Nutričně významné složky rybí svaloviny v prevenci závažných onemocnění
Nutritionally important components of fish muscle in the prevention of serious diseases
bachelor thesis (DEFENDED)
![Document thumbnail](/bitstream/handle/20.500.11956/188980/thumbnail.png?sequence=8&isAllowed=y)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/188980Identifiers
Study Information System: 239016
Collections
- Kvalifikační práce [4446]
Author
Advisor
Referee
Holcátová, Ivana
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
23. 6. 2023
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
rybí maso, omega-3 mastné kyseliny, výživová doporučení, kontaminace ryb, konzumace rybKeywords (English)
fish meat, omega-3 fatty acids, dietary recommendations, fish contamination, fish consumptionTématem této bakalářské práce je problematika nutričně významných složek rybí svaloviny v prevenci závažných onemocnění. Rybí maso je bohatým zdrojem esenciálních aminokyselin, polynenasycených mastných kyselin, minerálů a vitaminů, což prokazatelně přispívá ke zlepšení lidského zdraví. Omega-3 mastné kyseliny snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. V praktické části práce je pomocí dotazníkového šetření zkoumáno, jaké jsou preference spotřebitelů ohledně konzumace rybí svaloviny a povědomí spotřebitelů o významu rybího masa pro zdraví a prevenci onemocnění. Tato práce je přínosem nejen pro odbornou veřejnost, ale i pro spotřebitele. Klíčová slova: rybí maso; omega-3 mastné kyseliny; výživová doporučení; kontaminace ryb; konzumace ryb A
The topic of this bachelor thesis is the issue of nutritionally important components of fish muscle in the prevention of serious diseases. Fish meat is a rich source of essential amino acids, polyunsaturated fatty acids, minerals and vitamins, which has been shown to contribute to the improvement of human health. Omega-3 fatty acids reduce the risk of cardiovascular disease. In the practical part of the thesis, the consumer preferences regarding the consumption of fish snacks and consumer awareness of the importance of fish meat for health and disease prevention are investigated by means of a questionnaire survey. This work is of benefit not only to the professional community but also to consumers. Key words: fish meat; omega-3 fatty acids; dietary recommendations; fish contamination; fish consumption A