Zobrazit minimální záznam

Caffeine and its effects on the human body.
dc.contributor.advisorMartínková, Stanislava
dc.creatorFialová, Zuzana
dc.date.accessioned2024-07-17T06:28:15Z
dc.date.available2024-07-17T06:28:15Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/191975
dc.description.abstractThe bachelor thesis deals with caffeine and its effect on the human organism. The thesis is divided into two parts - theoretical and practical. The theoretical part begins with an introduction to caffeine, including its classification within the methylxanthine group, its chemical properties, and its origin and history. It then describes the natural sources of caffeine, pathways of its synthesis, and the process of caffeine metabolism. The most extensive chapter discusses the effects of caffeine on the human body, its individual parts and the development of certain diseases. Important sections of the theoretical part also cover caffeine in human nutrition and its impact on different population groups. The theoretical part concludes with a focus on caffeine toxicology. The practical part of the thesis involved research conducted through an online questionnaire survey involving 403 respondents. The questionnaire consisted of 18 questions examining not only the knowledge of caffeine products, their consumption, and associated habits, but also the public's awareness of the effects of caffeine on the human body. It also investigated whether medical students and graduates have a better knowledge of the effects of caffeine compared to lay people. The results of the practical part were presented in the form...en_US
dc.description.abstractSouhrn Bakalářská práce se zabývá kofeinem a jeho vlivem na lidský organismus. Práce je rozdělena na dvě části - na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je na začátku věnována představení kofeinu, tedy jeho zařazení do skupiny methylxantinů, chemickým vlastnostem, ale i původu a historii. Následně popisuje přírodní zdroje kofeinu, cesty jeho syntézy, a také průběh kofeinového metabolismu. V nejrozsáhlejší kapitole jsou pak rozebrány poznatky o působení kofeinu na lidský organismus, jeho jednotlivé části či na rozvoj některých onemocnění. Podstatnou součástí teoretického oddílu jsou dále kapitoly týkající se kofeinu v rámci výživy člověka a jednotlivých populačních skupin. Závěr teoretické části je zaměřen na toxikologii kofeinu. Praktická část práce byla tvořena výzkumem, jenž byl prováděn formou online dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 403 respondentů. Dotazník se skládal z 18 otázek, které zkoumaly nejen znalost kofeinových výrobků, jejich konzumaci a s ní spojené zvyklosti, ale také povědomí o vlivu kofeinu na lidský organismus v rámci široké veřejnosti. Zjišťováno bylo i to, zda mají studenti a absolventi zdravotnických oborů v porovnání s laiky lepší znalosti o působení kofeinu. Výsledky praktické části práce byly následně prezentovány formou grafů s komentáři. Z výsledků...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleKofein a jeho vliv na lidský organismus.cs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-26
dc.description.departmentDepartment of Biochemistry, Cell and Molecular Biology 3FM CUen_US
dc.description.departmentÚstav biochemie, buněčné a molekulární biologie 3. LF UKcs_CZ
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId258763
dc.title.translatedCaffeine and its effects on the human body.en_US
dc.contributor.refereeBalínová, Pavla
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav biochemie, buněčné a molekulární biologie 3. LF UKcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Biochemistry, Cell and Molecular Biology 3FM CUen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csSouhrn Bakalářská práce se zabývá kofeinem a jeho vlivem na lidský organismus. Práce je rozdělena na dvě části - na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je na začátku věnována představení kofeinu, tedy jeho zařazení do skupiny methylxantinů, chemickým vlastnostem, ale i původu a historii. Následně popisuje přírodní zdroje kofeinu, cesty jeho syntézy, a také průběh kofeinového metabolismu. V nejrozsáhlejší kapitole jsou pak rozebrány poznatky o působení kofeinu na lidský organismus, jeho jednotlivé části či na rozvoj některých onemocnění. Podstatnou součástí teoretického oddílu jsou dále kapitoly týkající se kofeinu v rámci výživy člověka a jednotlivých populačních skupin. Závěr teoretické části je zaměřen na toxikologii kofeinu. Praktická část práce byla tvořena výzkumem, jenž byl prováděn formou online dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 403 respondentů. Dotazník se skládal z 18 otázek, které zkoumaly nejen znalost kofeinových výrobků, jejich konzumaci a s ní spojené zvyklosti, ale také povědomí o vlivu kofeinu na lidský organismus v rámci široké veřejnosti. Zjišťováno bylo i to, zda mají studenti a absolventi zdravotnických oborů v porovnání s laiky lepší znalosti o působení kofeinu. Výsledky praktické části práce byly následně prezentovány formou grafů s komentáři. Z výsledků...cs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor thesis deals with caffeine and its effect on the human organism. The thesis is divided into two parts - theoretical and practical. The theoretical part begins with an introduction to caffeine, including its classification within the methylxanthine group, its chemical properties, and its origin and history. It then describes the natural sources of caffeine, pathways of its synthesis, and the process of caffeine metabolism. The most extensive chapter discusses the effects of caffeine on the human body, its individual parts and the development of certain diseases. Important sections of the theoretical part also cover caffeine in human nutrition and its impact on different population groups. The theoretical part concludes with a focus on caffeine toxicology. The practical part of the thesis involved research conducted through an online questionnaire survey involving 403 respondents. The questionnaire consisted of 18 questions examining not only the knowledge of caffeine products, their consumption, and associated habits, but also the public's awareness of the effects of caffeine on the human body. It also investigated whether medical students and graduates have a better knowledge of the effects of caffeine compared to lay people. The results of the practical part were presented in the form...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav biochemie, buněčné a molekulární biologie 3. LF UKcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV