Zobrazit minimální záznam

Cultural dimensions of alcohol
dc.contributor.advisorSoukup, Václav
dc.creatorGuha, Alexandr
dc.date.accessioned2017-04-18T11:42:13Z
dc.date.available2017-04-18T11:42:13Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/20891
dc.description.abstractDiplomová práce Kulturní dimenze alkoholu se zabývá vztahem mezi alkoholem a kulturou ze tří hledisek. První kapitola sleduje alkohol jako kulturně významuplnou látku v průběhu dějin. Důležité historické epochy a události reinterpretuje z hlediska vztahu s alkoholem. Nejprve se chronologicky zaměřuje na zásadní kulturní funkci alkoholu (souběžně vína, piva a medoviny) v době neolitické revoluce a v nejvýznamnějších starověkých civilizacích. Dále popisuje roli alkoholu ve středověku z hlediska křesťanství a církevní reformace. Zbylá část se věnuje vynálezu a rozšíření destilace, kulturním a sociálním důsledkům, které tato inovace přinesla a následným prohibičním pokusům. V závěru této kapitoly pak konfrontuje dřívější i současné pohledy na alkoholismus. Kulturně antropologická část práce zasazuje alkohol do celosvětové scény psychoaktivních látek, jejichž ceremoniální užívání je chápáno jako kulturní univerzálie. Práce odhaluje antropologicky výsostnou pozici alkoholu v rámci tohoto drogového kontextu. Originální je detailní rozšíření strukturálního modelu kulinářských technik o metodu kvašení, jakožto kulturní přípravy alkoholických nápojů. Poslední část představuje specifickou studii současného alkoholového folklóru. Zaměřena je na lidovou kreativitu v přípravě, názvech a v konzumaci míchaných nápojů. Na...cs_CZ
dc.description.abstractThe thesis Cultural Dimensions of Alcohol is concerned with the relationship between alcohol and culture viewed from three aspects. The first chapter traces back the alcohol as a culturally important matter in the course of history. The significant historical eras and events are reinterpreted from the viewpoint of the relation with alcohol. Firstly, it focuses chronologically on the basic cultural functions of alcohol (simultaneously wine, beer and mead) in the period of Neolithic revolution and in the most important ancient civilizations. Further, it describes the role of alcohol in the Middle Ages from the standpoint of Christianity and ecclesiastical reformation. The remaining part is dedicated to the invention and distribution of distillation, the cultural and social consequences, which the innovation produced, and subsequent prohibitory attempts. The conclusion of the chapter confronts earlier and actual viewpoints of alcoholism. In the culturally anthropological part of the thesis the alcohol is embodied in the global scene of psychoactive substances whose ceremonial use is understood as a cultural universal. The thesis discloses the anthropologically paramount position of alcohol in the scope of this drug context. The detailed diffusion of a structural model of culinary techniques with the...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.titleKulturní dimenze alkoholucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-05-27
dc.description.departmentInstitute of Ethnologyen_US
dc.description.departmentÚstav etnologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId73160
dc.title.translatedCultural dimensions of alcoholen_US
dc.contributor.refereeSoukup, Martin
dc.identifier.aleph001137798
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineKulturologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineCultural Studiesen_US
thesis.degree.programObecná teorie a dějiny umění a kulturycs_CZ
thesis.degree.programTheory and History of Art and Cultureen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav etnologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Ethnologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKulturologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enCultural Studiesen_US
uk.degree-program.csObecná teorie a dějiny umění a kulturycs_CZ
uk.degree-program.enTheory and History of Art and Cultureen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce Kulturní dimenze alkoholu se zabývá vztahem mezi alkoholem a kulturou ze tří hledisek. První kapitola sleduje alkohol jako kulturně významuplnou látku v průběhu dějin. Důležité historické epochy a události reinterpretuje z hlediska vztahu s alkoholem. Nejprve se chronologicky zaměřuje na zásadní kulturní funkci alkoholu (souběžně vína, piva a medoviny) v době neolitické revoluce a v nejvýznamnějších starověkých civilizacích. Dále popisuje roli alkoholu ve středověku z hlediska křesťanství a církevní reformace. Zbylá část se věnuje vynálezu a rozšíření destilace, kulturním a sociálním důsledkům, které tato inovace přinesla a následným prohibičním pokusům. V závěru této kapitoly pak konfrontuje dřívější i současné pohledy na alkoholismus. Kulturně antropologická část práce zasazuje alkohol do celosvětové scény psychoaktivních látek, jejichž ceremoniální užívání je chápáno jako kulturní univerzálie. Práce odhaluje antropologicky výsostnou pozici alkoholu v rámci tohoto drogového kontextu. Originální je detailní rozšíření strukturálního modelu kulinářských technik o metodu kvašení, jakožto kulturní přípravy alkoholických nápojů. Poslední část představuje specifickou studii současného alkoholového folklóru. Zaměřena je na lidovou kreativitu v přípravě, názvech a v konzumaci míchaných nápojů. Na...cs_CZ
uk.abstract.enThe thesis Cultural Dimensions of Alcohol is concerned with the relationship between alcohol and culture viewed from three aspects. The first chapter traces back the alcohol as a culturally important matter in the course of history. The significant historical eras and events are reinterpreted from the viewpoint of the relation with alcohol. Firstly, it focuses chronologically on the basic cultural functions of alcohol (simultaneously wine, beer and mead) in the period of Neolithic revolution and in the most important ancient civilizations. Further, it describes the role of alcohol in the Middle Ages from the standpoint of Christianity and ecclesiastical reformation. The remaining part is dedicated to the invention and distribution of distillation, the cultural and social consequences, which the innovation produced, and subsequent prohibitory attempts. The conclusion of the chapter confronts earlier and actual viewpoints of alcoholism. In the culturally anthropological part of the thesis the alcohol is embodied in the global scene of psychoactive substances whose ceremonial use is understood as a cultural universal. The thesis discloses the anthropologically paramount position of alcohol in the scope of this drug context. The detailed diffusion of a structural model of culinary techniques with the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990011377980106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV