Zobrazit minimální záznam

Nutrition during home hemodialysis treatment
dc.contributor.advisorStarnovská, Tamara
dc.creatorFialová, Petra
dc.date.accessioned2023-11-06T15:36:42Z
dc.date.available2023-11-06T15:36:42Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/185178
dc.description.abstractThe bachelor thesis "Nutrition of patients treated with home haemodialysis" deals with the analysis of diet and eating habits of patients treated with home haemodialysis. The aim of the thesis is to show that patients treated with home haemodialysis can follow a more moderate dietary restriction, thrive better and lead an active life. In the theoretical part I discuss the types of dialysis and their principles, complications of dialysis treatment, quality of life of dialysis patients and last but not least nutrition in different stages of kidney disease and dialysed patients. In the practical part, I based the results on structured questionnaires containing 20 questions and a detailed weekly menu. All 5 dialysis patients of the dialysis centre who are treated by home haemodialysis participated in the quantitative survey. The results of the survey showed that patients perceive a difference in their diet compared to conventional dialysis, with 60% of patients saying that they do not have to restrict themselves as much and 40% of patients even saying that they do not restrict themselves at all. Patients report these differences mainly in the amount of beverages, vegetables and fruits consumed. During the research, patients had normal laboratory results, felt better, experienced less fatigue and led a...en_US
dc.description.abstractBakalářská práce "Výživa pacientů léčených domácí hemodialýzou" se zabývá rozborem jídelníčku a jídelních zvyklostí u pacientů, kteří se léčí domácí hemodialýzou. Cílem práce je prokázat, že pacienti léčení domácí hemodialýzou mohou dodržovat mírnější stravovací restrikce, lépe prospívají a mohou vést aktivní život. V teoretické části se věnuji typům dialýzy a jejich principům, komplikacím dialyzační léčby, kvalitě života dialyzovaných pacientů a v neposlední řadě výživě v jednotlivých stádiích onemocnění ledvin a u dialyzovaných pacientů. V praktické části jsem vycházela ze strukturovaných dotazníků, které obsahovaly 20 otázek a podrobný týdenní jídelníček. Kvantitativního šetření se účastnilo všech 5 pacientů dialyzačního centra, kteří se léčí pomocí domácí hemodialýzy. Výsledky výzkumu ukázaly, že pacienti pociťují rozdíl ve stravování oproti konvenční dialýze a to 60% pacientů prohlašuje, že se nemusí tolik omezovat a 40% pacientů dokonce tvrdí, že se neomezují vůbec. Pacienti tyto rozdíly uvádějí hlavně v množství zkonzumovaných nápojů, zeleniny a ovoce. Pacienti během výzkumu měli laboratorní výsledky v normě, cítili se lépe, pociťovali menší únavu a vedli kvalitnější život. Kvalita života u pacientů na domácí hemodialýze je z mnoha důvodů shledávána lepší a jedním z těchto důvodů je i výživa...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectDialýzacs_CZ
dc.subjectdomácí hemodialýzacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectmalnutricecs_CZ
dc.subjectbílkovinycs_CZ
dc.subjectDialysisen_US
dc.subjecthome hemodialysisen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectmalnutritionen_US
dc.subjectproteinsen_US
dc.titleVýživa při léčbě domácí hemodialýzoucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-09-12
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId251756
dc.title.translatedNutrition during home hemodialysis treatmenten_US
dc.contributor.refereeDusílková, Nina Borisovna
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csBakalářská práce "Výživa pacientů léčených domácí hemodialýzou" se zabývá rozborem jídelníčku a jídelních zvyklostí u pacientů, kteří se léčí domácí hemodialýzou. Cílem práce je prokázat, že pacienti léčení domácí hemodialýzou mohou dodržovat mírnější stravovací restrikce, lépe prospívají a mohou vést aktivní život. V teoretické části se věnuji typům dialýzy a jejich principům, komplikacím dialyzační léčby, kvalitě života dialyzovaných pacientů a v neposlední řadě výživě v jednotlivých stádiích onemocnění ledvin a u dialyzovaných pacientů. V praktické části jsem vycházela ze strukturovaných dotazníků, které obsahovaly 20 otázek a podrobný týdenní jídelníček. Kvantitativního šetření se účastnilo všech 5 pacientů dialyzačního centra, kteří se léčí pomocí domácí hemodialýzy. Výsledky výzkumu ukázaly, že pacienti pociťují rozdíl ve stravování oproti konvenční dialýze a to 60% pacientů prohlašuje, že se nemusí tolik omezovat a 40% pacientů dokonce tvrdí, že se neomezují vůbec. Pacienti tyto rozdíly uvádějí hlavně v množství zkonzumovaných nápojů, zeleniny a ovoce. Pacienti během výzkumu měli laboratorní výsledky v normě, cítili se lépe, pociťovali menší únavu a vedli kvalitnější život. Kvalita života u pacientů na domácí hemodialýze je z mnoha důvodů shledávána lepší a jedním z těchto důvodů je i výživa...cs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor thesis "Nutrition of patients treated with home haemodialysis" deals with the analysis of diet and eating habits of patients treated with home haemodialysis. The aim of the thesis is to show that patients treated with home haemodialysis can follow a more moderate dietary restriction, thrive better and lead an active life. In the theoretical part I discuss the types of dialysis and their principles, complications of dialysis treatment, quality of life of dialysis patients and last but not least nutrition in different stages of kidney disease and dialysed patients. In the practical part, I based the results on structured questionnaires containing 20 questions and a detailed weekly menu. All 5 dialysis patients of the dialysis centre who are treated by home haemodialysis participated in the quantitative survey. The results of the survey showed that patients perceive a difference in their diet compared to conventional dialysis, with 60% of patients saying that they do not have to restrict themselves as much and 40% of patients even saying that they do not restrict themselves at all. Patients report these differences mainly in the amount of beverages, vegetables and fruits consumed. During the research, patients had normal laboratory results, felt better, experienced less fatigue and led a...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV