Specifika výživy v hospicové péči
Specifics of nutrition in hospice care
bakalářská práce (OBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/188998/thumbnail.png?sequence=8&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/188998Identifikátory
SIS: 250105
Kolekce
- Kvalifikační práce [4552]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Novák, Ondřej
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
23. 6. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
hospic, paliativní péče, nutriční péče, výživa, hydratace, terminální fáze nemociKlíčová slova (anglicky)
hospice, palliative care, nutritional care, nutrition, hydration, terminal phase of diseaseÚvod: Hospicová paliativní péče je poskytována pacientům v terminální fázi života s cílem zabezpečit kvalitní zbytek života s důrazem na jejich individuální potřeby a přání. Nedílnou součástí paliativní péče je nutriční péče a zajištění adekvátní výživy pacienta. Teoretická část práce popisuje principy, standardy a koncepci rozvoje paliativní péče a podává ucelený přehled o druzích a formách aktuálně poskytované hospicové péče v ČR a v závěru se zaměřuje na výživu a hydrataci v terminální fázi nemoci. Praktická část zpracovává a prezentuje výsledky dotazníkového studie. Cíl práce: Hlavním cílem mé bakalářské práce je zjistit, zda je uplatňován individuální přístup ve výživě v lůžkové péči vybraného hospice. Sekundárním cílem je zjistit, zda jsou pacienti lůžkové péče hospice spokojeni s poskytováním výživy a stravování. Metodika: Projekt se zabývá výzkumem v lůžkové péči Hospice sv. Štěpána v Litoměřicích. Designem výzkumu je dotazníková studie. Zdrojem dat je můj vlastní polostrukturovaný dotazník se 30 otázkami, 15 otázek je uzavřených, 13 polouzavřených a 2 otevřené. Sběr dat proběhl v období od začátku ledna do poloviny února 2023. Studie se zúčastnilo 35 účastníků, vyplněno bylo 25 dotazníků. 91 % pacientů mělo onkologickou diagnózu a 9 % neonkologickou (imobilizační syndrom po CMP, ICHS,...
Introduction: Hospice palliative care is provided to patients in the terminal phase of life with the aim of ensuring quality of remaining life with an emphasis on their individual needs and wishes. An integral part of palliative care is nutritional care and ensuring the patient's adequate nutrition. The theoretical part of the thesis describes the principles, standards and concept of development of palliative care, and provides a comprehensive overview of the types and forms of hospice care currently provided in the Czech Republic, and concludes with a consideration of nutrition and hydration in the terminal phase of the disease. In the practical part, the results of the questionnaire study are processed and presented. Objective of the thesis: The main objective of my bachelor's thesis is to determine whether an individual approach is applied to nutrition in the inpatient care of a selected hospice. The secondary objective is to discover whether patients in inpatient hospice care are satisfied with the nutrition and meals provided. Methodology: The project deals with research into the inpatient care of St. Štěpán's Hospice in Litoměřice. The research is designed as a questionnaire study. The data source is my own semi-structured questionnaire with 30 questions; 15 questions are closed, 13...