Hodnocení stavu výživy u pacientů se srdečním selháním
Nutrition assessment in advance heart failure patients
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/192741Identifikátory
SIS: 261915
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Tuka, Vladimír
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
3. 9. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Srdeční selhání, malnutrice, svalová sílaKlíčová slova (anglicky)
Heart failure, malnutrition, grip strengthSrdeční selhání (HF) postihuje 1,2-4,2 % dospělých a je příčinou každého devátého úmrtí v populaci. Prevalence tohoto onemocnění narůstá mj. v důsledku stárnutí populace. Mezi nemocnými s HF je vysoká prevalence malnutrice. Přítomnost pokročilé podvýživy, tj. kardiální kachexie, zhoršuje prognózu a mortalita u takto postižených je 20-30 %. V současnosti není k dispozici žádný standardizovaný protokol pro vyšetření nutričního stavu pacientů s HF. U těchto pacientů je navíc častá retence tekutin s edémy, což zkresluje běžně používané metody hodnocení stavu výživy. Cíl práce: Cílem této práce bylo zhodnocení stavu výživy u pacientů se srdečním selháním pomocí validovaného dotazníku Mini Nutritional Assessment, funkčního testu svalové síly handgripem, antropometrie a laboratorních parametrů. Metodika: Do observační studie bylo zařazeno 46 probandů hospitalizovaných na I. Interní kardioangiologické klinice Fakultní nemocnice Hradec Králové. S pacienty byl vyplněn nutriční dotazník MNA, podstoupili antropometrická měření, test svalové síly handgripem a z nemocničního informačního systému byly zjištěny dostupné laboratorní parametry stavu výživy. Výsledky: V celém souboru byla prokázána závislost mezi vyšším stupněm NYHA a klesající svalovou sílou hodnocenou handgripem (p=0,003). Snížená svalová síla byla...
Heart failure (HF) affects 1.2-4.2 % of adults and is the cause of one in nine deaths in the population. The prevalence of this disease increases, among other things, as a result of aging population. There is a high prevalence of malnutrition among patients with HF. Presence advanced malnutrition, i.e. cardiac cachexia, worsens the prognosis and the mortality rate for those affected is 20-30 %. Currently, no standardized protocol is available for examining nutritional status of patients with HF. In addition, fluid retention with edema is common with these patients, which distorts commonly used methods of assessing nutritional status. The aim of the work: The aim of this work was to evaluate nutritional status of patients with heart failure using validated Mini Nutritional Assessment questionnaire, functional test grip strength, anthropometry and laboratory parameters. Methodology: Observation study included 46 probands hospitalized at the I. Internal cardioangiological clinic of the Hradec Králové University Hospital. MNA nutritional questionnaire was filled out by patients followed by anthropometric measurements, and grip strength test. Laboratory parameters available from the hospital information system, showing nutritional status of the patients, was also used for the evaluation. Results: In the...