Mezigenerační vnímání košer stravy v rámci praktikujících židovských rodin
Intergenerational perception of kosher diet within practicing Jewish families
bakalářská práce (NEOBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/185756/thumbnail.png?sequence=7&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/185756Identifikátory
SIS: 245303
Kolekce
- Kvalifikační práce [23802]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Crofony, Timea
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Etnologie a kulturní antropologie
Katedra / ústav / klinika
Ústav etnologie
Datum obhajoby
13. 9. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Neprospěl/a
Klíčová slova (česky)
antropologie jídla|jídlo|košer strava|židé|tradice|generace|rodina|kašrutKlíčová slova (anglicky)
Anthropology of Food|Food|Kosher Diet|Jews|Tradition|Generation|FamilyJídlo je důležitou součástí našeho života, nejen, že je základní potřebou člověka, ale také je důležitou funkcí naší identity a to jak po stránce kulturní, biologické, sociální, genderové, věkové, tak i náboženské. Potrava je v náboženství vždy přítomna, jelikož slouží k uchování tradice a právě rituály s ní spojené hrají tu nejdůležitější roli, protože věřící spojuje s jejich předky a bohy prostřednictvím jídla. Tradice a rituály slouží k udržení komunity, proto práce zkoumá, zda se vnímání respondentů různých generací v praktikujících židovských rodinách mění v závislosti na věku daného respondenta. Sama jsem přesvědčena, že mladá generace dodržuje pravidla košer stravy méně než starší generace. V práci se pokouším na základě kvalitativního výzkumu zjistit, zda existují rozdíly v dodržování košer stravy a jejích pravidel v různých generacích v židovských praktikujících rodinách. Mimo jiné se opírám i o zjištění několika autorů, kteří se dotýkali hypotézy mé bakalářské práce. Práce je rozdělena do dvou částí. První se zaměřuje na teorii, kde je rozebráno, co košer strava je, jaké jsou kořeny, rituály a tradice. V druhé části se opírám o kvalitativní polostrukturované rozhovory s osmnácti respondenty. Ti jsou rozdělení do třech generací, nejmladší ve věku 18 - 30 let, starší 35 - 60 let a generace...
Food is an important part of our lives, not only is it a basic human need, but it is also an important function of our identity from a cultural, biological, social, gender, age a religious point of view. Food is always present in religion as it serves to preserve tradition, and it is the rituals associated with it that play the most important role as it connects believers to their ancestors and gods through food. Tradition and rituals serve to sustain the community, so this thesis examines whether the perceptions of respondents of different generations in practicing Jewish families change depending on the age of the respondent. My own belief is that the younger generation observes kosher dietary rules less than the older generation. In this thesis, I attempt to find out through qualitative research whether there are differences in the observance of the kosher diet and its rules in different generations in Jewish practicing families. Among other things, I draw on the findings of several authors who have touched on the hypothesis of my undergraduate thesis. The thesis is divided into two parts. The first focuses on theory, discussing what kosher food is, its roots, rituals and traditions. In the second part I rely on qualitative semi-structured interviews with eighteen respondents. These are...