Zobrazit minimální záznam

Nutritional specifics in hospice care
dc.contributor.advisorStarnovská, Tamara
dc.creatorMacinauerová, Romana
dc.date.accessioned2024-04-24T06:31:29Z
dc.date.available2024-04-24T06:31:29Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/188984
dc.description.abstractPalliative care is an approach focused on improving or maintaining quality of life for patients and their families who suffer from terminal illness in an advanced stage. Hospices are most commonly associated with palliative care, where hospitalized patients are expected to live less than six months. The aim of this work is to introduce the issue of palliative care and the nutritional approach in hospices from a nutritional therapist's perspective. The theoretical part is focused on the general issues of palliative care and its division. It presents the needs and life values of patients and their families, introduces the issue of nutrition and hydration in the terminal phase of the disease, possible interventions and symptoms that affect food intake. The main objective of the empirical part of the research, which was conducted in the form of semi-structured interviews, is to find out among the patients at the Hospic u Dobrého Pastýře in Čerčany their favorite food and dishes. The sub-objectives were to find out the preferred consistency, quantity and texture of food, identification of situations and symptoms affecting patient's food intake in hospices and to find out through a questionnaire survey in inpatient hospices in the Czech Republic the importance of a nutritional therapist. Based on the...en_US
dc.description.abstractPaliativní péče je přístup zaměřený na zvyšování či udržování kvality života pacientů a jejich rodin, kteří trpí nevyléčitelným onemocněním v pokročilé fázi. S paliativní péčí jsou nejvíce spojovány hospice, kde jsou hospitalizováni pacienti, u nichž se předpokládá délka života kratší než šest měsíců. Cílem této práce je uvést do problematiky paliativní péče a přístupu ve výživě v hospici z pohledu nutričního terapeuta. Teoretická část je zaměřena na všeobecnou problematiku paliativní péče a její rozdělení. Přibližuje potřeby a životní hodnoty pacientů a jejich rodin, seznamuje s problematikou výživy a hydratace v terminální fázi onemocnění, s možnými intervencemi a symptomy, které ovlivňují příjem stravy. Hlavním cílem empirické části výzkumu, který probíhal formou polostrukturovaného rozhovoru, je zjistit u pacientů v Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech oblíbené potraviny a pokrmy. Dílčími cíli bylo zjištění preferované konzistence, množství a struktury pokrmů, identifikace situací a symptomů ovlivňujících příjem stravy pacientů hospice a dotazníkovým šetřením v lůžkových hospicích v ČR zjistit význam nutričního terapeuta. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že nejoblíbenějšími pokrmy jsou polévky a omáčky, z příloh největší počet pacientů preferuje bramborovou kaši. Výzkum ukazuje také na...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectcateringen_US
dc.subjecthospicen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectnutritional careen_US
dc.subjectnutritional therapisten_US
dc.subjectpalliative careen_US
dc.subjecthospiccs_CZ
dc.subjectnutriční péčecs_CZ
dc.subjectnutriční terapeutcs_CZ
dc.subjectpaliativní péčecs_CZ
dc.subjectstravovánícs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.titleNutriční specifika v hospicové péčics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-01-23
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId251939
dc.title.translatedNutritional specifics in hospice careen_US
dc.contributor.refereeHolubová, Barbora
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csPaliativní péče je přístup zaměřený na zvyšování či udržování kvality života pacientů a jejich rodin, kteří trpí nevyléčitelným onemocněním v pokročilé fázi. S paliativní péčí jsou nejvíce spojovány hospice, kde jsou hospitalizováni pacienti, u nichž se předpokládá délka života kratší než šest měsíců. Cílem této práce je uvést do problematiky paliativní péče a přístupu ve výživě v hospici z pohledu nutričního terapeuta. Teoretická část je zaměřena na všeobecnou problematiku paliativní péče a její rozdělení. Přibližuje potřeby a životní hodnoty pacientů a jejich rodin, seznamuje s problematikou výživy a hydratace v terminální fázi onemocnění, s možnými intervencemi a symptomy, které ovlivňují příjem stravy. Hlavním cílem empirické části výzkumu, který probíhal formou polostrukturovaného rozhovoru, je zjistit u pacientů v Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech oblíbené potraviny a pokrmy. Dílčími cíli bylo zjištění preferované konzistence, množství a struktury pokrmů, identifikace situací a symptomů ovlivňujících příjem stravy pacientů hospice a dotazníkovým šetřením v lůžkových hospicích v ČR zjistit význam nutričního terapeuta. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že nejoblíbenějšími pokrmy jsou polévky a omáčky, z příloh největší počet pacientů preferuje bramborovou kaši. Výzkum ukazuje také na...cs_CZ
uk.abstract.enPalliative care is an approach focused on improving or maintaining quality of life for patients and their families who suffer from terminal illness in an advanced stage. Hospices are most commonly associated with palliative care, where hospitalized patients are expected to live less than six months. The aim of this work is to introduce the issue of palliative care and the nutritional approach in hospices from a nutritional therapist's perspective. The theoretical part is focused on the general issues of palliative care and its division. It presents the needs and life values of patients and their families, introduces the issue of nutrition and hydration in the terminal phase of the disease, possible interventions and symptoms that affect food intake. The main objective of the empirical part of the research, which was conducted in the form of semi-structured interviews, is to find out among the patients at the Hospic u Dobrého Pastýře in Čerčany their favorite food and dishes. The sub-objectives were to find out the preferred consistency, quantity and texture of food, identification of situations and symptoms affecting patient's food intake in hospices and to find out through a questionnaire survey in inpatient hospices in the Czech Republic the importance of a nutritional therapist. Based on the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code3
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV