Perorální nutriční doplňky v klinické praxi
Oral nutrition supplements in clinical practice
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/196374Identifikátory
SIS: 229615
Kolekce
- Kvalifikační práce [4559]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Karbanová, Miroslava
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
16. 1. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Perorální nutriční doplňky, Nutriční podpora, Sipping, MalnutriceKlíčová slova (anglicky)
Oral nutritional supplements, Nutritional support, Sipping, MalnutritionDiplomová práce se zabývá tématem perorálních nutričních doplňků v klinické praxi. Práce má přinést náhled na problematiku malnutrice, se kterou se potýká značné procento hospitalizovaných pacientů. Špatná výživa významně ovlivňuje kvalitu života pacientů, prognózu onemocnění, dobu hospitalizace a má vliv na zvýšenou morbiditu a mortalitu. Nutriční screening, hodnocení nutričního stavu pacienta a diagnostika malnutrice jsou klíčové pro včasné nastavení vhodné nutriční podpory. Ve chvíli, kdy samotná dieta již nestačí k pokrytí nutričních potřeb pacienta, je doporučeno přidat přípravky tekuté enterální výživy, určené k popíjení. Perorální nutriční doplňky (Sipping) jsou navržené tak, aby pokryly či vhodně doplnily nutriční potřebu pacienta jasně definovaným složením. Nejčastěji bývají ve formě tekuté, krémové nebo ve formě prášku. Jsou určené jak k přímé konzumaci, tak je lze do jídel a nápojů přidat. Technicky se pak jedná o nejméně náročnou formu enterální výživy. Praktická část diplomové práce je zaměřena na zjištění zvyklostí v podávání perorálních nutričních doplňků/sippingu formou dotazníkového šetření mezi nutričními terapeuty. Cílem bylo také zjistit, co ovlivňuje výběr perorálních nutričních doplňků ve státním a soukromém sektoru zdravotnických zařízení v ČR. Dotazníkového šetření se...
The thesis deals with the topic of oral nutritional supplements in clinical practice. The thesis aims to provide insight into the issue of malnutrition faced by a significant percentage of hospitalized patients. Poor nutrition significantly affects patients' quality of life, disease prognosis, length of hospitalization and has its share on increased morbidity and mortality. Nutritional screening, assessment of the patient's nutritional status, and diagnosis of malnutrition are crucial for the timely establishment of appropriate nutritional support. In cases a diet alone is no longer sufficient to meet the nutritional needs of a patient, administration of liquid enteral nutrition supplements is recommended. These oral nutritional supplements (sipping) are designed to cover or appropriately supplement the nutritional needs of the patient with a clearly defined formulation. Most often, they have liquid, cream or powder form. They are intended for direct consumption or can be added to food and beverages. Technically, they are the least demanding form of enteral nutrition. The practical part of the thesis is aimed at finding out the habits of administration of oral nutritional supplements/sipping. The aim was also to find out the key selection factors of the oral nutritional supplements in the public...