Zobrazit minimální záznam

Histamine intolerance and its impact on quality of life.
dc.contributor.advisorHrnčířová, Dana
dc.creatorŠkorňová, Ela
dc.date.accessioned2024-09-30T06:35:00Z
dc.date.available2024-09-30T06:35:00Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/193258
dc.description.abstractSouhrn Tato bakalářská práce se zabývá vlivem histaminové intolerance na kvalitu života. Kvalita života osob s histaminovou intolerancí je významně ovlivněna, neboť histaminová intolerance může zasahovat kromě zdravotní oblasti také do sociální a ekonomické sféry. Lidé s touto intolerancí musí pozorně sledovat, které potraviny konzumují, aby minimalizovali příjem histaminu, a musí omezit výběr stravovacích služeb. To vede kromě eliminace potravin a pokrmů také k omezení sociálních kontaktů a k pocitům bezmoci a izolace, což může mít dopad na duševní pohodu. Cílem této bakalářské práce bylo kromě vysvětlení a přiblížení problematiky i přeložit validovaný dotazník "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" a ověřit ho v praxi. Následně zhodnotit výsledky a zvýšit povědomí odborné i laické veřejnosti o této problematice. Pro analýzu byla použita metoda dotazníkového šetření, které zahrnovalo otázky týkající se osobních informací a diagnózy a samotný dotazník "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)". Na základě směrnic Světové zdravotnické organizace (WHO) jsme přeložili dotazník "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" a využili ho v průzkumu. Průzkum ukázal, že kvalita života osob s histaminovou intolerancí je významně ovlivněná. Histaminová intolerance...cs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor's thesis deals with the impact of histamine intolerance on quality of life. The quality of life of people with histamine intolerance is significantly affected, as histamine intolerance can influence not only the health aspect but also social and economic spheres. People with this intolerance must carefully monitor which foods they consume to minimize histamine intake and limit their choice of dining services. This not only leads to the elimination of certain foods and dishes but also restricts social contacts and leads to feelings of helplessness and isolation, which can impact mental well-being. The aim of this bachelor's thesis, in addition to explaining and addressing the issue, was to translate and validate the "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" and verify it in practice. Subsequently, the results were evaluated to raise awareness among both the professional and general public about this issue. For the analysis, a questionnaire survey method was used, which included questions regarding personal information and diagnosis, as well as the "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" itself. Based on the guidelines of the World Health Organization (WHO), we translated the "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" and used it in...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjecthistamineen_US
dc.subjectintoleranceen_US
dc.subjectquality of lifeen_US
dc.subjecthistamincs_CZ
dc.subjectintolerancecs_CZ
dc.subjectkvalita životacs_CZ
dc.titleVliv histaminové intolerance na kvalitu života.cs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-09
dc.description.departmentÚstav hygieny 3. LF UKcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Hygiene 3FM CUen_US
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId260173
dc.title.translatedHistamine intolerance and its impact on quality of life.en_US
dc.contributor.refereePražanová, Ivana
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygiene 3FM CUen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csSouhrn Tato bakalářská práce se zabývá vlivem histaminové intolerance na kvalitu života. Kvalita života osob s histaminovou intolerancí je významně ovlivněna, neboť histaminová intolerance může zasahovat kromě zdravotní oblasti také do sociální a ekonomické sféry. Lidé s touto intolerancí musí pozorně sledovat, které potraviny konzumují, aby minimalizovali příjem histaminu, a musí omezit výběr stravovacích služeb. To vede kromě eliminace potravin a pokrmů také k omezení sociálních kontaktů a k pocitům bezmoci a izolace, což může mít dopad na duševní pohodu. Cílem této bakalářské práce bylo kromě vysvětlení a přiblížení problematiky i přeložit validovaný dotazník "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" a ověřit ho v praxi. Následně zhodnotit výsledky a zvýšit povědomí odborné i laické veřejnosti o této problematice. Pro analýzu byla použita metoda dotazníkového šetření, které zahrnovalo otázky týkající se osobních informací a diagnózy a samotný dotazník "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)". Na základě směrnic Světové zdravotnické organizace (WHO) jsme přeložili dotazník "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" a využili ho v průzkumu. Průzkum ukázal, že kvalita života osob s histaminovou intolerancí je významně ovlivněná. Histaminová intolerance...cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor's thesis deals with the impact of histamine intolerance on quality of life. The quality of life of people with histamine intolerance is significantly affected, as histamine intolerance can influence not only the health aspect but also social and economic spheres. People with this intolerance must carefully monitor which foods they consume to minimize histamine intake and limit their choice of dining services. This not only leads to the elimination of certain foods and dishes but also restricts social contacts and leads to feelings of helplessness and isolation, which can impact mental well-being. The aim of this bachelor's thesis, in addition to explaining and addressing the issue, was to translate and validate the "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" and verify it in practice. Subsequently, the results were evaluated to raise awareness among both the professional and general public about this issue. For the analysis, a questionnaire survey method was used, which included questions regarding personal information and diagnosis, as well as the "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" itself. Based on the guidelines of the World Health Organization (WHO), we translated the "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" and used it in...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV