Zobrazit minimální záznam

Caffeine use in patients with eating disorders
dc.contributor.advisorDostálová, Veronika
dc.creatorHofmannová, Zuzana
dc.date.accessioned2024-07-08T10:48:40Z
dc.date.available2024-07-08T10:48:40Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/190891
dc.description.abstractBackground: Caffeine is a commonly used stimulant that is not dangerous in normal doses in healthy individuals. Patients with eating disorders tend to overuse caffeine and excessive intake may increase the risk of both somatic and mental health complications. Aims: The main aim of this thesis was to provide a comprehensive review of the literature on the sources and effects of caffeine and to analyse specific aspects of caffeine use in the psychiatric population with eating disorders. The thesis focuses primarily on the motivation for use in different eating disorders and the impact on physical and mental health. The second aim was to discuss the possible clinical relevance of the topic and to propose a specific tool for health professionals to screen for caffeine use and the implications of this issue in the treatment of this specific group Methods: The thesis is theoretical in the form of a search of the current state of literature and research from academic sources. Based on the information obtained, a questionnaire was designed to assess caffeine consumption and reasons for its use in patients with eating disorders. Results: An analysis of the literature shows that psychiatric patients often abuse caffeine products, and for those with eating disorders, the main reason for use is to suppress...en_US
dc.description.abstractVýchodiska: Kofein je celospoleensky užívaná stimulaní látka, která v běžném dávkování u zdravých jedinců není nebezpená. Pacienti s poruchami příjmu potravy kofein nadužívají a jeho nadměrný příjem může zvyšovat rizika jak somatických, tak duševních komplikací. Cíle: Hlavním cílem práce bylo podat komplexní přehled literatury o zdrojích a úincích kofeinu a analyzovat specifické aspekty užívání kofeinu u psychiatrické populace s poruchami příjmu potravy. Práce se zaměřuje především na motivaci k užívání u jednotlivých poruch příjmu potravy a na vliv na fyzické i duševní zdraví. Druhým cílem bylo diskutovat o možném klinickém ukotvení tématu a navrhnout zdravotníkům konkrétní nástroj pro screnning užívání kofeinových výrobků a implikaci dané problematiky do léby této specifické skupiny. Metody: Práce je vedena teoretickou formou rešerše souasného stavu literatury a výzkumu z odborných zdrojů. Na základě získaných informací byl vytvořen návrh dotazníku hodnotící spotřebu kofeinu a důvody k jeho užívání u pacientů s poruchami příjmu potravy. Výsledky: Z analýzy literatury vyplývá, že psychiatrití pacienti asto zneužívají výrobky s obsahem kofeinu, u osob s poruchami příjmu potravy je hlavním důvodem k užití potlaení chuti k jídlu a zahnání hladu, zvýšení bdělosti a dodání energie bez kalorií....cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectCaffeineen_US
dc.subjectEating disordersen_US
dc.subjectCoffeeen_US
dc.subjectTeaen_US
dc.subjectEnergy drinksen_US
dc.subjectScreeningen_US
dc.subjectKofeincs_CZ
dc.subjectPoruchy příjmu potravycs_CZ
dc.subjectKávacs_CZ
dc.subjectČajcs_CZ
dc.subjectEnergetické nápojecs_CZ
dc.subjectScreeningcs_CZ
dc.titleUžívání kofeinu u pacientů s poruchami příjmu potravycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-13
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId261939
dc.title.translatedCaffeine use in patients with eating disordersen_US
dc.contributor.refereeMinařík, Petr
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csVýchodiska: Kofein je celospoleensky užívaná stimulaní látka, která v běžném dávkování u zdravých jedinců není nebezpená. Pacienti s poruchami příjmu potravy kofein nadužívají a jeho nadměrný příjem může zvyšovat rizika jak somatických, tak duševních komplikací. Cíle: Hlavním cílem práce bylo podat komplexní přehled literatury o zdrojích a úincích kofeinu a analyzovat specifické aspekty užívání kofeinu u psychiatrické populace s poruchami příjmu potravy. Práce se zaměřuje především na motivaci k užívání u jednotlivých poruch příjmu potravy a na vliv na fyzické i duševní zdraví. Druhým cílem bylo diskutovat o možném klinickém ukotvení tématu a navrhnout zdravotníkům konkrétní nástroj pro screnning užívání kofeinových výrobků a implikaci dané problematiky do léby této specifické skupiny. Metody: Práce je vedena teoretickou formou rešerše souasného stavu literatury a výzkumu z odborných zdrojů. Na základě získaných informací byl vytvořen návrh dotazníku hodnotící spotřebu kofeinu a důvody k jeho užívání u pacientů s poruchami příjmu potravy. Výsledky: Z analýzy literatury vyplývá, že psychiatrití pacienti asto zneužívají výrobky s obsahem kofeinu, u osob s poruchami příjmu potravy je hlavním důvodem k užití potlaení chuti k jídlu a zahnání hladu, zvýšení bdělosti a dodání energie bez kalorií....cs_CZ
uk.abstract.enBackground: Caffeine is a commonly used stimulant that is not dangerous in normal doses in healthy individuals. Patients with eating disorders tend to overuse caffeine and excessive intake may increase the risk of both somatic and mental health complications. Aims: The main aim of this thesis was to provide a comprehensive review of the literature on the sources and effects of caffeine and to analyse specific aspects of caffeine use in the psychiatric population with eating disorders. The thesis focuses primarily on the motivation for use in different eating disorders and the impact on physical and mental health. The second aim was to discuss the possible clinical relevance of the topic and to propose a specific tool for health professionals to screen for caffeine use and the implications of this issue in the treatment of this specific group Methods: The thesis is theoretical in the form of a search of the current state of literature and research from academic sources. Based on the information obtained, a questionnaire was designed to assess caffeine consumption and reasons for its use in patients with eating disorders. Results: An analysis of the literature shows that psychiatric patients often abuse caffeine products, and for those with eating disorders, the main reason for use is to suppress...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV