Zobrazit minimální záznam

Occurrence of Obesity in Dependence on Way of Feeding of Clients with Mental Handicap
dc.contributor.advisorHanušová, Jaroslava
dc.creatorŠkopová, Šárka
dc.date.accessioned2017-04-18T12:30:34Z
dc.date.available2017-04-18T12:30:34Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/21053
dc.description.abstractSvoji diplomovou práci jsem pojala jako studii obyvatel v pobytové péči. Práce je zaměřena na problematiku výskytu obezity u dvou vybraných skupin klientek s mentálním postižením v závislosti na jejich životním stylu a s ním i spojených stravovacích návyků. Ve většině nově vybudovaných zařízení tohoto typu mají klienti zajištěnou celodenní stravu profesionálními dodavatelskými službami. Tento způsob je velice výhodný pro organizace s pobytovou péčí, protože nemusí provozovat vývařovnu ve svém zařízení, tudíž odpadají náklady s tím související jako je např. zajištění personálu v třísměnném provozu či finančně náročné vybavení kuchyní se splněním hygienických požadavků. Nabízí se zde otázka, do jaké míry je tento typ stravování výhodný pro samotné klientky, které dováženou stravu musí konzumovat celý život. Cílem mé práce bylo tedy zmapovat způsob stravování, stravovací návyky a celkový životní styl klientek domova pro osoby se zdravotním postižením a pokusit se odhalit příčiny výskytu obezity, kterou velká část klientek trpí.cs_CZ
dc.description.abstractI conceived my dissertation as a study of inhabitants in institutional care. This study is aimed at problems of occurrence of obesity of two selected groups of clients with mental handicap in dependence on their lifestyle and feeding habits. In most of new built social settlements of this type clients are provided with all -day food by professional caterer services. This way is very convenient for organizations with institutional care, because they don't have to carry on a kitchen in their settlement. So, related costs like assurance of staff in three-shift operation, expensive equipment of the kitchen or compliance to sanitary codes, are saved. Here we can ask a question: to what degree is this type of feeding positive for the client who must consume imported food for the whole lifetime? The aim of my dissertation was to depict the way of feeding, consuming habits and general lifestyle of clients of home for men with handicap and to try to find out the reasons why most of the clients suffer from obesity.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.titleVýskyt obezity v závislosti na způsobu stravování klientek s mentálním postiženímcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-05-21
dc.description.departmentKatedra pedagogikycs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId68100
dc.title.translatedOccurrence of Obesity in Dependence on Way of Feeding of Clients with Mental Handicapen_US
dc.contributor.refereeVodáková, Jitka
dc.identifier.aleph001111971
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineUčitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy pedagogika - rodinná výchovacs_CZ
thesis.degree.disciplineTraining Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Pedagogy - Domestic Scienceen_US
thesis.degree.programUčitelství pro střední školycs_CZ
thesis.degree.programTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra pedagogikycs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy pedagogika - rodinná výchovacs_CZ
uk.degree-discipline.enTraining Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Pedagogy - Domestic Scienceen_US
uk.degree-program.csUčitelství pro střední školycs_CZ
uk.degree-program.enTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csSvoji diplomovou práci jsem pojala jako studii obyvatel v pobytové péči. Práce je zaměřena na problematiku výskytu obezity u dvou vybraných skupin klientek s mentálním postižením v závislosti na jejich životním stylu a s ním i spojených stravovacích návyků. Ve většině nově vybudovaných zařízení tohoto typu mají klienti zajištěnou celodenní stravu profesionálními dodavatelskými službami. Tento způsob je velice výhodný pro organizace s pobytovou péčí, protože nemusí provozovat vývařovnu ve svém zařízení, tudíž odpadají náklady s tím související jako je např. zajištění personálu v třísměnném provozu či finančně náročné vybavení kuchyní se splněním hygienických požadavků. Nabízí se zde otázka, do jaké míry je tento typ stravování výhodný pro samotné klientky, které dováženou stravu musí konzumovat celý život. Cílem mé práce bylo tedy zmapovat způsob stravování, stravovací návyky a celkový životní styl klientek domova pro osoby se zdravotním postižením a pokusit se odhalit příčiny výskytu obezity, kterou velká část klientek trpí.cs_CZ
uk.abstract.enI conceived my dissertation as a study of inhabitants in institutional care. This study is aimed at problems of occurrence of obesity of two selected groups of clients with mental handicap in dependence on their lifestyle and feeding habits. In most of new built social settlements of this type clients are provided with all -day food by professional caterer services. This way is very convenient for organizations with institutional care, because they don't have to carry on a kitchen in their settlement. So, related costs like assurance of staff in three-shift operation, expensive equipment of the kitchen or compliance to sanitary codes, are saved. Here we can ask a question: to what degree is this type of feeding positive for the client who must consume imported food for the whole lifetime? The aim of my dissertation was to depict the way of feeding, consuming habits and general lifestyle of clients of home for men with handicap and to try to find out the reasons why most of the clients suffer from obesity.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra pedagogikycs_CZ
dc.identifier.lisID990011119710106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV