Zobrazit minimální záznam

Perfectionism and eating disorders among professional ballet and contemporary dancers
dc.contributor.advisorŠtěrbová, Zuzana
dc.creatorBartoš, Josef
dc.date.accessioned2023-11-07T21:45:27Z
dc.date.available2023-11-07T21:45:27Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/185628
dc.description.abstractCompared to the general population, professional dancers are more prone to higher levels of perfectionism and a higher prevalence of eating disorders due to the high emphasis on the physical aspects of the individual. The aim of this thesis was to compare the prevalence and correlation of perfectionism, eating disorders and well-being in the genres of classical and contemporary dance. To this end, quantitative research was conducted on a sample of 109 probands (74 females, 35 males). Classical and contemporary dance probands did not differ significantly in perfectionism nor eating disorders. However, for the total sample (without distinguishing the genre), a moderate positive correlation (r = .32, p = <.001) was found between perfectionism and eating disorders and a weak negative correlation (r = -.23, p = .02) between perfectionism and well-being. The tested mediation model of the relationship between perfectionism and well-being mediated by eating disorders did not reach statistical significance (β = -.08, SE = .04, p = .43). Although no significant differences were found between the classical and contemporary dance groups, the correlations found are consistent with the results of previous research and suggest the importance of developing and applying prevention programs in the professional dance...en_US
dc.description.abstractProfesionální tanečníci a tanečnice jsou oproti běžné populaci náchylnější k vyšší míře perfekcionistických tendencí a k vyšší prevalenci poruch příjmu potravy, a to z důvodu vysokého důrazu na tělesné aspekty jedince. Cílem této diplomové práce bylo porovnat výskyt a vzájemnou souvislost perfekcionismu, poruch příjmu potravy a well-beingu v žánrech klasického a současného tance. Za tímto účelem byl proveden kvantitativní výzkum na vzorku 109 probandů (74 žen, 35 mužů). Probandi klasického a současného tance se signifikantně nelišili v perfekcionismu ani v poruchách příjmu potravy. U celkového souboru (bez rozlišení žánru) byla však nalezena středně silná pozitivní korelace (r = 0,32, p = <0,001) mezi perfekcionismem a poruchami příjmu potravy a slabá negativní korelace (r = -0,23, p = 0,02) mezi perfekcionismem a well-beingem. Ověřovaný mediační model vztahu mezi perfekcionismem a well-beingem mediovaný pomocí poruch příjmu potravy nedosáhl statistické signifikance (β = -0,08, SE = 0,04, p = 0,43). Ačkoliv mezi skupinou klasického a současného tance nebyly nalezeny signifikantní rozdíly, zjištěné korelační vztahy odpovídají výsledkům dosavadních výzkumů a naznačují důležitost rozvoje a aplikace preventivních programů v prostředí profesionálního tance. Klíčová slova: profesionální tanec; klasický...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectprofessional dance|classical ballet|contemporary dance|perfectionism|eating disorders|well-beingen_US
dc.subjectprofesionální tanec|klasický tanec|současný tanec|perfekcionismus|poruchy příjmu potravy|well-beingcs_CZ
dc.titlePerfekcionismus a poruchy příjmu potravy u profesionálních tanečnic klasického a současného tancecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-09-11
dc.description.departmentKatedra psychologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Psychologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId248933
dc.title.translatedPerfectionism and eating disorders among professional ballet and contemporary dancersen_US
dc.contributor.refereeMudrák, Jiří
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePsychologiecs_CZ
thesis.degree.disciplinePsychologyen_US
thesis.degree.programPsychologyen_US
thesis.degree.programPsychologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Katedra psychologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Department of Psychologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPsychologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enPsychologyen_US
uk.degree-program.csPsychologiecs_CZ
uk.degree-program.enPsychologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csProfesionální tanečníci a tanečnice jsou oproti běžné populaci náchylnější k vyšší míře perfekcionistických tendencí a k vyšší prevalenci poruch příjmu potravy, a to z důvodu vysokého důrazu na tělesné aspekty jedince. Cílem této diplomové práce bylo porovnat výskyt a vzájemnou souvislost perfekcionismu, poruch příjmu potravy a well-beingu v žánrech klasického a současného tance. Za tímto účelem byl proveden kvantitativní výzkum na vzorku 109 probandů (74 žen, 35 mužů). Probandi klasického a současného tance se signifikantně nelišili v perfekcionismu ani v poruchách příjmu potravy. U celkového souboru (bez rozlišení žánru) byla však nalezena středně silná pozitivní korelace (r = 0,32, p = <0,001) mezi perfekcionismem a poruchami příjmu potravy a slabá negativní korelace (r = -0,23, p = 0,02) mezi perfekcionismem a well-beingem. Ověřovaný mediační model vztahu mezi perfekcionismem a well-beingem mediovaný pomocí poruch příjmu potravy nedosáhl statistické signifikance (β = -0,08, SE = 0,04, p = 0,43). Ačkoliv mezi skupinou klasického a současného tance nebyly nalezeny signifikantní rozdíly, zjištěné korelační vztahy odpovídají výsledkům dosavadních výzkumů a naznačují důležitost rozvoje a aplikace preventivních programů v prostředí profesionálního tance. Klíčová slova: profesionální tanec; klasický...cs_CZ
uk.abstract.enCompared to the general population, professional dancers are more prone to higher levels of perfectionism and a higher prevalence of eating disorders due to the high emphasis on the physical aspects of the individual. The aim of this thesis was to compare the prevalence and correlation of perfectionism, eating disorders and well-being in the genres of classical and contemporary dance. To this end, quantitative research was conducted on a sample of 109 probands (74 females, 35 males). Classical and contemporary dance probands did not differ significantly in perfectionism nor eating disorders. However, for the total sample (without distinguishing the genre), a moderate positive correlation (r = .32, p = <.001) was found between perfectionism and eating disorders and a weak negative correlation (r = -.23, p = .02) between perfectionism and well-being. The tested mediation model of the relationship between perfectionism and well-being mediated by eating disorders did not reach statistical significance (β = -.08, SE = .04, p = .43). Although no significant differences were found between the classical and contemporary dance groups, the correlations found are consistent with the results of previous research and suggest the importance of developing and applying prevention programs in the professional dance...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra psychologiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantMikysková, Barbara
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV