Důležitost vitaminu C ve výživě a jeho vliv na prevenci vzniku nádorových onemocnění.
The importance of vitamin C in nutrition and its effect on cancer prevention.
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/191967Identifiers
Study Information System: 258704
Collections
- Kvalifikační práce [3190]
Author
Advisor
Referee
Balínová, Pavla
Faculty / Institute
Third Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
Department of Biochemistry, Cell and Molecular Biology 3FM CU
Date of defense
26. 6. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
vitamin C, prevence, onkologieKeywords (English)
vitamin C, prevention, oncologySOUHRN Bakalářská práce se zabývá vitaminem C a jeho významu v lidské výživě a v prevenci vzniku nádorových onemocnění. Práce dělí na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část na začátku obsahuje krátký úvod k vitaminům a jejich funkcí a následně se práce věnuje už výhradně vitaminu C. Jsou zde popsány obecné informace o vitaminu C, jako je jeho chemické složení, funkce, jeho zdroje ve výživě, doporučené denní dávky a následně se bakalářská práce zabývá jeho úlohou v prevenci vzniku nádorových onemocněních, kde rozebírá jednotlivé funkce vitaminu C mající na prevenci vliv. Závěr teoretické části je věnován nejnovějším poznatkům a studiím, které jsou v počátečním stadiu výzkumu vitaminu C a jeho možné úloze při léčbě onkologických onemocnění. Praktická část je zaměřena na vyhodnocení dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 194 respondentů, kteří byli různých věkových kategorií a byl brán ohled především na jejich vzdělání. Dotazník se skládal z 18ti otázek, které byly zaměřeny jak na vědomosti respondentů, tak na jejich zvyklosti v souvislosti s vitaminem C. Výsledky naznačují, že informovanost laiků i odborníku je poměrně vysoká. Závěrem byl doporučeno další dotazníkové šetřením s větším ohledem na rovnoměrné zastoupení zkoumaných skupin. Klíčová slova: vitamin C, prevence, onkologie
The bachelor thesis deals with vitamin C and its importance in human nutrition and cancer prevention. The dissertation is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part begins with a brief introduction to vitamins and their functions, and then the thesis focuses exclusively on vitamin C. General information about vitamin C is described, such as its chemical composition, functions, sources in the diet, recommended daily doses, and then the thesis deals with its role in cancer prevention, discussing the individual functions of vitamin C that affect prevention. The theoretical part concludes with the latest findings and hypotheses from studies and research on vitamin C in oncology. The practical part focuses on the evaluation of a questionnaire survey in which 194 respondents of different ages and educational backgrounds participated. The questionnaire consisted of 18 questions focusing on both the respondents' knowledge and their vitamin C habits. The results indicate that the awareness of both lay and expert respondents is quite high. In conclusion, it was recommended that further questionnaires be carried out with greater attention to equal representation of the groups surveyed. Keywords: vitamin C, prevention, oncology