Zobrazit minimální záznam

Monitoring fiber and protein intake in obese clients of a nutrition counseling center
dc.contributor.advisorPejšová, Hana
dc.creatorKekrtová, Magdaléna
dc.date.accessioned2024-04-24T06:28:23Z
dc.date.available2024-04-24T06:28:23Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/188971
dc.description.abstractThe obesity epidemic is still a very topical problem and requires a comprehensive therapy that includes nutritional counselling. In my practical experience, the topic of protein and fibre tends to be very common with obese clients and I often observe less than appropriate choices in terms of protein sources. Fibre is not given much importance and therefore its adequate intake is not optimal. Therefore, the theoretical part aimed to summarize the current knowledge about obesity, protein and fibre. However, nutrition in obesity is summarised in a comprehensive way, taking into account other nutrients, but also micronutrients or drinking, which may also be significantly related to obesity. The theoretical summary of obesity was summarized rather marginally. In terms of treatment approaches, diet therapy, physical activity or psychotherapy are more approached. The importance of the nutritional therapist is not neglected. The practical part was quite comprehensive. The aim of the study was to assess dietary habits (qualitatively and quantitatively, focusing mainly on protein and fibre), body composition before and after the nutritional intervention and thus to evaluate the effect of the therapy. It was also intended to provide information on the original dietary habits of obese individuals in terms of...en_US
dc.description.abstractEpidemie obezity je stále velmi aktuální problém a vyžaduje komplexní terapii, která zahrnuje i nutriční poradenství. Z praktické zkušenosti bývá téma bílkovin a vlákniny s obézními klienty velmi časté a z hlediska zdrojů bílkovin často pozoruji jejich méně vhodný výběr. Vláknině nebývá připisována velká důležitost, a proto její dostatečný příjem nebývá optimální. V teoretické části bylo tedy cílem shrnout dosavadní poznání o obezitě, bílkovinách a vláknině. Výživa při obezitě je ovšem shrnutá komplexně, s přihlédnutím i k ostatním živinám, ale také k mikronutrientům nebo k pitnému režimu, který může mít s obezitou také významnou spojitost. Teoretické shrnutí obezity bylo shrnuto spíše okrajově a z hlediska postupů v léčbě je více přiblížena dieto-terapie, pohybová aktivita či psychoterapie. Není opomenutá ani důležitost nutričního terapeuta. Praktická část byla poměrně komplexní. Studie měla za cíl zhodnotit stravovací návyky (kvalitativně i kvantitativně se zaměřením zejména na bílkoviny a vlákninu), tělesné složení před a po nutriční intervenci a zhodnotit tak efekt terapie. Zároveň měla poskytnout informace o původních stravovacích zvyklostech obézních jedinců z hlediska kvantity i kvality, a to opět se zaměřením na bílkoviny a vlákninu. Navíc měla poskytnout informace o povědomí obézních...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectobesityen_US
dc.subjectfibreen_US
dc.subjectproteinsen_US
dc.subjectweight reductionen_US
dc.subjectnutritional counselingen_US
dc.subjectobezitacs_CZ
dc.subjectvlákninacs_CZ
dc.subjectbílkovinycs_CZ
dc.subjectredukce tělesné hmotnostics_CZ
dc.subjectnutriční poradenstvícs_CZ
dc.titleSledování příjmu vlákniny a bílkovin u obézních klientů nutriční poradnycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-09-05
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId251722
dc.title.translatedMonitoring fiber and protein intake in obese clients of a nutrition counseling centeren_US
dc.contributor.refereeWeidenthalerová, Edita
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csNeprospěl/acs_CZ
thesis.grade.enFailen_US
uk.abstract.csEpidemie obezity je stále velmi aktuální problém a vyžaduje komplexní terapii, která zahrnuje i nutriční poradenství. Z praktické zkušenosti bývá téma bílkovin a vlákniny s obézními klienty velmi časté a z hlediska zdrojů bílkovin často pozoruji jejich méně vhodný výběr. Vláknině nebývá připisována velká důležitost, a proto její dostatečný příjem nebývá optimální. V teoretické části bylo tedy cílem shrnout dosavadní poznání o obezitě, bílkovinách a vláknině. Výživa při obezitě je ovšem shrnutá komplexně, s přihlédnutím i k ostatním živinám, ale také k mikronutrientům nebo k pitnému režimu, který může mít s obezitou také významnou spojitost. Teoretické shrnutí obezity bylo shrnuto spíše okrajově a z hlediska postupů v léčbě je více přiblížena dieto-terapie, pohybová aktivita či psychoterapie. Není opomenutá ani důležitost nutričního terapeuta. Praktická část byla poměrně komplexní. Studie měla za cíl zhodnotit stravovací návyky (kvalitativně i kvantitativně se zaměřením zejména na bílkoviny a vlákninu), tělesné složení před a po nutriční intervenci a zhodnotit tak efekt terapie. Zároveň měla poskytnout informace o původních stravovacích zvyklostech obézních jedinců z hlediska kvantity i kvality, a to opět se zaměřením na bílkoviny a vlákninu. Navíc měla poskytnout informace o povědomí obézních...cs_CZ
uk.abstract.enThe obesity epidemic is still a very topical problem and requires a comprehensive therapy that includes nutritional counselling. In my practical experience, the topic of protein and fibre tends to be very common with obese clients and I often observe less than appropriate choices in terms of protein sources. Fibre is not given much importance and therefore its adequate intake is not optimal. Therefore, the theoretical part aimed to summarize the current knowledge about obesity, protein and fibre. However, nutrition in obesity is summarised in a comprehensive way, taking into account other nutrients, but also micronutrients or drinking, which may also be significantly related to obesity. The theoretical summary of obesity was summarized rather marginally. In terms of treatment approaches, diet therapy, physical activity or psychotherapy are more approached. The importance of the nutritional therapist is not neglected. The practical part was quite comprehensive. The aim of the study was to assess dietary habits (qualitatively and quantitatively, focusing mainly on protein and fibre), body composition before and after the nutritional intervention and thus to evaluate the effect of the therapy. It was also intended to provide information on the original dietary habits of obese individuals in terms of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code4
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusN


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV