Zobrazit minimální záznam

Intake of immunomodulatory components with effect on cardiovascular health
dc.contributor.advisorPetřeková, Karin
dc.creatorAndrýs, Tomáš
dc.date.accessioned2024-09-24T06:42:39Z
dc.date.available2024-09-24T06:42:39Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/192801
dc.description.abstractSvětová zdravotnická organizace (WHO) zahrnuje mezi klíčové prvky prevence kardiovaskulárních onemocnění (KVO) zdravou stravu, pravidelnou fyzickou aktivitu a vyhýbání se tabáku. Teoretická část této diplomové práce se zaměřuje na možnou prevenci KVO prostřednictvím zdravé stravy. Byly popsány vzájemné vztahy a propojení mezi kardiovaskulárním a imunitním systémem a v kontextu literární rešerše byly zmíněny hlavní imunomodulační látky ve stravě s potenciálem pozitivně ovlivňovat kardiovaskulární zdraví. Praktický výzkum se zaměřil na posouzení, zda stravovací návyky lidí s KVO zajišťují minimální doporučený denní příjem (RDI) a adekvátní příjem (AI) specifických imunomodulačních látek ve stravě - vitaminu C, zinku a omega-3 MK (LCPUFA). Hlavním cílem diplomové práce bylo porovnání průměrného denního příjmu vitaminu C, zinku a omega-3 MK (LCPUFA) ze stravy mezi kontrolní skupinou z řad široké veřejnosti a pacienty s diagnostikovaným KVO. Pro ověření platnosti stanovených hypotéz byl použit kvantitativní výzkum pomocí validovaného krátkého frekvenčního potravinového dotazníku ve 3 kardiologických ambulancích ve Zlínském kraji se souhlasem lékařů. Výsledky dotazníkového šetření poskytly základní údaje o množství a frekvenci konzumovaných potravin u pacientů s KVO (n1 = 102). Pro účely zjištění denního...cs_CZ
dc.description.abstractThe World Health Organization (WHO) includes a healthy diet, regular physical activity and avoiding tobacco among the key elements of cardiovascular disease (CVD) prevention. The theoretical part of this thesis focuses on the possible prevention of CVD through a healthy diet. The interrelationships and interconnections between the cardiovascular and immune systems were described and the main immunomodulatory substances in the diet with the potential to positively influence cardiovascular health were mentioned in the context of a literature search. The practical research focused on assessing whether the dietary habits of people with CVD provide the minimum recommended daily intake (RDI) and adequate intake (AI) of specific immunomodulatory substances in the diet - vitamin C, zinc and omega-3 FA (LCPUFA). The main aim of the thesis was to compare the average daily intake of vitamin C, zinc and omega-3 FA (LCPUFA) from the diet between a control group from the general public and patients diagnosed with CVD. In order to test the validity of the hypotheses, a quantitative research using a validated short food frequency questionnaire was used in 3 cardiology outpatient clinics in the Zlín region with the consent of physicians. The results of the questionnaire survey provided baseline data on the quantity...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectcardiovascular diseaseen_US
dc.subjectimmunityen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectpreventionen_US
dc.subjectimmunomodulatoryen_US
dc.subjectkardiovaskulární onemocněnícs_CZ
dc.subjectimunitacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectprevencecs_CZ
dc.subjectimunomodulačnícs_CZ
dc.titlePříjem imunomodulačních složek výživy s vlivem na kardiovaskulární zdravícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-03
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId261924
dc.title.translatedIntake of immunomodulatory components with effect on cardiovascular healthen_US
dc.contributor.refereeKovalová, Martina
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csSvětová zdravotnická organizace (WHO) zahrnuje mezi klíčové prvky prevence kardiovaskulárních onemocnění (KVO) zdravou stravu, pravidelnou fyzickou aktivitu a vyhýbání se tabáku. Teoretická část této diplomové práce se zaměřuje na možnou prevenci KVO prostřednictvím zdravé stravy. Byly popsány vzájemné vztahy a propojení mezi kardiovaskulárním a imunitním systémem a v kontextu literární rešerše byly zmíněny hlavní imunomodulační látky ve stravě s potenciálem pozitivně ovlivňovat kardiovaskulární zdraví. Praktický výzkum se zaměřil na posouzení, zda stravovací návyky lidí s KVO zajišťují minimální doporučený denní příjem (RDI) a adekvátní příjem (AI) specifických imunomodulačních látek ve stravě - vitaminu C, zinku a omega-3 MK (LCPUFA). Hlavním cílem diplomové práce bylo porovnání průměrného denního příjmu vitaminu C, zinku a omega-3 MK (LCPUFA) ze stravy mezi kontrolní skupinou z řad široké veřejnosti a pacienty s diagnostikovaným KVO. Pro ověření platnosti stanovených hypotéz byl použit kvantitativní výzkum pomocí validovaného krátkého frekvenčního potravinového dotazníku ve 3 kardiologických ambulancích ve Zlínském kraji se souhlasem lékařů. Výsledky dotazníkového šetření poskytly základní údaje o množství a frekvenci konzumovaných potravin u pacientů s KVO (n1 = 102). Pro účely zjištění denního...cs_CZ
uk.abstract.enThe World Health Organization (WHO) includes a healthy diet, regular physical activity and avoiding tobacco among the key elements of cardiovascular disease (CVD) prevention. The theoretical part of this thesis focuses on the possible prevention of CVD through a healthy diet. The interrelationships and interconnections between the cardiovascular and immune systems were described and the main immunomodulatory substances in the diet with the potential to positively influence cardiovascular health were mentioned in the context of a literature search. The practical research focused on assessing whether the dietary habits of people with CVD provide the minimum recommended daily intake (RDI) and adequate intake (AI) of specific immunomodulatory substances in the diet - vitamin C, zinc and omega-3 FA (LCPUFA). The main aim of the thesis was to compare the average daily intake of vitamin C, zinc and omega-3 FA (LCPUFA) from the diet between a control group from the general public and patients diagnosed with CVD. In order to test the validity of the hypotheses, a quantitative research using a validated short food frequency questionnaire was used in 3 cardiology outpatient clinics in the Zlín region with the consent of physicians. The results of the questionnaire survey provided baseline data on the quantity...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV