Zobrazit minimální záznam

Nutritional and Sensory Value of Unconventional Plant Oils
dc.contributor.advisorDoležal, Marek
dc.creatorNěmcová, Tereza
dc.date.accessioned2024-11-26T07:25:53Z
dc.date.available2024-11-26T07:25:53Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/195766
dc.description.abstractRostlinné oleje jsou důležitou součástí zdravé stravy. V současnosti se tvoří trend používat oleje, které historicky nebyly běžnou součástí naší kuchyně. Tyto oleje jsou získávány z plodin, ze kterých se běžně olej nezískává, a proto jsou často označovány jako netradiční tuky a oleje. Cílem této práce bylo nejen o těchto nových produktech informovat, ale též jejich nutriční, senzorickou a užitnou jakost monitorovat a porovnat. Teoretická část se proto zaměřila na botanický původ vybraných plodin, použití z nich získaného tuku či oleje a jeho chemické složení. Pro praktickou experimentální část práce bylo zakoupeno celkem 21 vzorků tuků a olejů dostupných na českém maloobchodním trhu. Zastoupení mastných kyselin bylo stanoveno po jejich esterifikaci na methylestery metodou plynové chromatografie za použití plamenově- ionizačního detektoru (GC/FID) a diskutováno s dostupnými literárními údaji. Organoleptické vlastnosti vzorků byly posuzovány v Senzorické laboratoři VŠCHT Praha, která je vybavena podle příslušné mezinárodní normy ISO 8589, 12 členným panelem zaškolených hodnotitelů. Výsledky této práce budou mít praktické využití jak pro spotřebitele, tak pro potravinářský průmysl. Spotřebitelé budou mít přístup k informacím o složení a kvalitě tuků a olejů. To jim umožní sofistikovanější výběr...cs_CZ
dc.description.abstractVegetable oils are an important part of a healthy diet. A trend is now developing to use oils that historically were not a common part of our cuisine. These oils are extracted from crops from which oil is not normally obtained and are therefore often referred to as non-traditional fats and oils. The aim of this work was not only to inform about these new products, but also to monitor and compare their nutritional, sensory and utility quality. The theoretical part therefore focused on the botanical origin of the selected crops, the use of the fat or oil obtained from them and its chemical composition. For the practical experimental part of the work, a total of 21 samples of fats and oils available on the Czech retail market were purchased. The representation of fatty acids was determined after their esterification to methyl esters by gas chromatography using flame ionization detector (GC/FID) and discussed with available literature data. The organoleptic properties of the samples were assessed in the Sensory Laboratory of the University of Chemical Technology Prague, which is equipped according to the relevant international standard ISO 8589, by a 12- member panel of trained evaluators. The results of this work will be of practical use to both consumers and the food industry. Consumers will have...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectcomposition of fatty acidsen_US
dc.subjectcold-pressed oilen_US
dc.subjectorganoleptic propertiesen_US
dc.subjectomega-3 fatty acidsen_US
dc.subjectsložení mastných kyselincs_CZ
dc.subjectza studena lisovaný olejcs_CZ
dc.subjectorganoleptické vlastnostics_CZ
dc.subjectomega-3 mastné kyselinycs_CZ
dc.titleNutriční a senzorická hodnota netradičních rostlinných olejůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-11-05
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId261932
dc.title.translatedNutritional and Sensory Value of Unconventional Plant Oilsen_US
dc.contributor.refereeIlko, Vojtěch
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csRostlinné oleje jsou důležitou součástí zdravé stravy. V současnosti se tvoří trend používat oleje, které historicky nebyly běžnou součástí naší kuchyně. Tyto oleje jsou získávány z plodin, ze kterých se běžně olej nezískává, a proto jsou často označovány jako netradiční tuky a oleje. Cílem této práce bylo nejen o těchto nových produktech informovat, ale též jejich nutriční, senzorickou a užitnou jakost monitorovat a porovnat. Teoretická část se proto zaměřila na botanický původ vybraných plodin, použití z nich získaného tuku či oleje a jeho chemické složení. Pro praktickou experimentální část práce bylo zakoupeno celkem 21 vzorků tuků a olejů dostupných na českém maloobchodním trhu. Zastoupení mastných kyselin bylo stanoveno po jejich esterifikaci na methylestery metodou plynové chromatografie za použití plamenově- ionizačního detektoru (GC/FID) a diskutováno s dostupnými literárními údaji. Organoleptické vlastnosti vzorků byly posuzovány v Senzorické laboratoři VŠCHT Praha, která je vybavena podle příslušné mezinárodní normy ISO 8589, 12 členným panelem zaškolených hodnotitelů. Výsledky této práce budou mít praktické využití jak pro spotřebitele, tak pro potravinářský průmysl. Spotřebitelé budou mít přístup k informacím o složení a kvalitě tuků a olejů. To jim umožní sofistikovanější výběr...cs_CZ
uk.abstract.enVegetable oils are an important part of a healthy diet. A trend is now developing to use oils that historically were not a common part of our cuisine. These oils are extracted from crops from which oil is not normally obtained and are therefore often referred to as non-traditional fats and oils. The aim of this work was not only to inform about these new products, but also to monitor and compare their nutritional, sensory and utility quality. The theoretical part therefore focused on the botanical origin of the selected crops, the use of the fat or oil obtained from them and its chemical composition. For the practical experimental part of the work, a total of 21 samples of fats and oils available on the Czech retail market were purchased. The representation of fatty acids was determined after their esterification to methyl esters by gas chromatography using flame ionization detector (GC/FID) and discussed with available literature data. The organoleptic properties of the samples were assessed in the Sensory Laboratory of the University of Chemical Technology Prague, which is equipped according to the relevant international standard ISO 8589, by a 12- member panel of trained evaluators. The results of this work will be of practical use to both consumers and the food industry. Consumers will have...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV