Úloha sippingu v nutriční podpoře geriatrických pacientů
The role of sipping in the nutritional support of geriatric patients
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/188699Identifiers
Study Information System: 251938
Collections
- Kvalifikační práce [4519]
Author
Advisor
Referee
Mádlová, Pavla
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Child and Adult Nutrition
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
23. 1. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
sipping, enterální výživa, nutriční podpora, geriatrický pacient, senior, malnutriceKeywords (English)
sipping, enteral nutrition, nutritional support, geriatric patient, senior, malnutritionÚvod do problematiky: Významným problémem ve stáří je podvýživa (malnutrice). Malnutrice je přítomna u 30 -70 % hospitalizovaných seniorů a její následky jsou závažné. Systematický screening a včasná léčba jsou nezbytné pro zajištění a udržení dobrého zdravotního stavu seniora a jsou nedílnou součástí celkové geriatrické péče. Nutriční pod- pora pomocí sippingu, perorálními nutričními doplňky (PND), je jedním ze základních pří- stupů v léčbě malnutrice u geriatrických pacientů. Cíl práce: Hlavním cílem diplomové práce bylo zhodnotit příjem sippingu u geriatrických pacientů a zmonitorovat případná úskalí v jeho užívání. Pro zodpovězení hlavního cíle byly stanoveny čtyři výzkumné otázky, které měly přinést odpovědi: 1. Jaký podíl tvoří energie přijatá z diety a ze sippingu z celkového energetického příj- mu (CEP) pacienta a jak ovlivní pohlaví a věk energetický příjem ze sippingu? 2. Jaký podíl tvoří bílkoviny získané z diety a ze sippingu z ordinované dávky pacienta? 3. Pokryje dieta včetně sippingu energetické a bílkovinné potřeby pacienta? 4. Vypijí pacienti svou ordinovanou dávku sippingu a ovlivní některé faktory jako edukace nutričním terapeutem a schopnost najedení příjem sippingu u pacienta? Metody výzkumu: V této observační studii bylo použito kvantitativního výzkumu formou sběru dat....
Introduction: Malnutrition is a significant problem in old age. Malnutrition is present in 30 - 70 % of hospitalized elderly and its consequences are severe. Systematic screening and early treatment are essential to ensure and maintain good health in the elderly and are an integral part of overall geriatric care. Nutritional support with sipping - oral nutriti- onal supplements (ONS) is one of the basic approaches in the management of malnutriti- on in geriatric patients. Aim of the thesis: The main aim of this thesis was to evaluate the intake of sipping in geri- atric patients and to monitor possible pitfalls in its use. To answer the main objective, four research questions were set to provide the following answers: 1. What proportion of the total energy intake (CEP) of a patient is from diet and from sipping, and how does gender and age affect energy intake from sipping ? 2. What proportion does dietary and sipping protein make up of the patient's prescribed intake? 3. Will the diet, including sipping, cover the patient's energy and protein needs? 4. Will patients drink their prescribed dose of sipping, and will certain factors such as education by the nutritional therapist and ability to eat affect the patient's in- take of sipping? Research methods: Quantitative research in the form of data...