Zobrazit minimální záznam

Modifikace složení střevní mikroflóry dietní intervencí: vliv rostlinné a western-type diet
dc.contributor.advisorCahová, Monika
dc.creatorĎásková, Nikola
dc.date.accessioned2024-01-05T12:17:14Z
dc.date.available2024-01-05T12:17:14Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/187199
dc.description.abstractTato dizertační práce zkoumá vztah mezi stravou, střevní mikrobiotou a metabolickým zdravím. Konkrétně se zaměřuje na vztah mezi složením střevní mikrobioty a nepřenosnými metabolickými chorobami, jako je obezita a diabetes 2. typu (T2D). Cílem první studie je posoudit rozdíly ve složení a metabolismu střevní mikrobioty mezi zdravými štíhlými dlouhodobými vegany a omnivory. Studie ukazuje, že zatímco složení střevní mikrobioty se mezi oběma skupinami významně neliší, jsou zde významné rozdíly ve fekálním, sérovém a močovém metabolomu. Tyto rozdíly lze přičíst odlišné dostupnosti substrátů ve stravě, protože veganská strava je spojena s přechodem od proteolytického k sacharolytickému fermentačnímu programu. Naše výsledky podporují hypotézu o odolnosti i metabolické flexibilitě střevní mikrobioty u dospělých jedinců. Kromě taxonomických analýz zahrnuje tato disertační práce také metabolomiku pro vyhodnocení funkčních projevů střevní mikrobioty. Zavádíme novou metodu hodnocení schopnosti střevní mikrobioty produkovat prospěšné metabolity se specifickým zaměřením na syntézu butyrátu pomocí qPCR kvantifikace bakteriální butyryl-CoA:acetát CoA-transferázy. In silico jsme identifikovali lidské střevní bakterie, které jsou vybaveny but genem, navrhli jsme a ověřili šest sad degenerovaných primerů...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis explores the relationship between diet, gut microbiota, and metabolic health, with a particular focus on their association with non-communicable metabolic diseases (NCDs) such as obesity and type 2 diabetes (T2D). The aim of the first study is to assess compositional and metabolic differences in gut microbiota between healthy lean long-term vegans and omnivores. The study reveals that while the gut microbiota composition is not significantly different between the two groups, there are significant differences in the fecal, serum and urinary metabolome. These differences may be attributed to the different availability of substrates in the diet, as the vegan diet is associated with a shift from a proteolytic to a saccharolytic fermentation program. Our results support the hypothesis of both resilience and metabolic flexibility of the adult gut microbiota. In addition to taxonomic analyses, this dissertation also includes metabolomics to evaluate the functional manifestations of the gut microbiota. We introduce a novel method to assess the ability of the gut microbiota to produce beneficial metabolites with a specific focus on butyrate synthesis using qPCR quantification of bacterial butyryl-CoA:acetate CoA-transferase. In silico, we identified bacteria among the human gut microbiota that...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectmikrobiomcs_CZ
dc.subjectmetabolomcs_CZ
dc.subjectmetabolické chorobycs_CZ
dc.subjectveganská dietacs_CZ
dc.subjectwestern-type dietacs_CZ
dc.subjectzvířecí modelycs_CZ
dc.subjectmicrobiomeen_US
dc.subjectmetabolomeen_US
dc.subjectmetabolic diseasesen_US
dc.subjectvegan dieten_US
dc.subjectwestern-type dieten_US
dc.subjectanimal modelsen_US
dc.titleThe modification of gut microbiota composition by dietary intervention: the effect of plant-based and western-type dieten_US
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-10-05
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId219620
dc.title.translatedModifikace složení střevní mikroflóry dietní intervencí: vliv rostlinné a western-type dietcs_CZ
dc.contributor.refereeBeneš, Jiří
dc.contributor.refereeTlaskalová - Hogenová, Helena
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistry and Pathobiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemie a patobiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistry and Pathobiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemie a patobiochemiecs_CZ
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemie a patobiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistry and Pathobiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemie a patobiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistry and Pathobiochemistryen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csTato dizertační práce zkoumá vztah mezi stravou, střevní mikrobiotou a metabolickým zdravím. Konkrétně se zaměřuje na vztah mezi složením střevní mikrobioty a nepřenosnými metabolickými chorobami, jako je obezita a diabetes 2. typu (T2D). Cílem první studie je posoudit rozdíly ve složení a metabolismu střevní mikrobioty mezi zdravými štíhlými dlouhodobými vegany a omnivory. Studie ukazuje, že zatímco složení střevní mikrobioty se mezi oběma skupinami významně neliší, jsou zde významné rozdíly ve fekálním, sérovém a močovém metabolomu. Tyto rozdíly lze přičíst odlišné dostupnosti substrátů ve stravě, protože veganská strava je spojena s přechodem od proteolytického k sacharolytickému fermentačnímu programu. Naše výsledky podporují hypotézu o odolnosti i metabolické flexibilitě střevní mikrobioty u dospělých jedinců. Kromě taxonomických analýz zahrnuje tato disertační práce také metabolomiku pro vyhodnocení funkčních projevů střevní mikrobioty. Zavádíme novou metodu hodnocení schopnosti střevní mikrobioty produkovat prospěšné metabolity se specifickým zaměřením na syntézu butyrátu pomocí qPCR kvantifikace bakteriální butyryl-CoA:acetát CoA-transferázy. In silico jsme identifikovali lidské střevní bakterie, které jsou vybaveny but genem, navrhli jsme a ověřili šest sad degenerovaných primerů...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis explores the relationship between diet, gut microbiota, and metabolic health, with a particular focus on their association with non-communicable metabolic diseases (NCDs) such as obesity and type 2 diabetes (T2D). The aim of the first study is to assess compositional and metabolic differences in gut microbiota between healthy lean long-term vegans and omnivores. The study reveals that while the gut microbiota composition is not significantly different between the two groups, there are significant differences in the fecal, serum and urinary metabolome. These differences may be attributed to the different availability of substrates in the diet, as the vegan diet is associated with a shift from a proteolytic to a saccharolytic fermentation program. Our results support the hypothesis of both resilience and metabolic flexibility of the adult gut microbiota. In addition to taxonomic analyses, this dissertation also includes metabolomics to evaluate the functional manifestations of the gut microbiota. We introduce a novel method to assess the ability of the gut microbiota to produce beneficial metabolites with a specific focus on butyrate synthesis using qPCR quantification of bacterial butyryl-CoA:acetate CoA-transferase. In silico, we identified bacteria among the human gut microbiota that...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
uk.departmentExternal.nameInstitute for Clinical and Experimental Medicineen
uk.departmentExternal.nameInstitut klinické a experimentální medicínycs


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV