Zobrazit minimální záznam

Longevity -influence of nutrition and physical activity
dc.contributor.advisorMatoulek, Martin
dc.creatorPausar, Martin
dc.date.accessioned2023-11-06T15:34:22Z
dc.date.available2023-11-06T15:34:22Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/184582
dc.description.abstractIntroduction: Longevity and the factors influencing it have long been the subject of interest for both laypeople and experts. One approach to studying this issue is the observation of individuals who can be considered long-lived and whose physical and mental condition allows them to continue living a high-quality life. Some factors that determine this quality can be influenced more than others. Lifestyle is one of the modifiable factors, particularly its components such as diet, physical activity, and minimizing harmful habits. Aims: The main aim of the bachelor thesis is to find and describe possible common features in the field of eating habits and physical activity in a group of seniors aged 80 years and above. The first objective is to determine the frequency of consumption of selected foods or groups of foods and beverages. The second is to record the prevalence of selected non- communicable diseases in the sample studied and compare with the general population. The third was then to ascertain the proportion of fat and muscle mass of the respondents. Methodology: Data were collected through questionnaire surveys, direct interviews, and supplementary measurements of body composition. The data were then transformed into numerical form and analyzed using a spreadsheet software. A custom frequency...en_US
dc.description.abstractÚvod Dlouhověkost a faktory, které ji ovlivňují, jsou již dlouho předmětem zájmu laiků i odborníků. Jedním z přístupů, jak tuto problematiku zkoumat, je pozorování jedinců, které lze za dlouhověké považovat a kterým zároveň jejich fyzická a psychická kondice umožňuje stále žít kvalitní život. Některé faktory určující tuto kvalitu lze ovlivnit více jiné méně. Životní styl je jedním z ovlivnitelných faktorů. Zvláště pak jeho dílčí součásti jako např. strava, pohybová aktivita či minimalizace škodlivých návyků. Cíle: Hlavním cílem bakalářské práce je najít a popsat případné společné znaky v oblasti stravovacích zvyklostí a pohybové aktivity u skupiny seniorů ve věku kolem 80 let a výše. Prvním ze stanovených cílů je zjištění četnosti konzumace vybraných potravin nebo skupin potravin a nápojů. Druhým pak zaznamenat výskyt vybraných neinfekčních onemocnění hromadného výskytu ve zkoumaném vzorku a porovnat s běžnou populací. Třetím pak bylo zjišťování podílu tuku a svalové hmoty respondentů. Metodika: Data byla shromažďována dotazníkovým šetřením, přímým dotazováním a doplňkovým měřením tělesného složení. Následně pak převedena do numerické podoby a vyhodnocena tabulkovým procesorem. Použit byl vlastní frekvenční dotazník na zjištění četnosti konzumace vybraných potravin a jejich množství, stručná...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectDlouhověkostcs_CZ
dc.subjectživotní stylcs_CZ
dc.subjectpohybová aktivitacs_CZ
dc.subjectfyzická zdatnost seniorůcs_CZ
dc.subjectLongevityen_US
dc.subjectlifestyleen_US
dc.subjectphysical activityen_US
dc.subjectphysical fitness of seniorsen_US
dc.titleDlouhověkost - vliv výživy a pohybové aktivitycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-09-08
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId251643
dc.title.translatedLongevity -influence of nutrition and physical activityen_US
dc.contributor.refereeVágnerová, Tereza
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csÚvod Dlouhověkost a faktory, které ji ovlivňují, jsou již dlouho předmětem zájmu laiků i odborníků. Jedním z přístupů, jak tuto problematiku zkoumat, je pozorování jedinců, které lze za dlouhověké považovat a kterým zároveň jejich fyzická a psychická kondice umožňuje stále žít kvalitní život. Některé faktory určující tuto kvalitu lze ovlivnit více jiné méně. Životní styl je jedním z ovlivnitelných faktorů. Zvláště pak jeho dílčí součásti jako např. strava, pohybová aktivita či minimalizace škodlivých návyků. Cíle: Hlavním cílem bakalářské práce je najít a popsat případné společné znaky v oblasti stravovacích zvyklostí a pohybové aktivity u skupiny seniorů ve věku kolem 80 let a výše. Prvním ze stanovených cílů je zjištění četnosti konzumace vybraných potravin nebo skupin potravin a nápojů. Druhým pak zaznamenat výskyt vybraných neinfekčních onemocnění hromadného výskytu ve zkoumaném vzorku a porovnat s běžnou populací. Třetím pak bylo zjišťování podílu tuku a svalové hmoty respondentů. Metodika: Data byla shromažďována dotazníkovým šetřením, přímým dotazováním a doplňkovým měřením tělesného složení. Následně pak převedena do numerické podoby a vyhodnocena tabulkovým procesorem. Použit byl vlastní frekvenční dotazník na zjištění četnosti konzumace vybraných potravin a jejich množství, stručná...cs_CZ
uk.abstract.enIntroduction: Longevity and the factors influencing it have long been the subject of interest for both laypeople and experts. One approach to studying this issue is the observation of individuals who can be considered long-lived and whose physical and mental condition allows them to continue living a high-quality life. Some factors that determine this quality can be influenced more than others. Lifestyle is one of the modifiable factors, particularly its components such as diet, physical activity, and minimizing harmful habits. Aims: The main aim of the bachelor thesis is to find and describe possible common features in the field of eating habits and physical activity in a group of seniors aged 80 years and above. The first objective is to determine the frequency of consumption of selected foods or groups of foods and beverages. The second is to record the prevalence of selected non- communicable diseases in the sample studied and compare with the general population. The third was then to ascertain the proportion of fat and muscle mass of the respondents. Methodology: Data were collected through questionnaire surveys, direct interviews, and supplementary measurements of body composition. The data were then transformed into numerical form and analyzed using a spreadsheet software. A custom frequency...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV