Zobrazit minimální záznam

Spectroscopic analysis of carotenoids in living organisms
dc.contributor.advisorMojzeš, Peter
dc.creatorRosenkrancová, Anna
dc.date.accessioned2024-11-29T13:00:49Z
dc.date.available2024-11-29T13:00:49Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/194122
dc.description.abstractTato práce se zaměřuje na charakterizaci spektroskopických vlastností karotenoidů, nejčastěji se vyskytujících biomolekul v živých organismech, za použití Ramanovy a fluorescenční mikroskopie. Cílem je zjistit, zda jsou karotenoidy zdrojem zelené autofluorescence pozorované v různých organismech. Studie analyzovala čisté karotenoidy, - β-karoten a astaxanthin, a živé vzorky mikroorganismů jako Haematococcus pluvialis, Vischeria sp. a Rhodotorula glutinis. Fluorescenční spektra β- karotenu a astaxanthinu vykazovala maxima v zelené oblasti, přičemž β-karoten se pohyboval v rozmezí 524 nm až 545 nm a astaxanthin byl posunutý k delším vlnovým délkám 556 nm až 574 nm. Oba karotenoidy vykazovaly bathochromní posuny v rozpouštědlech s vyššími indexy lomu. Při modré excitaci byly chemické mapy karotenoidů v mikroorganismech kolokalizovány s mapami zelené fluorescence kolem 530 nm, což potvrzuje hypotézu, že karotenoidy přispívají k zelené autofluorescenci. Navíc maxima zelené fluorescence v H. pluvialis a Vischerii sp. se shodují s hodnotami naměřenými u standardů karotenoidů, astaxanthinu a β-karotenu. Studie však nemůže vyloučit potenciální přítomnost dalších fluorescenčních sloučenin, jako jsou metabolity nebo degradační produkty, které kolokalizují s karotenoidy. Proto, přestože výsledky naznačují, že...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis focuses on characterizing the spectroscopic properties of carotenoids, the most frequently occurring biomolecules in living organisms, using Raman and fluorescence microscopy techniques. The aim is to determine whether carotenoids are the source of the observed green autofluorescence (GAF) in various organisms. The study analyzed pure carotenoids, including β-carotene and astaxanthin, and in vivo samples from microorganisms such as Haematococcus pluvialis, Vischeria sp., and Rhodotorula glutinis. Fluorescence spectra of β-carotene and astaxanthin exhibited peaks in the green region, with β-carotene ranging from 524 nm to 545 nm and astaxanthin redshifted to 556 nm to 574 nm. Both carotenoids displayed bathochromic shifts in solvents with higher refractive indices. Under blue excitation, the chemical maps of carotenoids in microorganisms showed colocalization with the green fluorescence maps at around 530 nm, supporting the hypothesis that carotenoids contribute to GAF. Additionally, the green fluorescence maxima in H. pluvialis and Vischeria sp. align with the values measured in carotenoid standards, astaxanthin, and β-carotene, respectively. However, the study cannot exclude the potential presence of other fluorescent compounds, such as metabolites or degradation products, colocalizing with...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakultacs_CZ
dc.subjectcarotenoids|green autofluorescence|Raman microscopy|fluorescence microscopy|microorganisms|microalgae|cells|biological tissuesen_US
dc.subjectkarotenoidy|zelená autofluorescence|Ramanova mikroskopie|fluorescenční mikroskopie|mikroorganizmy|mikroskopické řasy|buňky|biologické tkáněcs_CZ
dc.titleSpektroskopická analýza karotenoidů v živých organismechcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-09-13
dc.description.departmentInstitute of Physics of Charles Universityen_US
dc.description.departmentFyzikální ústav UKcs_CZ
dc.description.facultyMatematicko-fyzikální fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Mathematics and Physicsen_US
dc.identifier.repId243688
dc.title.translatedSpectroscopic analysis of carotenoids in living organismsen_US
dc.contributor.refereeValenta, Jan
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiophysics and Chemical Physics with specialisation in Experimental Biophysics and Chemical Physicsen_US
