dc.contributor.advisor | Dostálová, Jana | |
dc.creator | Červinková, Nela | |
dc.date.accessioned | 2024-07-15T06:29:31Z | |
dc.date.available | 2024-07-15T06:29:31Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/191823 | |
dc.description.abstract | The bachelor thesis is focused on the characteristics of the three most important pseudocereals, specifically buckwheat, quinoa and amaranth. It pays particular attention to their general features, origin and history of planting, utilization and especially their nutritional value and their effect on human health. They are also discussed in terms of their importance in a gluten-free diet. Due to their rich nutritional value and their natural gluten-free origin, pseudocereals are recognized as a highly valuable nutrient with great potential. Like cereals, they are a source of starch, fibre and vegetable protein, although their content and quality are higher than the majority of cereals. In addition, they are a source of vitamins, minerals and other bioactive substances. As with other plant foods, they also contain antinutritional substances which may negatively impact the availability of certain nutrients. Consumption of pseudocereals and their products may be beneficial, particularly for persons on a gluten-free, vegetarian or vegan diet. The practical part of the thesis is divided into three parts. The first one is research, which investigated the respondents' awareness of pseudocereals, the frequency of their consumption and the reasons that determine their consumption. The second part involves a... | en_US |
dc.description.abstract | Bakalářská práce se zabývá charakteristikou tří nejvýznamnějších pseudoobilovin, konkrétně pohankou, quinoou a amarantem. Pozornost je věnována jejich obecné charakteristice, původu a historii pěstování, využití a zejména jejich nutriční hodnotě a vlivu na lidské zdraví. Zmíněn je i jejich význam v bezlepkové dietě. Pseudoobiloviny jsou vzhledem k vysoké nutriční hodnotě a přirozeně bezlepkové povaze považovány za velmi hodnotnou potravinu s velkým potenciálem. Podobně jako obiloviny, jsou zdrojem škrobu, vlákniny a rostlinných bílkovin, jejichž obsah a kvalita je ovšem vyšší než u většiny obilovin. Dále jsou zdrojem vitaminů, minerálních látek a dalších bioaktivních látek. Třeba zmínit, že podobně jako jiné rostlinné potraviny, obsahují rovněž antinutriční látky, které mohou mít negativní vliv na využitelnost některých živin. Konzumace pseudoobilovin a výrobků z nich může být prospěšná zejména pro jedince na bezlepkové, vegetariánské nebo veganské dietě. Praktická část práce se skládá ze tří částí. První z nich je dotazníkové šetření v rámci, kterého byly zjišťovány znalosti respondentů o pseudoobilovinách, frekvence jejich konzumace a důvody, které konzumaci ovlivňují. Druhou částí je průzkum trhu, který byl proveden celkem ve 12 prodejnách. Zahrnuty byly jednak běžné supermarkety, ale i prodejny... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | pseudocereals | en_US |
dc.subject | buckwheat | en_US |
dc.subject | quinoa | en_US |
dc.subject | amaranth | en_US |
dc.subject | nutrition | en_US |
dc.subject | pseudoobiloviny | cs_CZ |
dc.subject | pohanka | cs_CZ |
dc.subject | quinoa | cs_CZ |
dc.subject | amarant | cs_CZ |
dc.subject | výživa | cs_CZ |
dc.title | Pseudoobiloviny a jejich význam ve výživě | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2024 | |
dcterms.dateAccepted | 2024-06-24 | |
dc.description.department | 3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
dc.description.department | III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
dc.description.faculty | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | First Faculty of Medicine | en_US |
dc.identifier.repId | 261936 | |
dc.title.translated | Pseudocereals and their importance in nutrition | en_US |
dc.contributor.referee | Hrušková, Marie | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Nutriční terapie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.degree.program | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.degree.program | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | First Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
uk.faculty-name.cs | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | First Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 1.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Nutritional Therapy | en_US |
uk.degree-program.cs | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Bakalářská práce se zabývá charakteristikou tří nejvýznamnějších pseudoobilovin, konkrétně pohankou, quinoou a amarantem. Pozornost je věnována jejich obecné charakteristice, původu a historii pěstování, využití a zejména jejich nutriční hodnotě a vlivu na lidské zdraví. Zmíněn je i jejich význam v bezlepkové dietě. Pseudoobiloviny jsou vzhledem k vysoké nutriční hodnotě a přirozeně bezlepkové povaze považovány za velmi hodnotnou potravinu s velkým potenciálem. Podobně jako obiloviny, jsou zdrojem škrobu, vlákniny a rostlinných bílkovin, jejichž obsah a kvalita je ovšem vyšší než u většiny obilovin. Dále jsou zdrojem vitaminů, minerálních látek a dalších bioaktivních látek. Třeba zmínit, že podobně jako jiné rostlinné potraviny, obsahují rovněž antinutriční látky, které mohou mít negativní vliv na využitelnost některých živin. Konzumace pseudoobilovin a výrobků z nich může být prospěšná zejména pro jedince na bezlepkové, vegetariánské nebo veganské dietě. Praktická část práce se skládá ze tří částí. První z nich je dotazníkové šetření v rámci, kterého byly zjišťovány znalosti respondentů o pseudoobilovinách, frekvence jejich konzumace a důvody, které konzumaci ovlivňují. Druhou částí je průzkum trhu, který byl proveden celkem ve 12 prodejnách. Zahrnuty byly jednak běžné supermarkety, ale i prodejny... | cs_CZ |
uk.abstract.en | The bachelor thesis is focused on the characteristics of the three most important pseudocereals, specifically buckwheat, quinoa and amaranth. It pays particular attention to their general features, origin and history of planting, utilization and especially their nutritional value and their effect on human health. They are also discussed in terms of their importance in a gluten-free diet. Due to their rich nutritional value and their natural gluten-free origin, pseudocereals are recognized as a highly valuable nutrient with great potential. Like cereals, they are a source of starch, fibre and vegetable protein, although their content and quality are higher than the majority of cereals. In addition, they are a source of vitamins, minerals and other bioactive substances. As with other plant foods, they also contain antinutritional substances which may negatively impact the availability of certain nutrients. Consumption of pseudocereals and their products may be beneficial, particularly for persons on a gluten-free, vegetarian or vegan diet. The practical part of the thesis is divided into three parts. The first one is research, which investigated the respondents' awareness of pseudocereals, the frequency of their consumption and the reasons that determine their consumption. The second part involves a... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |