dc.contributor.advisor | Hrnčířová, Dana | |
dc.creator | Škorňová, Ela | |
dc.date.accessioned | 2024-09-30T06:35:00Z | |
dc.date.available | 2024-09-30T06:35:00Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/193258 | |
dc.description.abstract | Souhrn Tato bakalářská práce se zabývá vlivem histaminové intolerance na kvalitu života. Kvalita života osob s histaminovou intolerancí je významně ovlivněna, neboť histaminová intolerance může zasahovat kromě zdravotní oblasti také do sociální a ekonomické sféry. Lidé s touto intolerancí musí pozorně sledovat, které potraviny konzumují, aby minimalizovali příjem histaminu, a musí omezit výběr stravovacích služeb. To vede kromě eliminace potravin a pokrmů také k omezení sociálních kontaktů a k pocitům bezmoci a izolace, což může mít dopad na duševní pohodu. Cílem této bakalářské práce bylo kromě vysvětlení a přiblížení problematiky i přeložit validovaný dotazník "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" a ověřit ho v praxi. Následně zhodnotit výsledky a zvýšit povědomí odborné i laické veřejnosti o této problematice. Pro analýzu byla použita metoda dotazníkového šetření, které zahrnovalo otázky týkající se osobních informací a diagnózy a samotný dotazník "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)". Na základě směrnic Světové zdravotnické organizace (WHO) jsme přeložili dotazník "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" a využili ho v průzkumu. Průzkum ukázal, že kvalita života osob s histaminovou intolerancí je významně ovlivněná. Histaminová intolerance... | cs_CZ |
dc.description.abstract | This bachelor's thesis deals with the impact of histamine intolerance on quality of life. The quality of life of people with histamine intolerance is significantly affected, as histamine intolerance can influence not only the health aspect but also social and economic spheres. People with this intolerance must carefully monitor which foods they consume to minimize histamine intake and limit their choice of dining services. This not only leads to the elimination of certain foods and dishes but also restricts social contacts and leads to feelings of helplessness and isolation, which can impact mental well-being. The aim of this bachelor's thesis, in addition to explaining and addressing the issue, was to translate and validate the "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" and verify it in practice. Subsequently, the results were evaluated to raise awareness among both the professional and general public about this issue. For the analysis, a questionnaire survey method was used, which included questions regarding personal information and diagnosis, as well as the "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" itself. Based on the guidelines of the World Health Organization (WHO), we translated the "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" and used it in... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | histamine | en_US |
dc.subject | intolerance | en_US |
dc.subject | quality of life | en_US |
dc.subject | histamin | cs_CZ |
dc.subject | intolerance | cs_CZ |
dc.subject | kvalita života | cs_CZ |
dc.title | Vliv histaminové intolerance na kvalitu života. | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2024 | |
dcterms.dateAccepted | 2024-09-09 | |
dc.description.department | Ústav hygieny 3. LF UK | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Hygiene 3FM CU | en_US |
dc.description.faculty | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Third Faculty of Medicine | en_US |
dc.identifier.repId | 260173 | |
dc.title.translated | Histamine intolerance and its impact on quality of life. | en_US |
dc.contributor.referee | Pražanová, Ivana | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.degree.discipline | Nutriční terapie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.degree.program | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 3. lékařská fakulta::Ústav hygieny 3. LF UK | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Third Faculty of Medicine::Department of Hygiene 3FM CU | en_US |
uk.faculty-name.cs | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Third Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 3.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Nutritional Therapy | en_US |
uk.degree-program.cs | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Souhrn Tato bakalářská práce se zabývá vlivem histaminové intolerance na kvalitu života. Kvalita života osob s histaminovou intolerancí je významně ovlivněna, neboť histaminová intolerance může zasahovat kromě zdravotní oblasti také do sociální a ekonomické sféry. Lidé s touto intolerancí musí pozorně sledovat, které potraviny konzumují, aby minimalizovali příjem histaminu, a musí omezit výběr stravovacích služeb. To vede kromě eliminace potravin a pokrmů také k omezení sociálních kontaktů a k pocitům bezmoci a izolace, což může mít dopad na duševní pohodu. Cílem této bakalářské práce bylo kromě vysvětlení a přiblížení problematiky i přeložit validovaný dotazník "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" a ověřit ho v praxi. Následně zhodnotit výsledky a zvýšit povědomí odborné i laické veřejnosti o této problematice. Pro analýzu byla použita metoda dotazníkového šetření, které zahrnovalo otázky týkající se osobních informací a diagnózy a samotný dotazník "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)". Na základě směrnic Světové zdravotnické organizace (WHO) jsme přeložili dotazník "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" a využili ho v průzkumu. Průzkum ukázal, že kvalita života osob s histaminovou intolerancí je významně ovlivněná. Histaminová intolerance... | cs_CZ |
uk.abstract.en | This bachelor's thesis deals with the impact of histamine intolerance on quality of life. The quality of life of people with histamine intolerance is significantly affected, as histamine intolerance can influence not only the health aspect but also social and economic spheres. People with this intolerance must carefully monitor which foods they consume to minimize histamine intake and limit their choice of dining services. This not only leads to the elimination of certain foods and dishes but also restricts social contacts and leads to feelings of helplessness and isolation, which can impact mental well-being. The aim of this bachelor's thesis, in addition to explaining and addressing the issue, was to translate and validate the "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" and verify it in practice. Subsequently, the results were evaluated to raise awareness among both the professional and general public about this issue. For the analysis, a questionnaire survey method was used, which included questions regarding personal information and diagnosis, as well as the "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" itself. Based on the guidelines of the World Health Organization (WHO), we translated the "Food Intolerance Quality of Life Questionnaire (FIQLQ-AF)" and used it in... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygieny 3. LF UK | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |