Zobrazit minimální záznam

Vliv zákazu kouření v barech a restauracích na zdraví nekuřáků v ČR
dc.contributor.advisorVotápková, Jana
dc.creatorBláhová, Adéla
dc.date.accessioned2024-11-29T06:29:59Z
dc.date.available2024-11-29T06:29:59Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/190725
dc.description.abstractV roce 2017 se Česká republika stala jednou z mnoha evropských zemí, které zavedly zákon zakazující kouření na mnoha veřejných místech včetně barů a restaurací. Tato práce zkoumá efekt zákazu kouření na zdraví českých nekuřáků. K odhadu tohoto efektu požíváme metodu difference-in-differences, která porovnává treatment skupinu, tedy české nekuřáky, s control skupinou, která se skládá z nekuřáků ze Slovenské Republiky, kde takové nařízení nebylo zavedeno. Studie používá data z šetření domácností EHIS ze tří po sobě jdoucích vln: 2009, 2014, a 2019. Dvě různé závislé proměnné byly vybrány jako proxy zdraví: přítomnost dlouhodobého zdravotního problému a počet nocí strávených v nemocnici za posledních 12 měsíců. Byly použity dva různé ekonometrické modely, Logit model a Zero-infalted negative binomial model. Výsledky prokázaly, že zavedení zákazu kouření v barech a v restauracích vedlo ke snížení jak pravděpodobnosti výskytu dlouhodobého zdravotního problému, tak i očekávaného počtu nocí strávených v nemocnici. Tyto výsledky naznačují, že zákaz kouření měl pozitivní vliv na zdraví českých nekuřáků. Klíčová slova zákaz kouření, zdraví, pasivní kouření, Česká republika Název práce Vliv zákazu kouření v restauracích na zdraví nekuřáků v ČR E-mail autora 84249192@fsv.cuni.cz E-mail vedoucího práce...cs_CZ
dc.description.abstractIn 2017, the Czech Republic became one of many European countries to adopt a comprehensive smoking ban prohibiting smoking in various public places including bars and restaurants. This thesis estimates the effect of this policy on the health of Czech non-smokers. To evaluate the impact of the smoking ban, we apply the difference-in-differences method to compare our treatment group, i.e. Czech non-smoking population, with the control group represented by non- smokers from the Slovak Republic, where such a policy was not implemented. The study used micro-level data from the European Health Interview Survey in 3 subsequent waves: 2009, 2014, and 2019. Two econometric models were employed on two distinct dependent variables, that were chosen as proxies of health. Firstly, the presence of longstanding health problem is modeled utilizing logistic regression. Subsequently, the number of nights spent in the hospital in the past 12 months is estimated by a Zero-inflated negative binomial model. We found a significant decrease in both the probability of experiencing a longstanding health problem and the expected number of nights spent in the hospital, suggesting that the smoking ban positively affected the health of the Czech non-smoking population. Keywords smoking ban, health, passive smoking, EHIS, Czech...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.subjectSmoking banen_US
dc.subjecthealthen_US
dc.subjectCzechiaen_US
dc.subjectEHISen_US
dc.subjectZákaz kouřenícs_CZ
dc.subjectzdravícs_CZ
dc.subjectČeská republikacs_CZ
dc.subjectEHIScs_CZ
dc.titleThe effect of the smoking ban in bars and restaurants on the health of the non-smoking population in Czech Republicen_US
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-11
dc.description.departmentInstitute of Economic Studiesen_US
dc.description.departmentInstitut ekonomických studiícs_CZ
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.identifier.repId259670
dc.title.translatedVliv zákazu kouření v barech a restauracích na zdraví nekuřáků v ČRcs_CZ
dc.contributor.refereeLušková, Martina
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEconomics and Financeen_US
thesis.degree.disciplineEkonomie a financecs_CZ
thesis.degree.programEconomics and Financeen_US
thesis.degree.programEkonomie a financecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Institut ekonomických studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Institute of Economic Studiesen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkonomie a financecs_CZ
uk.degree-discipline.enEconomics and Financeen_US
uk.degree-program.csEkonomie a financecs_CZ
uk.degree-program.enEconomics and Financeen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csV roce 2017 se Česká republika stala jednou z mnoha evropských zemí, které zavedly zákon zakazující kouření na mnoha veřejných místech včetně barů a restaurací. Tato práce zkoumá efekt zákazu kouření na zdraví českých nekuřáků. K odhadu tohoto efektu požíváme metodu difference-in-differences, která porovnává treatment skupinu, tedy české nekuřáky, s control skupinou, která se skládá z nekuřáků ze Slovenské Republiky, kde takové nařízení nebylo zavedeno. Studie používá data z šetření domácností EHIS ze tří po sobě jdoucích vln: 2009, 2014, a 2019. Dvě různé závislé proměnné byly vybrány jako proxy zdraví: přítomnost dlouhodobého zdravotního problému a počet nocí strávených v nemocnici za posledních 12 měsíců. Byly použity dva různé ekonometrické modely, Logit model a Zero-infalted negative binomial model. Výsledky prokázaly, že zavedení zákazu kouření v barech a v restauracích vedlo ke snížení jak pravděpodobnosti výskytu dlouhodobého zdravotního problému, tak i očekávaného počtu nocí strávených v nemocnici. Tyto výsledky naznačují, že zákaz kouření měl pozitivní vliv na zdraví českých nekuřáků. Klíčová slova zákaz kouření, zdraví, pasivní kouření, Česká republika Název práce Vliv zákazu kouření v restauracích na zdraví nekuřáků v ČR E-mail autora 84249192@fsv.cuni.cz E-mail vedoucího práce...cs_CZ
uk.abstract.enIn 2017, the Czech Republic became one of many European countries to adopt a comprehensive smoking ban prohibiting smoking in various public places including bars and restaurants. This thesis estimates the effect of this policy on the health of Czech non-smokers. To evaluate the impact of the smoking ban, we apply the difference-in-differences method to compare our treatment group, i.e. Czech non-smoking population, with the control group represented by non- smokers from the Slovak Republic, where such a policy was not implemented. The study used micro-level data from the European Health Interview Survey in 3 subsequent waves: 2009, 2014, and 2019. Two econometric models were employed on two distinct dependent variables, that were chosen as proxies of health. Firstly, the presence of longstanding health problem is modeled utilizing logistic regression. Subsequently, the number of nights spent in the hospital in the past 12 months is estimated by a Zero-inflated negative binomial model. We found a significant decrease in both the probability of experiencing a longstanding health problem and the expected number of nights spent in the hospital, suggesting that the smoking ban positively affected the health of the Czech non-smoking population. Keywords smoking ban, health, passive smoking, EHIS, Czech...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut ekonomických studiícs_CZ
thesis.grade.codeA
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV