Změny psychického stavu v průběhu léčby u osob s diabetem
Changes in mental state experienced by patients with diabetes along therapy
diplomová práce (OBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/20926/thumbnail.png?sequence=6&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/20926Identifikátory
SIS: 71442
Kolekce
- Kvalifikační práce [23802]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Šivicová, Gabriela
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Psychologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra psychologie
Datum obhajoby
18. 5. 2009
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Diplomová práce je zaměřena na problematiku kvality života, deprese, kognitivních reprezentací nemoci a jídelního chování u osob s diabetem typu 2. V teoretické části jsou podány základní informace o diabetu, jeho projevech, dělení, komplikacích a léčbě. Dále jsou shrnuty poznatky o kvalitě života u nemocných s diabetem, především s diabetem typu 2. Věnujeme se zde také problematice deprese u nemocných s diabetem a poslední část je věnována modelu kognitivních reprezentací nemoci. V rámci výzkumné části práce jsme sledovali míru depresivity, jídelní chování, kvalitu života a kognitivních reprezentace vlastního onemocnění u nemocných s diabetem typu 2 před a po třech měsících trvání rozsáhlé intervence zaměřené na redukci hmotnosti a zlepšení metabolické kompenzace diabetu. Sledovány byly dvě skupiny nemocných, rozdělené podle typu stravy, jež v průběhu programu konzumovali. Jednotlivé sledované proměnné byly porovnávány před a po intervenci u celého vzorku, u žen a mužů zvlášť, dále pak odděleně pro skupinu konzumující běžně doporučovanou diabetickou stravu a skupinu konzumující nízkotučnou vegetariánskou stravu. Před zahájením a ve třech měsících intervence byly také vzájemně porovnávány skupiny mužů a žen a skupiny rozdělené podle jídelníčku.
The thesis is focused on the problematic of quality of life, depression, eating behaviour and cognitive representations of illness among people with type 2 diabetes. It stems from literature and information about problematic. In the theoretical part, the overview about diabetes mellitus, its symptoms, types, complications, and treatment is outlines. Next topics of this part are quality of life of people with diabetes, especially with type 2 diabetes, depression in people with diabetes and cognitive representations of illness. The empirical part is concentrated on the examination of degree of depresivity, quality of life, eating habits and illness perceptions among people with type 2 diabetes. It compares these variables before and after large intervention program, which is aimed at weight-loss and better metabolic control. And it compares them in relationship to gender and to type of diet.