Zobrazit minimální záznam

Vliv dlouholetého sucha na mikrobiotu asociovanou s rostlinami
dc.contributor.advisorMünzbergová, Zuzana
dc.creatorBillichová, Tereza
dc.date.accessioned2024-11-28T20:56:12Z
dc.date.available2024-11-28T20:56:12Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/190357
dc.description.abstractMikroorganismy asociované s rostlinami jsou pro růst rostlin velmi důležité. Mikrobiota ovlivňuje například příjem živin, tvorbu květů a plodů nebo biologickou kontrolu patogenů. Mikroorganismy se vyskytují v různých rostlinných orgánech. Každá část rostliny pak vytváří pro mikroorganismy rozdílné prostředí, ve kterých mohou žít. To může ovlivňovat jejich různorodé funkce v závislosti na tom, ve které části rostliny se nacházejí. Jednou z takových funkcí je pomáhat rostlinám vyrovnat se s nepříznivými podmínkami. Sucho jako nepříznivý stav má velký vliv jak na rostliny, tak na mikroorganismy. Cílem této práce je zabývat se vlivem dlouhodobého sucha na složení společenstev mikroorganismů v rhizosféře a endosféře listů a kořenů. Dlouholeté sucho mělo vliv na složení mikrobiálních společenstev v různých rostlinných částech. Dle původního předpokladu se lišila odpověď prokaryot od odpovědi houbových společenstev na sucho. Houbová společenstva jsou více stabilní a jejich alfa diverzita se během rozdílné délky příliš neměnila. Opačný trend v diverzitě je vidět u prokaryot, kde se dá pozorovat i relativní nárůst specialistů s délkou trvání sucha. Pokud se jedná o konkrétní mikrobiální taxony, výsledky potvrzují dříve zaznamenaný trend zvyšujícího se zastoupení Actinobacteria během sucha. U hub byl naopak...cs_CZ
dc.description.abstractPlant-associated microorganisms are very important for plant growth. Microbiota influence, for example, nutrient uptake, flower and fruit production or biocontrol of pathogens. Microorganisms are found in various plant organs. Each plant part then creates different environments for the microorganisms to live in. This may influence their different functions depending on which plant part they are found in. One such function is to help plants cope with adverse conditions. Drought, as an adverse condition, has a major effect on both plants and micro-organisms. The aim of this thesis is to study effect of long-term drought on the composition of the microbiota in the rhizosphere and leaf and root endosphere. Long-term drought affected the composition of microbial communities in different plant parts. According to the original hypothesis, the response to drought of prokaryotes differed from that of fungal communities. Fungal communities are more stable and their alpha diversity did not change much during the different durations. The opposite trend in diversity is seen in prokaryotes, where a relative increase in specialists can also be observed. Regarding specific microbial taxa, the results confirm the previously reported trend of increasing Actinobacteria abundance during drought. For fungi, on the...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectDroughten_US
dc.subjectplant microbiotaen_US
dc.subjectFestuca rubraen_US
dc.subjectrhizosphereen_US
dc.subjectplant endosphereen_US
dc.subjectsuchocs_CZ
dc.subjectrostlinná mikrobiotacs_CZ
dc.subjectFestuca rubracs_CZ
dc.subjectrhizosféracs_CZ
dc.subjectrostlinná endosféracs_CZ
dc.titleEffect of long-term drought on plant-associated microbiotaen_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-05
dc.description.departmentDepartment of Botanyen_US
dc.description.departmentKatedra botanikycs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId253951
dc.title.translatedVliv dlouholetého sucha na mikrobiotu asociovanou s rostlinamics_CZ
dc.contributor.refereeKohout, Petr
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePlant Ecologyen_US
thesis.degree.disciplineGeobotanikacs_CZ
thesis.degree.programBotanyen_US
thesis.degree.programBotanikacs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra botanikycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Botanyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csGeobotanikacs_CZ
uk.degree-discipline.enPlant Ecologyen_US
uk.degree-program.csBotanikacs_CZ
uk.degree-program.enBotanyen_US
thesis.grade.csNeprospěl/acs_CZ
thesis.grade.enFailen_US
uk.abstract.csMikroorganismy asociované s rostlinami jsou pro růst rostlin velmi důležité. Mikrobiota ovlivňuje například příjem živin, tvorbu květů a plodů nebo biologickou kontrolu patogenů. Mikroorganismy se vyskytují v různých rostlinných orgánech. Každá část rostliny pak vytváří pro mikroorganismy rozdílné prostředí, ve kterých mohou žít. To může ovlivňovat jejich různorodé funkce v závislosti na tom, ve které části rostliny se nacházejí. Jednou z takových funkcí je pomáhat rostlinám vyrovnat se s nepříznivými podmínkami. Sucho jako nepříznivý stav má velký vliv jak na rostliny, tak na mikroorganismy. Cílem této práce je zabývat se vlivem dlouhodobého sucha na složení společenstev mikroorganismů v rhizosféře a endosféře listů a kořenů. Dlouholeté sucho mělo vliv na složení mikrobiálních společenstev v různých rostlinných částech. Dle původního předpokladu se lišila odpověď prokaryot od odpovědi houbových společenstev na sucho. Houbová společenstva jsou více stabilní a jejich alfa diverzita se během rozdílné délky příliš neměnila. Opačný trend v diverzitě je vidět u prokaryot, kde se dá pozorovat i relativní nárůst specialistů s délkou trvání sucha. Pokud se jedná o konkrétní mikrobiální taxony, výsledky potvrzují dříve zaznamenaný trend zvyšujícího se zastoupení Actinobacteria během sucha. U hub byl naopak...cs_CZ
uk.abstract.enPlant-associated microorganisms are very important for plant growth. Microbiota influence, for example, nutrient uptake, flower and fruit production or biocontrol of pathogens. Microorganisms are found in various plant organs. Each plant part then creates different environments for the microorganisms to live in. This may influence their different functions depending on which plant part they are found in. One such function is to help plants cope with adverse conditions. Drought, as an adverse condition, has a major effect on both plants and micro-organisms. The aim of this thesis is to study effect of long-term drought on the composition of the microbiota in the rhizosphere and leaf and root endosphere. Long-term drought affected the composition of microbial communities in different plant parts. According to the original hypothesis, the response to drought of prokaryotes differed from that of fungal communities. Fungal communities are more stable and their alpha diversity did not change much during the different durations. The opposite trend in diversity is seen in prokaryotes, where a relative increase in specialists can also be observed. Regarding specific microbial taxa, the results confirm the previously reported trend of increasing Actinobacteria abundance during drought. For fungi, on the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra botanikycs_CZ
thesis.grade.code4
dc.contributor.consultantin ´t Zandt, Dina
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusN


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV