Povědomí o značení potravin u pacientů s obezitou a diabetem
Awareness of food labelling among patients suffering with obesity and diabetes
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/191798Identifikátory
SIS: 260679
Kolekce
- Kvalifikační práce [3190]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Anděl, Michal
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
Interní klinika 3. LF UK a FNKV
Datum obhajoby
24. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Obezita, diabetes, značení potravin, výživa, zdraví, informovanost pacientů, pacienti, zdravotní gramotnost, stravování, zdraví, zdravotní prevence, zdravotnické služby, zdravotnické edukace, nutriční edukace, nutriční terapieKlíčová slova (anglicky)
Obesity, diabetes, food labeling, nutrition, health, patient awareness, patients, health literacy, eating, health prevention, health services, health education, nutrition education, nutrition therapyTato bakalářská práce se zabývá povědomím o značení potravin u pacientů s obezitou a diabetem. Cílem práce je zjistit, jaké jsou znalosti těchto pacientů o značení potravin a jaké mají názory na toto téma. Dále se práce zaměřuje na zkoumání vlivu značení potravin na stravovací návyky pacientů s obezitou a diabetem a na možnosti zlepšení povědomí o značení potravin mezi těmito pacienty. Výzkum byl proveden formou anonymního dotazníku, který pomohl identifikovat úroveň znalostí a postoje pacientů s obezitou a diabetem ke značení potravin. Výsledky ukázaly, že povědomí o značení potravin má významný vliv na stravovací návyky pacientů. Pacienti s vyšší úrovní znalostí o značení potravin častěji činí informovanější a zdravější rozhodnutí při výběru potravin. Práce také identifikovala hlavní bariéry, které brání pacientům v efektivním využívání značení potravin, jako jsou například malé písmo na etiketách, složitost informací a nedostatečné porozumění označení. Mezi navrhovaná opatření ke zlepšení povědomí patří zavedení edukačních programů, praktických ukázek a interaktivních workshopů zaměřených na správné čtení etiket. Dále je doporučena spolupráce s nutričními terapeuty a lékaři, kteří mohou poskytovat individuální konzultace a poradenství. Závěrem lze říci, že lepší informovanost o značení potravin může...
This bachelor thesis focuses on the awareness of food labelling among patients with obesity and diabetes. The aim of the thesis is to determine the knowledge of these patients about food labelling and their opinions on this topic. Furthermore, the thesis examines the influence of food labelling on the dietary habits of patients with obesity and diabetes, as well as the possibilities for improving awareness of food labelling among these patients. The research was conducted in the form of an anonymous questionnaire, which helped identify the level of knowledge and attitudes of patients with obesity and diabetes towards food labelling. The results showed that awareness of food labelling significantly influences the dietary habits of patients. Patients with higher levels of knowledge about food labelling are more likely to make informed and healthier decisions when choosing foods. The thesis also identified the main barriers that prevented patients from effectively utilizing food labelling, such as small font sizes on labels, complexity of information, and inadequate understanding of labelling. Proposed measures to improve awareness include the implementation of educational programs, practical demonstrations, and interactive workshops focused on proper label reading. Additionally, collaboration with dietitians...
Citace dokumentu
Metadata
Zobrazit celý záznamSouvisející záznamy
Zobrazují se záznamy příbuzné na základě názvu, autora a předmětu.
-
Health Systems in Transition: Priorities, Policies and Health Outcomes
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOBorisova, Liubov (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2009)Datum obhajoby: 22. 6. 2009The dissertation deals with the links between health care systems and health outcomes in the so-called 'transition' countries. The main questions to be addressed are: ''Do health care systems and their ... -
Přístup české zdravotní politiky ke strategii Zdraví 2020
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOMachová, Kamila (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2013)Datum obhajoby: 19. 6. 2013The aim of the thesis is the assessment of developments in the approach towards the "European" strategy Health 2020 by Czech political players while using methods of critical discourse analysis and the assessment of the ... -
Nadstandardy zdravotní péče - komparace ČR s vybranými státy
Výsledek obhajoby: OBHÁJENORajmon, Ondřej (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2020)Datum obhajoby: 3. 9. 2020In 2013, by the decision of Constitutional Court of the Czech Republic, the intention of standard and additional health care being separated was repealed. This led to chaos which, even though it is already long time ago, ...