dc.contributor.advisor | Karlíčková, Jana | |
dc.creator | Kašpárková, Michaela | |
dc.date.accessioned | 2024-06-01T06:35:37Z | |
dc.date.available | 2024-06-01T06:35:37Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/189147 | |
dc.description.abstract | Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany Student: Michaela Kašpárková Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of diploma thesis: Search for new natural α-glucosidase inhibitors α-glucosidase is one of the main enzymes that break down carbohydrates in the digestive tract. Its physiological function is mainly the cleavage of α-(1,4) bonds of oligosaccharides and enabling the absorption of D-glucose into the bloodstream. As a result, there is an increase in postprandial blood glucose values, which is not desirable in patients with diabetes or in people with a high risk of developing it. Flavonoids are natural polyphenolic substances found in many natural components of our food. These substances are known for their positive effects on human health, which also include the ability to inhibit the α-glucosidase enzyme. Therefore, the aim of this work was to determine the inhibitory activity of flavonoids against the α-glucosidase enzyme and the subsequent assessment of the structure-activity relationship. Using twenty-two selected flavonoids belonging to five different structural groups, the inhibitory activity on the yeast α-glucosidase from Saccharomyces cerevisiae was determined by spectrophotometric measurements in vitro.... | en_US |
dc.description.abstract | Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Studentka: Michaela Kašpárková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Hledání nových přírodních inhibitorů α-glukosidas α-glukosidasa je jedním z hlavních enzymů, které štěpí sacharidy v trávicím traktu. Její fyziologickou funkcí je zejména štěpení α-(1,4) vazeb oligosacharidů a umožnění vstřebávání D-glukosy do krevního řečiště. V důsledku toho dochází ke zvyšování postprandiálních hodnot glykemie v krvi, což není žádoucí u pacientů s diabetickým onemocněním či u osob s vysokým rizikem pro jeho vznik. Flavonoidy jsou přírodní polyfenolické látky vyskytující se v mnoha přirozených složkách naší potravy. Tyto látky jsou známé svými pozitivními účinky na lidské zdraví, mezi něž patří také schopnost inhibovat enzym α-glukosidasu. Cílem této práce bylo proto stanovení inhibiční aktivity flavonoidů vůči enzymu α-glukosidase a následné posouzení vztahu struktura-účinek. Za použití dvaceti dvou vybraných flavonoidů z pěti různých strukturálních skupin byla s využitím spektrofotometrického měření stanovena in vitro inhibice α-glukosidasy pocházející z kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Výsledky byly porovnány podle křivek znázorňujících 95% konfidenční intervaly vztahu... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.subject | database searching | en_US |
dc.subject | natural compounds | en_US |
dc.subject | alpha-glucosidase inhibitors | en_US |
dc.subject | hledání v databázích | cs_CZ |
dc.subject | přírodní látky | cs_CZ |
dc.subject | inhibitory alfa-glukosidasy | cs_CZ |
dc.title | Hledání nových přírodních inhibitorů alfa-glukosidas | cs_CZ |
dc.type | rigorózní práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2023 | |
dcterms.dateAccepted | 2023-10-13 | |
dc.description.department | Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany | en_US |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 260583 | |
dc.title.translated | Search for new natural alpha-glucosidase inhibitors | en_US |
dc.contributor.referee | Carazo Fernández, Alejandro | |
thesis.degree.name | PharmDr. | |
thesis.degree.level | rigorózní řízení | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
uk.thesis.type | rigorózní práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Uznáno | cs_CZ |
thesis.grade.en | Recognized | en_US |
uk.abstract.cs | Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Studentka: Michaela Kašpárková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Hledání nových přírodních inhibitorů α-glukosidas α-glukosidasa je jedním z hlavních enzymů, které štěpí sacharidy v trávicím traktu. Její fyziologickou funkcí je zejména štěpení α-(1,4) vazeb oligosacharidů a umožnění vstřebávání D-glukosy do krevního řečiště. V důsledku toho dochází ke zvyšování postprandiálních hodnot glykemie v krvi, což není žádoucí u pacientů s diabetickým onemocněním či u osob s vysokým rizikem pro jeho vznik. Flavonoidy jsou přírodní polyfenolické látky vyskytující se v mnoha přirozených složkách naší potravy. Tyto látky jsou známé svými pozitivními účinky na lidské zdraví, mezi něž patří také schopnost inhibovat enzym α-glukosidasu. Cílem této práce bylo proto stanovení inhibiční aktivity flavonoidů vůči enzymu α-glukosidase a následné posouzení vztahu struktura-účinek. Za použití dvaceti dvou vybraných flavonoidů z pěti různých strukturálních skupin byla s využitím spektrofotometrického měření stanovena in vitro inhibice α-glukosidasy pocházející z kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Výsledky byly porovnány podle křivek znázorňujících 95% konfidenční intervaly vztahu... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany Student: Michaela Kašpárková Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of diploma thesis: Search for new natural α-glucosidase inhibitors α-glucosidase is one of the main enzymes that break down carbohydrates in the digestive tract. Its physiological function is mainly the cleavage of α-(1,4) bonds of oligosaccharides and enabling the absorption of D-glucose into the bloodstream. As a result, there is an increase in postprandial blood glucose values, which is not desirable in patients with diabetes or in people with a high risk of developing it. Flavonoids are natural polyphenolic substances found in many natural components of our food. These substances are known for their positive effects on human health, which also include the ability to inhibit the α-glucosidase enzyme. Therefore, the aim of this work was to determine the inhibitory activity of flavonoids against the α-glucosidase enzyme and the subsequent assessment of the structure-activity relationship. Using twenty-two selected flavonoids belonging to five different structural groups, the inhibitory activity on the yeast α-glucosidase from Saccharomyces cerevisiae was determined by spectrophotometric measurements in vitro.... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky | cs_CZ |
thesis.grade.code | U | |
uk.publication-place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | U | |