Izolace a purifikace alfa a beta hořkých kyselin z chmele
Isolation and purification of alpha and beta bitter acids from hops
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/197323Identifikátory
SIS: 250877
Kolekce
- Kvalifikační práce [6725]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Šatínský, Dalibor
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky
Datum obhajoby
6. 2. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
chmel, chromatografie, extrakce kapalina - kapalina, humulon, lupulonKlíčová slova (anglicky)
hops, chromatography, liquid-liquid extraction, humulone, lupuloneUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Kandidát: Kateřina Malá Školitel: RNDr. Jaroslav Jenčo, Ph.D. Název diplomové práce: Izolace a purifikace alfa a beta hořkých kyselin z chmele Klíčová slova: chmel, chromatografie, extrakce kapalina-kapalina, humulon, lupulon Předmětem této diplomové práce bylo zpracování chmelových pelet za účelem izolace a purifikace hořkých kyselin, tedy hlavních obsahových látek chmele. Hořké kyseliny mají mj. sedativní účinek, kterého se využívá v doplňcích stravy působících proti nespavosti. Pomocí extrakce z kapaliny do kapaliny byl získán základní extrakt. Následným provedením HPTLC a TLC analýzy a separací pomocí flash chromatografie došlo ke vzniku 224 frakcí. Z těchto frakcí byly vybrány frakce bohaté zvlášť na alfa a beta hořké kyseliny. Následně byly několikrát přečištěny pomocí preparativní chromatografie, aby mohlo dojít k izolaci 4 konkrétních hořkých kyselin - humulonu, kohumulonu, lupulonu a kolupulonu. Analýza hořkých kyselin byla provedena za využití metody EBC 7.7 a 7.8. Ta popisuje HPLC stanovení hořkých kyselin v chmelu i v granulích, podmínky této metody však musely být optimalizovány a přizpůsobeny podmínkám laboratoře. V práci došlo také k porovnání izolovaných hořkých kyselin...
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department: Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany Candidate: Kateřina Malá Supervisor: RNDr. Jaroslav Jenčo, Ph.D. Title of diploma thesis: Isolation and purification of alpha and beta bitter acids from hops Key words: hops, chromatography, liquid-liquid extraction, humulone, lupulone The main focus of this diploma thesis was the processing of hop pellets for the isolation and purification of bitter acids, the main active compounds in hops. Bitter acids have, among other benefits, a sedative effect, making them useful in dietary supplements for insomnia relief. A basic extract was obtained by liquid-liquid extraction. Subsequently, HPTLC and TLC analysis and separation using flash chromatography were performed and yielded 224 fractions. From these fractions, fractions rich in alpha and beta bitter acids were selected. These fractions were then purified several times by preparative chromatography, leading to the isolation of 4 specific bitter acids - humulone, cohumulone, lupulone and colupulone. The analysis of bitter acids was conducted using EBC methods 7.7 and 7.8, which describe HPLC determination of bitter acids in hops and hop pellets. However, the conditions of this method had to be optimized and adapted to the...