Dietní opatření při syndromu dráždivého tračníku
Dietary measures in irritable bowel syndrome
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/191789Identifikátory
SIS: 262069
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Živný, Jan
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
24. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
syndrom dráždivého tračníku, mikrobiom, dietní opatření, výživa, stresKlíčová slova (anglicky)
irritable bowel syndrome, microbiome, dietary measures, nutrition, stressBakalářská práce se zaměřuje na dietní opatření při syndromu dráždivého tračníku. Cílem práce bylo zjistit stravovací zvyklosti pacientů s tímto onemocněním a vyhodnotit, zda dodržují dietní opatření, která jsou při tomto onemocnění doporučována, zjistit, jaký mají charakter obtíží a kdy se příznaky objevují, a zda jsou pacienti dostatečně edukováni ohledně dietních opatření. Tato práce vychází z hypotézy, že se pacienti nestravují dle dietních opatření, která jsou při tomto onemocnění doporučována, a proto se u nich symptomy vyskytují častěji. Výzkum probíhal pomocí dotazníkového šetření. Pacienti byli dotazováni na nejčastější projevy tohoto onemocnění, četnost symptomů, jejich stravovací zvyklosti, zkušenosti s dietami a také na míru informovanosti ohledně dietních opatření. Celkem bylo vyhodnoceno 32 dotazníků. Výsledky výzkumu ukazují, že se většina pacientů nestravuje podle dietních opatření. Důsledkem je jejich nízká informovanost ohledně dietních postupů. U většiny pacientů se symptomy vyskytují každý den nebo několikrát týdně. I když pacienti cíleně omezili některé potraviny, u kterých je známo, že mohou vyvolávat příznaky, je u nich přesto četnost symptomů vysoká. Klíčová slova: syndrom dráždivého tračníku, mikrobiom, dietní opatření, výživa, stres
The bachelor thesis focuses on dietary measures for irritable bowel syndrome. The aim of the work was to find out the eating habits of patients with this disease and to evaluate whether they follow the dietary measures recommended for this disease, to find out what the nature of the difficulties are and when the symptoms appear, and whether the patients are sufficiently educated about dietary measures. This work is based on the hypothesis that patients do not eat according to the dietary measures that are recommended for this disease, and therefore the symptoms occur more often. The research was conducted using a questionnaire survey. Patients were asked about the most common manifestations of this disease, the frequency of symptoms, their eating habits, experiences with diets, and also about the level of awareness regarding dietary measures. A total of 32 questionnaires were evaluated. The results of the research show that the majority of patients do not eat according to dietary measures. The consequence is their low awareness of dietary procedures. For most patients, symptoms occur every day or several times a week. Although patients have purposefully reduced certain foods known to cause symptoms, the frequency of symptoms is still high. Key words: irritable bowel syndrome, microbiome, dietary...