Zobrazit minimální záznam

The level of nutritional literacy in primary schools in the Czech Republic
dc.contributor.advisorKopřivová Herotová, Tereza
dc.creatorBrodská, Barbora
dc.date.accessioned2024-07-17T06:30:59Z
dc.date.available2024-07-17T06:30:59Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/191989
dc.description.abstractThe bachelor thesis deals with the topic of nutritional literacy in primary schools in the Czech Republic. It contains a theoretical and practical part. The theoretical part deals with the basic components of food and their representation in the diet. It also explains the concept of nutritional literacy and its assessment. It shows the nutritional recommendations that are most commonly encountered. It describes the Framework Curriculum as such, as well as what teachers should discuss with pupils in school on the topic of nutrition. It concludes with a look at the factors influencing children's diets. The practical part summarises the results of an anonymous questionnaire survey. The questionnaire was partly made up of the validated Swiss PKB-7 questionnaire. It contained a total of 15 questions. 3 research questions were set: 1. Does nutritional literacy differ within the same school between fifth and ninth grade students? 2. Do the results of fifth grade students differ between schools? 3. Are the results of ninth grade students different between schools? Data collection took place from May to June 2023. Respondents were fifth and ninth grade students in two Prague and two Opava elementary schools. Four elementary schools participated in the collection. The total number of respondents was 281. The...en_US
dc.description.abstractSouhrn Bakalářská práce se věnuje tématu nutriční gramotnosti na základních školách ČR. Obsahuje část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá základními složkami potravy a jejich zastoupením ve stravě. Dále objasňuje pojem nutriční gramotnost a její hodnocení. Ukazuje nutriční doporučení, se kterými se můžeme nejčastěji setkat. Popisuje rámcový vzdělávací program jako takový a co by učitelé měli ve škole o tématu výživy s žáky během výuky probrat. V závěru se zaměřuje na faktory ovlivňující stravování dětí. Praktická část shrnuje výsledky anonymního dotazníkového šetření. Dotazník byl částečně tvořen validovaným švýcarským dotazníkem PKB-7. Celkem obsahoval 15 otázek. Byly stanoveny 3 výzkumné otázky: 1. Liší se nutriční gramotnost v rámci jedné školy mezi žáky pátých a devátých tříd? 2. Jsou výsledky žáků pátých tříd mezi školami rozdílné? 3. Jsou výsledky žáků devátých tříd mezi školami rozdílné? Sběr dat probíhal od května do června roku 2023. Respondenti byli žáky pátého a devátého ročníku na dvou pražských a dvou opavských základních školách. Do sběru se zapojily 4 základní školy. Respondentů bylo celkem 281. Návratnost dotazníků byla 100%. U výsledků byla stanovována p-hodnota na hladině významnosti 0,05. Zajímavé bylo porovnání žáků devátého ročníku základní školy Englišova a laické...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleÚroveň nutriční gramotnosti na základních školách v ČRcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-26
dc.description.departmentDepartment of Hygiene 3FM CUen_US
dc.description.departmentÚstav hygieny 3. LF UKcs_CZ
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId256884
dc.title.translatedThe level of nutritional literacy in primary schools in the Czech Republicen_US
dc.contributor.refereeKošťálová, Alexandra
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygiene 3FM CUen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csSouhrn Bakalářská práce se věnuje tématu nutriční gramotnosti na základních školách ČR. Obsahuje část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá základními složkami potravy a jejich zastoupením ve stravě. Dále objasňuje pojem nutriční gramotnost a její hodnocení. Ukazuje nutriční doporučení, se kterými se můžeme nejčastěji setkat. Popisuje rámcový vzdělávací program jako takový a co by učitelé měli ve škole o tématu výživy s žáky během výuky probrat. V závěru se zaměřuje na faktory ovlivňující stravování dětí. Praktická část shrnuje výsledky anonymního dotazníkového šetření. Dotazník byl částečně tvořen validovaným švýcarským dotazníkem PKB-7. Celkem obsahoval 15 otázek. Byly stanoveny 3 výzkumné otázky: 1. Liší se nutriční gramotnost v rámci jedné školy mezi žáky pátých a devátých tříd? 2. Jsou výsledky žáků pátých tříd mezi školami rozdílné? 3. Jsou výsledky žáků devátých tříd mezi školami rozdílné? Sběr dat probíhal od května do června roku 2023. Respondenti byli žáky pátého a devátého ročníku na dvou pražských a dvou opavských základních školách. Do sběru se zapojily 4 základní školy. Respondentů bylo celkem 281. Návratnost dotazníků byla 100%. U výsledků byla stanovována p-hodnota na hladině významnosti 0,05. Zajímavé bylo porovnání žáků devátého ročníku základní školy Englišova a laické...cs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor thesis deals with the topic of nutritional literacy in primary schools in the Czech Republic. It contains a theoretical and practical part. The theoretical part deals with the basic components of food and their representation in the diet. It also explains the concept of nutritional literacy and its assessment. It shows the nutritional recommendations that are most commonly encountered. It describes the Framework Curriculum as such, as well as what teachers should discuss with pupils in school on the topic of nutrition. It concludes with a look at the factors influencing children's diets. The practical part summarises the results of an anonymous questionnaire survey. The questionnaire was partly made up of the validated Swiss PKB-7 questionnaire. It contained a total of 15 questions. 3 research questions were set: 1. Does nutritional literacy differ within the same school between fifth and ninth grade students? 2. Do the results of fifth grade students differ between schools? 3. Are the results of ninth grade students different between schools? Data collection took place from May to June 2023. Respondents were fifth and ninth grade students in two Prague and two Opava elementary schools. Four elementary schools participated in the collection. The total number of respondents was 281. The...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV