Zobrazit minimální záznam

Nutrition in competitive fitness
dc.contributor.advisorMatoulek, Martin
dc.creatorMartinásková, Markéta
dc.date.accessioned2024-09-26T06:33:36Z
dc.date.available2024-09-26T06:33:36Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/192823
dc.description.abstractVe fitness a kulturistice se klade mimořádný důraz na svalový rozvoj a co nejmenší zastoupení tukové hmoty. Dosažení požadované formy vyžaduje pečlivě řízenou kombinaci tréninku a stravy. Tato diplomová práce se zaměřuje na dva hlavní cíle. Prvním cílem je zjistit úroveň znalostí o racionální výživě mezi trenéry a závodníky v těchto sportovních disciplínách, druhým cílem je detailně popsat přípravu závodnice na soutěž v kategorii bikiny fitness. V první části práce jsem pomocí dotazníkového šetření zkoumala znalosti o racionální výživě mezi trenéry a závodníky zabývající se fitness a kulturistikou. Hypotézou bylo, že tato skupina bude mít velmi dobré znalosti v oblasti výživy. Výsledky však ukázaly průměrnou úspěšnost 63,3 %. Nejlépe byly zodpovězeny otázky na příjem tuků a ryb s úspěšností nad 80 %, nejhůře dopadla otázka na příjem bílkovin, kde byla úspěšnost pouze 24,5 %. Ve druhé části práce jsem se zaměřovala na soutěžní přípravu závodnice v kategorii bikiny fitness. Detailně jsem analyzovala její rýsovací období. Hodnotila jsem její energetický příjem, zastoupení jednotlivých makronutrientů, suplementaci, tělesné složení, trénink a také závěrečnou superkompenzaci. Hypotézou bylo, že se bude lišit stravování v jednotlivých etapách v přípravě na soutěž a bude klesat energetická hodnota stravy...cs_CZ
dc.description.abstractIn fitness and bodybuilding, an extraordinary emphasis is placed on muscle development and minimal body fat. Achieving the desired form requires a carefully controlled combination of training and diet. This thesis focuses on two main objectives. The first aim is to determine the level of knowledge about rational nutrition among trainers and competitors in these sports disciplines; the second aim is to describe in detail the preparation of a female competitor for a bikini fitness competition. In the first part of the thesis I used a questionnaire survey to explore knowledge about rational nutrition among fitness and bodybuilding trainers and competitors. The hypothesis was that this group would have very good knowledge in the field of nutrition. However, the results showed an average success rate of 63.3%. The questions about fat and fish intake were answered best with a success rate above 80%. The worst result was observed with the question related to protein intake, with a success rate of only 24.5%. In the second part of the thesis, I focused on the competitive preparation of a female athlete in the bikini fitness category. I analyzed her cutting period in detail. I evaluated her energy intake, the proportion of individual macronutrients, supplementation, body composition, training and final...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectbodybuildingen_US
dc.subjectfitnessen_US
dc.subjectbikini fitnessen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectdieten_US
dc.subjectdietary supplementsen_US
dc.subjectdopingen_US
dc.subjectkulturistikacs_CZ
dc.subjectfitnesscs_CZ
dc.subjectbikiny fitnesscs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectdietacs_CZ
dc.subjectdoplňky stravycs_CZ
dc.subjectdopingcs_CZ
dc.titleVýživa v závodním fitnesscs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-05
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId261921
dc.title.translatedNutrition in competitive fitnessen_US
dc.contributor.refereeHašpicová, Marcela
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csVe fitness a kulturistice se klade mimořádný důraz na svalový rozvoj a co nejmenší zastoupení tukové hmoty. Dosažení požadované formy vyžaduje pečlivě řízenou kombinaci tréninku a stravy. Tato diplomová práce se zaměřuje na dva hlavní cíle. Prvním cílem je zjistit úroveň znalostí o racionální výživě mezi trenéry a závodníky v těchto sportovních disciplínách, druhým cílem je detailně popsat přípravu závodnice na soutěž v kategorii bikiny fitness. V první části práce jsem pomocí dotazníkového šetření zkoumala znalosti o racionální výživě mezi trenéry a závodníky zabývající se fitness a kulturistikou. Hypotézou bylo, že tato skupina bude mít velmi dobré znalosti v oblasti výživy. Výsledky však ukázaly průměrnou úspěšnost 63,3 %. Nejlépe byly zodpovězeny otázky na příjem tuků a ryb s úspěšností nad 80 %, nejhůře dopadla otázka na příjem bílkovin, kde byla úspěšnost pouze 24,5 %. Ve druhé části práce jsem se zaměřovala na soutěžní přípravu závodnice v kategorii bikiny fitness. Detailně jsem analyzovala její rýsovací období. Hodnotila jsem její energetický příjem, zastoupení jednotlivých makronutrientů, suplementaci, tělesné složení, trénink a také závěrečnou superkompenzaci. Hypotézou bylo, že se bude lišit stravování v jednotlivých etapách v přípravě na soutěž a bude klesat energetická hodnota stravy...cs_CZ
uk.abstract.enIn fitness and bodybuilding, an extraordinary emphasis is placed on muscle development and minimal body fat. Achieving the desired form requires a carefully controlled combination of training and diet. This thesis focuses on two main objectives. The first aim is to determine the level of knowledge about rational nutrition among trainers and competitors in these sports disciplines; the second aim is to describe in detail the preparation of a female competitor for a bikini fitness competition. In the first part of the thesis I used a questionnaire survey to explore knowledge about rational nutrition among fitness and bodybuilding trainers and competitors. The hypothesis was that this group would have very good knowledge in the field of nutrition. However, the results showed an average success rate of 63.3%. The questions about fat and fish intake were answered best with a success rate above 80%. The worst result was observed with the question related to protein intake, with a success rate of only 24.5%. In the second part of the thesis, I focused on the competitive preparation of a female athlete in the bikini fitness category. I analyzed her cutting period in detail. I evaluated her energy intake, the proportion of individual macronutrients, supplementation, body composition, training and final...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV