Vliv výživy kojící matky na kvalitu mateřského mléka
The impact of a breastfeeding mother's nutrition on the breast milk quality
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/191818Identifikátory
SIS: 259577
Kolekce
- Kvalifikační práce [3190]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Fauknerová Matějčková, Jana
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
Ústav hygieny 3. LF UK
Datum obhajoby
24. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
laktace, výživa matky, složení mateřského mléka, kvalita mateřského mlékaKlíčová slova (anglicky)
lactation, maternal nutrition, breast milk composition, breastmilk quality1 SOUHRN Cíl: Cílem této práce bylo poskytnout přehled poznatků o dané problematice v teoretické části práce a v praktické části prozkoumat úroveň znalostí kojících žen o výživě v období kojení a vlivu výživy kojící matky na kvalitu mateřského mléka (MM). Metodika: Pro praktickou část práce bylo využito dotazníkové šetření. Data byla sbírána na přelomu dubna a května 2024 prostřednictvím anonymního online dotazníku vytvořeného pomocí Google Forms a distribuovaného prostřednictvím sociálních sítí a diskusních fór. Dotazník byl určen výhradně pro plnoleté kojící ženy. Celkem bylo získáno 368 odpovědí. Výsledky: Průzkum ukázal, že 55 % žen využívá internet jako hlavní zdroj informací o výživě kojící matky. Dále se zjistilo, že 91 % respondentek ví o vlivu výživy kojící matky na kvalitu MM. Méně než 50 % kojících matek správně odpovědělo na alespoň 80 % otázek. Bylo také potvrzeno, že matky s vyšším vzděláním (VOŠ a VŠ) mají lepší znalosti o výživě kojící matky a jejím vlivu na kvalitu MM než matky s nižším vzděláním (ZŠ a SŠ) (p = 0,008) Závěr: Kvůli problematické spolehlivosti informací na internetu je vhodné poskytovat matkám ověřené zdroje a podporovat je ve vyhledávání pomoci u lékařských a nelékařských odborníků. Jelikož většina matek ví o vlivu výživy kojící matky na kvalitu MM, ale méně než 50 % žen...
Aim: The aim of this study was to summarize the current evidence on the outlined topic in the theroretical part and in the practical part explorethe level of knowledge of breastfeeding women about nutrition during lactation and the effect of breastfeeding mother's nutrition on the quality of breast milk (BM). Methodology: Data was collected in April-May 2024 using an anonymous online questionnaire designed by Google Forms and distributed through social networking sites and discussion forums. The questionnaire was designed exclusively for adult breastfeeding women. A total of 368 responses were obtained. Results: The survey revealed that 55 % of women use the internet as their main source of information about the breastfeeding mother's nutrition. It was also found that women 91 % of respondents know about the effect of nutrition of breastfeeding mother on the quality of BM. Less than 50 % of breastfeeding mothers correctly answered at least 80 % questions. It was also confirmed that mothers with higher education (higher professional and university) have better knowledge about nutrition and its effect on BM quality than mothers with lower education (primary and secondary) (p = 0.008). Conclusion: Due to the problematic reliability of information on the Internet, it is advisable to provide mothers with...