Výskyt, příčiny a možnosti prevence sideropenické anémie u vytrvalostních běžců
Prevalence, Causes, and Prevention Strategies of Iron-Deficiency Anemia in Endurance Runners
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/191926Identifiers
Study Information System: 260076
Collections
- Kvalifikační práce [3170]
Author
Advisor
Referee
Heller, Jan
Faculty / Institute
Third Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
Department of Internal Medicine 3FM CU and UHKV
Date of defense
25. 6. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
deplece železa, deficit železa, běžecká anémie, sportovní anémieKeywords (English)
iron depletion, iron deficiency, runners anemia, sports anemiaCíl: Cílem této práce bylo zjistit výskyt, rizikové faktory vzniku a možnosti prevence sideropenické anémie a deficitu železa u vytrvalostních běžců. Metodika: Anonymní dotazníkové šetření vyplnilo 61 sportovců, z nichž většinu (93,4 %) tvořili běžci na střední a dlouhé tratě převážně výkonnostní neprofesionální úrovně. Muži tvořili 52,5 % (n=32) souboru a ženy 47,5 % (n=29). Průměrný věk byl 29,23 (±12,26) let. Online dotazník byl vytvořen pomocí Formulářů Google a rozeslán prostřednictvím sociálních sítí. Výsledky: Alespoň jednu epizodu laboratorně potvrzeného deficitu železa (ID) zaznamenalo během svého života 39,34 % respondentů. Sideropenická anémie byla diagnostikována u 17,75 % běžců. Preparáty s obsahem Fe užívá 48,98 % respondentů. Silnější menstruaci uváděly častěji ženy s ID oproti skupině bez ID, avšak rozdíl nebyl statisticky významný (p=0,21). Signifikantně vyšší týdenní kilometráž byla prokázána ve skupině s ID oproti skupině bez ID u žen (p=0,0145), nikoliv však u mužů (p=0,4299). Žádnou potravinu bohatou na železo nekonzumovali respondenti s ID méně často, než respondenti bez ID. Konzumace černého a zeleného čaje nebyla v žádné ze skupin významně častější. Kávu pili oproti očekávání častěji respondenti bez ID. Černý, zelený čaj a kávu konzumuje častěji s jídlem skupina s ID, avšak...