Výhody a rizika konzumace energetických nápojů z pohledu žáků vybrané střední školy ve Středočeském kraji
Benefits and risks of energy drink consumption from the perspective of pupils in a selected secondary school in the Central Bohemia Region
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/192865Identifikátory
SIS: 256515
Kolekce
- Kvalifikační práce [19148]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Hanušová, Jaroslava
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Učitelství výchovy ke zdraví pro 2. stupeň základní školy a střední školy se sdruženým studiem Učitelství chemie pro 2. stupeň základní školy a střední školy
Katedra / ústav / klinika
Katedra pedagogiky
Datum obhajoby
5. 9. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
energetické nápoje, nevýhody užívání, výhody užívání, zdravotní rizikaKlíčová slova (anglicky)
energy drinks, disadvantages of use, benefits of use, health risksTato diplomová práce se zabývá vnímáním výhod a rizik konzumace energetických nápojů žáky vybraných středních škol ve Středočeském kraji. Cílem bylo zjistit míru konzumace a postoje žáků k užívání energetických nápojů. V teoretické části je představena historie a složení energetických nápojů, včetně rešerší týkajících se rizikové konzumace. Praktická část popisuje kvantitativní průzkum provedený cestou dotazníku, který odhalil poměrně častou konzumaci energetických nápojů v souvislosti s preferovanými výhodami a spíše dobrou znalost následků a rizik vysoké konzumace. Výsledky průzkumu prezentované v práci prokázaly preferenci ceny a chuti při volbě energetického nápoje a spojitost frekvence užívání v korelaci s normami vrstevnické skupiny. Dále byla porovnána data v souvisejících faktorech jako kvalita spánku a návyky žáků užívajících energetické nápoje. Bylo mimo jiné zjištěno, že žáci, kteří konzumovali nápoje častěji pociťovali v menší míře nežádoucí účinky pravděpodobně související s inervací sympatického nervového systému, což podporuje teorii vzniku tolerance na kofein při jeho časté konzumaci ve vysokých dávkách. Dále bylo zjištěno, že žáci vybraných středních škol konzumují energetické nápoje v rizikovém množství a frekvenci minimálně. Na základě zjištěných návyků a postojů byl vypracován...
This thesis deals with the perception of the benefits and risks of consuming energy drinks by students of selected high schools in the Central Bohemian Region. The goal was to determine the extent of consumption and the attitudes of students towards the use of these drinks. The theoretical part introduces the history and composition of energy drinks, including a review related to the risks of consumption. The practical part describes the quantitative research conducted through a questionnaire, which revealed relatively frequent consumption of energy drinks in relation to the preferred benefits and rather good knowledge of the consequences and risks of high consumption. The research results presented in the thesis demonstrated a preference for price and taste when choosing an energy drink and a connection of the frequency of use in correlation with the norms of<the peer group. Furthermore, data were compared in related factors such as sleep quality and habits of students using energy drinks. Among other findings, it was discovered that students who consumed drinks more frequently experienced less adverse effects likely related to the innervation of the sympathetic nervous system, supporting the theory of the development of caffeine tolerance with its frequent consumption in high doses. It was also...