Pěstování polykultur a trvalých plodin - cesta k udržitelnému zemědělství
Polycultures and perennials way to sustainable agriculture
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/194005Identifikátory
SIS: 265167
Kolekce
- Kvalifikační práce [20091]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vindušková, Olga
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Ochrana životního prostředí
Katedra / ústav / klinika
Ústav pro životní prostředí
Datum obhajoby
9. 9. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
monokultury, jednoleté plodiny, udržitelné zemědělství, polykultury, víceleté plodiny, dopady na životní prostředíKlíčová slova (anglicky)
monocultures, annual crops, sustainable agriculture, polycultures, perennial crops, environmental impactsModerní zemědělství využívá zejména monokulturní pole jednoletých plodin pro uspokojení lidských potřeb, které jsou spojovány s dlouhodobou degradací půdy a mnoha dalšími negativními vlivy na životní prostředí. Tato bakalářská práce dopodrobna rozebírá důvody pěstování jednoletých plodin a monokultur a vlivy tohoto moderního zemědělství na životní prostředí. Zároveň tento typ zemědělství porovnává s jeho udržitelnější formou, a to pěstování vytrvalých plodin a polykultur. Analýza ukazuje, že ekonomické důvody, efektivita a tržní požadavky jsou hlavními důvody pro pěstování monokultur jednoletých plodin. Nicméně, toto pěstování přináší významné negativní dopady na životní prostředí, jako jsou degradace půdy, snížení biodiverzity, zvýšená půdní eroze a větší závislost na chemických hnojivech a pesticidech. Udržitelné způsoby pěstování, jako jsou polykultury a pěstování vytrvalých plodin, nabízejí efektivní využívání půdních živin a vláhy, podporují obnovu půdy, zvyšují biodiverzitu a zlepšují ekologickou stabilitu. Práce tak zdůrazňuje nutnost hledání rovnováhy mezi ekonomickými cíli a environmentálními potřebami prostřednictvím inovativních a udržitelných zemědělských praktik.
Modern agriculture primarily utilizes monoculture fields of annual crops to meet human needs, which are associated with long-term soil degradation and many other negative environmental impacts. This bachelor's thesis thoroughly examines the reasons for cultivating annual crops and monocultures and the effects of this modern agriculture on the environment. At the same time, it compares this type of farming with its more sustainable forms, such as the cultivation of perennial crops and polycultures. The analysis shows that economic reasons, efficiency, and market demands are the main factors driving the cultivation of monocultures of annual crops. However, this type of farming brings significant negative environmental impacts, such as soil degradation, reduced biodiversity, increased soil erosion, and greater dependence on chemical fertilizers and pesticides. Sustainable farming practices, such as polycultures and the cultivation of perennial crops, offer efficient use of soil nutrients and moisture, support soil restoration, increase biodiversity, and improve ecological stability. This work thus emphasizes the necessity of finding a balance between economic goals and environmental needs through innovative and sustainable agricultural practices.