Vliv nízkosacharidové diety na kompenzaci diabetu mellitu 2. typu
The effect of a low carbohydrate diet on the compensation of type 2 diabetes mellitus
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/182988Identifiers
Study Information System: 250093
Collections
- Kvalifikační práce [4522]
Author
Advisor
Referee
Sadílková, Aneta
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
28. 6. 2023
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
diabetes mellitus 2. typu, nízkosacharidové dieta, glykovaný hemoglobin, BMI, farmakoterapie, bariatrie, glykémie, lipidový profil, motivaceKeywords (English)
type 2 diabetes mellitus, low-carbohydrate diet, glycated hemoglobin, BMI, pharmacotherapy, bariatric, glycaemia, lipid profile, motivationDiabetes mellitus 2. typu (DM2) je chronické metabolické onemocnění, které je charakterizováno inzulínovou rezistencí a řadou sekundárních komplikací. Prevalence nemocných se neustále zvyšuje a tím snaha o zkvalitnění terapie, hledají se nové poznatky a postupy schopné uplatnění v klinické praxi. Pacienti žijí s nemocí dlouhou dobu a účelem léčby je zkvalitnění života diabetiků a oddálení nástupu přidružených zdravotních komplikací. Kombinace režimových opatření je pro úspěšnou léčbu nezbytná. Dietní opatření ve formě nízkosacharidové diety stále patří mezi diabetiky k oblíbené volbě stravovacích možností. Cílem praktické částí práce bylo dokázat pozitivní vliv nízkosacharidové diety na kompenzaci DM2. Primární cíl měl prokázat významné snížení glykovaného hemoglobinu (HbA1c) u pacientů, kteří se stravují nebo se stravovali dle zásad nízkosacharidové diety alespoň po dobu 12 měsíců. Sekundární cíle byly stanoveny takto: snížení relativní hmotnosti (BMI), zmírnění farmakoterapie a/nebo snížení denních dávek antidiabetik, snížení glykémie nalačno a zlepšení lipidového spektra. Výzkumný soubor zahrnoval pacienty z Diabetologického centra VFN Praha. Výzkumná data byla porovnávána před dietní intervenci a po ní. Dotazníkové šetření zjišťovalo motivační faktory, komplianci a adherenci pacientů k dietě...
Type 2 diabetes mellitus (T2D) is a chronic metabolic disease characterized by insulin resistance and several secondary complications. The prevalence of patients is constantly increasing, and thus the effort to improve the quality of therapy, new findings, and procedures capable of being applied in clinical practice are sought. Patients live with the disease for a long time, and the purpose of treatment is to improve the quality of life of diabetics and delay the onset of associated health complications. A combination of regimen measures is essential for successful treatment. Dietary measures in the form of a low-carbohydrate diet are still a popular choice of dietary options among diabetics. The aim of the practical part of the work was to prove the positive effect of a low- carbohydrate diet on T2D compensation. The primary objective was to demonstrate a significant reduction in glycated hemoglobin (HbA1c) in patients who eat or have eaten according to the principles of a low-carbohydrate diet for at least 12 months. Secondary objectives were set as follows: reduction of relative weight (BMI), reduction of pharmacotherapy and/or reduction of daily doses of antidiabetic drugs, reduction of fasting blood glucose and improvement of the lipid spectrum. The research group included patients from the...