Teoretická část popisuje nutriční složení, porovnává rozdíly mezi játry různých živočišných druhů a uvádí možné formy konzumace jater s jejich výživovými benefity a potenciálními zdravotními riziky. Samostatná kapitola je věnována možným důvodům pro nekonzumování jater. Ty kromě některých zdravotních kontraindikací zahrnují i časté mýty vztahující se k játrům a jejich nadměrnému obsahu škodlivých látek jako jsou těžké kovy či rezidua antibiotik. Prvním cílem práce bylo zjistit dostupnost jater a potravin s jejich obsahem v hypermarketu Albert. Zde bylo nalezeno 29 různých potravin, z čehož pouze dvě představovaly chlazená játra. Zbylé množství tvořily játrové knedlíčky a polévky s jejich obsahem, tresčí játra v konzervě a mražená směs drobů. Nejčastější potravinou s obsahem jater však byly paštiky, jejichž počet dosáhl 17 různých variant. Právě na tyto výrobky byl zaměřen další cíl, kterým bylo porovnat složení a výživové hodnoty paštik s obsahem jater. Zde byly zjištěny významné rozdíly především v obsahu tuku a bílkovin a z hlediska ingrediencí v procentuálním podílu jater, přídavku levnějších náhražek masa a počtu aditiv. Další cíle a hypotézy se týkaly dotazníkového šetření. Toho se celkem zúčastnilo...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectliveren_US
dc.subjectliver productsen_US
dc.subjectcompositionen_US
dc.subjectfood preparationen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectjátracs_CZ
dc.subjectvýrobky z jatercs_CZ
dc.subjectsloženícs_CZ
dc.subjectkulinární úpravacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.titleVýznam konzumace jater ve výživě člověkacs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-23
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId251669
dc.title.translatedThe importance of liver consumption in human nutritionen_US
dc.contributor.refereeJůzl, Miroslav
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zabývá problematikou týkající se významu konzumace jater ve výživě člověka. Teoretická část popisuje nutriční složení, porovnává rozdíly mezi játry různých živočišných druhů a uvádí možné formy konzumace jater s jejich výživovými benefity a potenciálními zdravotními riziky. Samostatná kapitola je věnována možným důvodům pro nekonzumování jater. Ty kromě některých zdravotních kontraindikací zahrnují i časté mýty vztahující se k játrům a jejich nadměrnému obsahu škodlivých látek jako jsou těžké kovy či rezidua antibiotik. Prvním cílem práce bylo zjistit dostupnost jater a potravin s jejich obsahem v hypermarketu Albert. Zde bylo nalezeno 29 různých potravin, z čehož pouze dvě představovaly chlazená játra. Zbylé množství tvořily játrové knedlíčky a polévky s jejich obsahem, tresčí játra v konzervě a mražená směs drobů. Nejčastější potravinou s obsahem jater však byly paštiky, jejichž počet dosáhl 17 různých variant. Právě na tyto výrobky byl zaměřen další cíl, kterým bylo porovnat složení a výživové hodnoty paštik s obsahem jater. Zde byly zjištěny významné rozdíly především v obsahu tuku a bílkovin a z hlediska ingrediencí v procentuálním podílu jater, přídavku levnějších náhražek masa a počtu aditiv. Další cíle a hypotézy se týkaly dotazníkového šetření. Toho se celkem zúčastnilo...cs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor thesis addresses the importance of liver consumption in human nutrition. The theoretical part describes the nutritional composition, compares the differences between livers of various animal species, and presents possible forms of liver consumption with their nutritional benefits and potential health risks. A separate chapter is devoted to possible reasons for not consuming liver. In addition to some health contraindications, these include common myths related to liver and its excessive content of harmful substances such as heavy metals or antibiotic residues. The first objective of this thesis was to determine the availability of liver and liver-containing foods in the Albert hypermarket. Here, 29 different foods were found, of which only two were chilled liver. The rest consisted of liver dumplings and soups containing them, canned cod liver and frozen mixed offal. However, the most common food containing liver was pâté, with 17 different varieties. Hence, these products are the focus of the following objective: to compare the composition and nutritional values of liver-containing pâtés. Significant differences were found, particularly in the fat and protein content and, in terms of ingredients, in the percentage of liver, the addition of cheaper meat substitutes and the number of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV