Lyofilizace lipozomů pro perorální aplikaci léčiv
Lyofilizace lipozomů pro perorální aplikaci léčiv
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24148Identifikátory
SIS: 37539
Kolekce
- Kvalifikační práce [6713]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Dittrich, Milan
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické technologie
Datum obhajoby
3. 6. 2009
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Látky bílkovinné nebo peptidické povahy nejsou vhodné pro perorální aplikaci. Jednou z mnoha překážek je agresivní prostředí v trávicím traktu. Jedním ze způsobů, jak tyto látky chránit, je příprava lipozomů. Cílem této práce bylo přípravit lipozomy různého složení, výběr optimálního vodného média a stabilizace pomocí lyofilizace. Všechny vzorky se skládaly z vaječného fosfatidylcholinu (EPC) a cholesterolu (Chol), s přidáním jedné z těchto látek: cholylsarkosin (CS), stearoylamin (SA) a vitamín E (TPGS), v různých poměr. Lipozomy byly připraveny pomocí filmové metody a manuální extruze přes membránu s póry o velikosti 200 nm. Velikost lipozomů a polydisperzita byly měřeny pomocí foton korelační spektroskopie. Po extruzi byly lipozomy lyofilizovány v přítomnosti vhodně vybraných kryoprotektantů: sacharóza a trehalosa. Stabilita byla prokázána a hodnocena na základě vizuálních vlastnosti vzorku (vzhled), rozpustnosti v destilované vodě a měření velikosti lipozomů a polydisperzity.
The protein or peptide substances are not appropriate for oral application. One of the many obstacles, is an aggressive environment of the gastrointestinal tract. One way to protect these substances is the preparation of liposomes. The aim of this work was preparation of liposomes of the different composition, choice of the optimum aqueous media, and stabilization using freeze-drying. All samples consisted of egg phosphatidylcholine(EPC) and cholesterol (Chol), with the addition of one out of the substances: cholylsarcosine (CS), stearoylamine (SA) and vitamin E (TPGS), respectively, in various ratio. Liposomes were prepared using a film method and manual extrusion through membrane with pore size 200 nm. The liposome size and polydispersity was measured by photon corellation spectroscopy. After the extrusion, the liposomes underwent freeze-drying in the presence of selected appropriate cryoprotectants: sucrose and trehalose, respectively. Stability has been established by evaluating the visual characteristics of the product (the appearance), solubility in the water and measuring of liposome size and polydispersity.