thesis.degree.disciplineBiofyzika a chemická fyzika se specializací Experimentální biofyzika a chemická fyzikacs_CZ
thesis.degree.programBiophysics and Chemical Physicsen_US
thesis.degree.programBiofyzika a chemická fyzikacs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csMatematicko-fyzikální fakulta::Fyzikální ústav UKcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Mathematics and Physics::Institute of Physics of Charles Universityen_US
uk.faculty-name.csMatematicko-fyzikální fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Mathematics and Physicsen_US
uk.faculty-abbr.csMFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiofyzika a chemická fyzika se specializací Experimentální biofyzika a chemická fyzikacs_CZ
uk.degree-discipline.enBiophysics and Chemical Physics with specialisation in Experimental Biophysics and Chemical Physicsen_US
uk.degree-program.csBiofyzika a chemická fyzikacs_CZ
uk.degree-program.enBiophysics and Chemical Physicsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato práce se zaměřuje na charakterizaci spektroskopických vlastností karotenoidů, nejčastěji se vyskytujících biomolekul v živých organismech, za použití Ramanovy a fluorescenční mikroskopie. Cílem je zjistit, zda jsou karotenoidy zdrojem zelené autofluorescence pozorované v různých organismech. Studie analyzovala čisté karotenoidy, - β-karoten a astaxanthin, a živé vzorky mikroorganismů jako Haematococcus pluvialis, Vischeria sp. a Rhodotorula glutinis. Fluorescenční spektra β- karotenu a astaxanthinu vykazovala maxima v zelené oblasti, přičemž β-karoten se pohyboval v rozmezí 524 nm až 545 nm a astaxanthin byl posunutý k delším vlnovým délkám 556 nm až 574 nm. Oba karotenoidy vykazovaly bathochromní posuny v rozpouštědlech s vyššími indexy lomu. Při modré excitaci byly chemické mapy karotenoidů v mikroorganismech kolokalizovány s mapami zelené fluorescence kolem 530 nm, což potvrzuje hypotézu, že karotenoidy přispívají k zelené autofluorescenci. Navíc maxima zelené fluorescence v H. pluvialis a Vischerii sp. se shodují s hodnotami naměřenými u standardů karotenoidů, astaxanthinu a β-karotenu. Studie však nemůže vyloučit potenciální přítomnost dalších fluorescenčních sloučenin, jako jsou metabolity nebo degradační produkty, které kolokalizují s karotenoidy. Proto, přestože výsledky naznačují, že...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis focuses on characterizing the spectroscopic properties of carotenoids, the most frequently occurring biomolecules in living organisms, using Raman and fluorescence microscopy techniques. The aim is to determine whether carotenoids are the source of the observed green autofluorescence (GAF) in various organisms. The study analyzed pure carotenoids, including β-carotene and astaxanthin, and in vivo samples from microorganisms such as Haematococcus pluvialis, Vischeria sp., and Rhodotorula glutinis. Fluorescence spectra of β-carotene and astaxanthin exhibited peaks in the green region, with β-carotene ranging from 524 nm to 545 nm and astaxanthin redshifted to 556 nm to 574 nm. Both carotenoids displayed bathochromic shifts in solvents with higher refractive indices. Under blue excitation, the chemical maps of carotenoids in microorganisms showed colocalization with the green fluorescence maps at around 530 nm, supporting the hypothesis that carotenoids contribute to GAF. Additionally, the green fluorescence maxima in H. pluvialis and Vischeria sp. align with the values measured in carotenoid standards, astaxanthin, and β-carotene, respectively. However, the study cannot exclude the potential presence of other fluorescent compounds, such as metabolites or degradation products, colocalizing with...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakulta, Fyzikální ústav UKcs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantPilátová, Jana
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV