Dietní opatření při hyperurikémii a arthritis urica z pohledu pacientů
Dietary measures in hyperuricemia and arthritis urica from the patient's point of view
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/191676Identifikátory
SIS: 261493
Kolekce
- Kvalifikační práce [1151]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vaňková, Dana
Fakulta / součást
Lékařská fakulta v Hradci Králové
Obor
Všeobecné ošetřovatelství
Katedra / ústav / klinika
Ústav nelékařských studií
Datum obhajoby
11. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Autor: Kateřina Vydláková Instituce: Ústav nelékařských studií LF UK v Hradci Králové Název práce: Dietní opatření při hyperurikémii a arthritis urica z pohledu pacientů Vedoucí práce: Mgr. Jana Matulová Počet stran: 77 Počet příloh: 3 Rok obhajoby: 2024 Klíčová slova: arthritis urica, kyselina močová, hyperurikémie, dietní opatření, dodržování diety Bakalářská práce pojednává o problematice dodržování dietních opatření pacienty trpícími dnou a hyperurikémií. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou dnavé artritidy, její etiologií a patogenezí, klinickým obrazem, diagnostikou a farmakologickou a nefarmakologickou léčbou. Jsou zde popsány i přidružené choroby, které se s dnou často vyskytují. Další část se věnuje dietním opatřením, která jsou při této nemoci doporučena, jednotlivým typům diet a konkrétním vhodným a nevhodným potravinám. Empirická část práce je založena na kvantitativním výzkumném šetření, které bylo provedeno prostřednictvím nestandardizovaného dotazníku. Hlavním cílem výzkumu bylo posoudit vliv jednotlivých faktorů na dodržování dietních opatření.
Author: Kateřina Vydláková Institution: Charles University - Faculty of medicine in Hradec Králové, Department of Non-Medical Studies Title: Dietary measures in hyperuricemia and arthritis urica from the patient's point of view Supervisor: Mgr. Jana Matulová Number of page: 77 Number of attachments: 3 Year of defense: 2024 Keywords: arthritis urica, uric acid, hyperuricemia, dietary measures, adherence to diet The bachelor's thesis discusses the issue of adherence to dietary measures by patients suffering from gout and hyperuricemia. The theoretical part of the thesis deals with the characteristics of gouty arthritis, its etiology and pathogenesis, clinical picture, diagnostics and pharmacological and non- pharmacological treatment. Associated diseases commonly linked with gout are also described in this section. The next part is devoted to dietary measures that are recommended for this disease, individual types of diets and specific suitable and unsuitable foods. The empirical part of the work is based on a quantitative research study, which was conducted through a non-standardized questionnaire. The main objective of the research was to assess the influence of individual factors on adherence to dietary measures.