Zobrazit minimální záznam

Food allergies in preschool children
dc.contributor.advisorZlatohlávek, Lukáš
dc.creatorTomíšková, Markéta
dc.date.accessioned2023-11-07T20:43:50Z
dc.date.available2023-11-07T20:43:50Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/186099
dc.description.abstract1 Food allergies in children are common (affecting up to 8% of children) and their prevalence has been increasing in the last two to three decades. The basic measure for the long-term management of food allergy is an elimination diet, i.e. the exclusion of the relevant allergen from the diet. An elimination diet can disrupt and endanger healthy growth and development of a child. Therefore, it is important that elimination diets with a serious impact on the patient's diet are based on a medically confirmed diagnosis of food allergy. Preschool children eat to a significant extent outside their homes - 60 % of their diet is provided by the nursery school. The aim of the work is to provide parents of children with suspected or actual food allergy practical recommendations regarding their nutrition in the form of educational material, using the latest theoretical knowledge and with emphasis on food elimination only on the basis of proven food allergy and help to parents regarding nutrition of allergic children in nursery school. The main output of the work consists of educational material in Annex 2 of the thesis. The educational material will help to increase parents' awareness of food allergy and the need to confirm it by an allergist, especially in cases of risk of serious reactions and serious effects on the...en_US
dc.description.abstract1 Potravinové alergie u dětí jsou časté (postihují až 8 % dětí) a jejich prevalence v posledních dvou až třech dekádách roste. Základním opatřením k dlouhodobému managementu potravinové alergie je eliminační dieta, tedy vynechání příslušného alergenu ze stravy. Eliminační dieta může narušovat a ohrožovat zdravý růst a vývoj dítěte. Proto je důležité, aby eliminační diety se závažným dopadem do jídelníčku pacienta byly opřeny o lékařsky potvrzenou diagnózu potravinové alergie. Předškolní děti se přitom významnou měrou stravují mimo domov - 60 % jejich jídelníčku zajišťuje mateřská škola. Cílem práce je poskytnout rodičům dětí s domnělou či skutečnou potravinovou alergií praktická doporučení ohledně jejich výživy formou edukačního materiálu, a to s využitím nejnovějších teoretických poznatků, s důrazem na eliminaci potravin pouze na základě prokázané potravinové alergie a na pomoc rodičům v otázce stravování alergického dítěte v mateřské škole. Hlavní výstup práce tvoří edukační materiál v příloze č. 2 práce. Edukační materiál pomůže zvýšit u rodičů povědomí o potravinové alergii a potřebě jejího potvrzení diagnózou alergologa, zvláště v případech rizika závažných reakcí a vážných dopadů do stravy. Stejně tak by měl zvýšit povědomí o možnosti a vhodnosti nutričního poradenství v případě významných dopadů...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectpreschool childrenen_US
dc.subjectfood allergyen_US
dc.subjectelimination dieten_US
dc.subjectnursery schoolen_US
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectpředškolní dětics_CZ
dc.subjectpotravinová alergiecs_CZ
dc.subjecteliminační dietacs_CZ
dc.titlePotravinové alergie u předškolních dětícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-06-26
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId218212
dc.title.translatedFood allergies in preschool childrenen_US
dc.contributor.refereeSadílková, Aneta
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csNeprospěl/acs_CZ
thesis.grade.enFailen_US
uk.abstract.cs1 Potravinové alergie u dětí jsou časté (postihují až 8 % dětí) a jejich prevalence v posledních dvou až třech dekádách roste. Základním opatřením k dlouhodobému managementu potravinové alergie je eliminační dieta, tedy vynechání příslušného alergenu ze stravy. Eliminační dieta může narušovat a ohrožovat zdravý růst a vývoj dítěte. Proto je důležité, aby eliminační diety se závažným dopadem do jídelníčku pacienta byly opřeny o lékařsky potvrzenou diagnózu potravinové alergie. Předškolní děti se přitom významnou měrou stravují mimo domov - 60 % jejich jídelníčku zajišťuje mateřská škola. Cílem práce je poskytnout rodičům dětí s domnělou či skutečnou potravinovou alergií praktická doporučení ohledně jejich výživy formou edukačního materiálu, a to s využitím nejnovějších teoretických poznatků, s důrazem na eliminaci potravin pouze na základě prokázané potravinové alergie a na pomoc rodičům v otázce stravování alergického dítěte v mateřské škole. Hlavní výstup práce tvoří edukační materiál v příloze č. 2 práce. Edukační materiál pomůže zvýšit u rodičů povědomí o potravinové alergii a potřebě jejího potvrzení diagnózou alergologa, zvláště v případech rizika závažných reakcí a vážných dopadů do stravy. Stejně tak by měl zvýšit povědomí o možnosti a vhodnosti nutričního poradenství v případě významných dopadů...cs_CZ
uk.abstract.en1 Food allergies in children are common (affecting up to 8% of children) and their prevalence has been increasing in the last two to three decades. The basic measure for the long-term management of food allergy is an elimination diet, i.e. the exclusion of the relevant allergen from the diet. An elimination diet can disrupt and endanger healthy growth and development of a child. Therefore, it is important that elimination diets with a serious impact on the patient's diet are based on a medically confirmed diagnosis of food allergy. Preschool children eat to a significant extent outside their homes - 60 % of their diet is provided by the nursery school. The aim of the work is to provide parents of children with suspected or actual food allergy practical recommendations regarding their nutrition in the form of educational material, using the latest theoretical knowledge and with emphasis on food elimination only on the basis of proven food allergy and help to parents regarding nutrition of allergic children in nursery school. The main output of the work consists of educational material in Annex 2 of the thesis. The educational material will help to increase parents' awareness of food allergy and the need to confirm it by an allergist, especially in cases of risk of serious reactions and serious effects on the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code4
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusN


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV