dc.contributor.advisor | Martinec Nováková, Lenka | |
dc.creator | Boušová, Jiřina | |
dc.date.accessioned | 2021-03-25T18:50:25Z | |
dc.date.available | 2021-03-25T18:50:25Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/2419 | |
dc.description.abstract | V dnešní době se předpokládá, že vnímání pachů jako spíše příjemných či nepříjemných je do značné míry utvářeno na základě každodenní zkušenosti jedince v rámci konkrétní kultury, a to skrze evaluativní podmiňování a okrajově též formou pouhého vystavení se určitému pachu. Jinými slovy, že čichové preference a averze nejsou vrozené, nýbrž jsou výsledkem jejich celoživotního formování. Čichový vjem však není založen jen na čistě kvalitativní složce zprostředkované víceméně olfaktorickým nervem. Na čichovém vjemu se podílí i nerv trigeminální, jehož stimulace v jedinci vyvolává taktilní percepci pachů v nosní dutině. Oba dva tyto nervy jsou vzájemně propojeny jak na periferní, tak na centrální úrovni chemosenzorického zpracování podnětů a jejich vzájemné interakce se spolupodílí na vnímaných charakteristikách finálního pachu, tedy i jeho vnímané příjemnosti či nepříjemnosti (tj. hedonicitě). Vzhledem k tomu, že novorozenci mají jen omezenou předchozí zkušenost s pachy, na jejich rozdílné reakci na ně by se mohla významnou měrou podílet taktilní složka čichového vjemu zprostředkovaná trigeminálním nervem. V této studii bychom tedy chtěli sledovat, jestli na pachy dráždící trigeminální nerv více a méně novorozenci reagují odlišně. Reaktivitu novorozenců jsme se rozhodli sledovat na autonomní úrovni;... | cs_CZ |
dc.description.abstract | The widely accepted view nowadays is that experiencing odours as rather pleasant or unpleasant is, to a certain degree, shaped on a daily basis through individual experience within one's culture via evaluative conditioning or, rather marginally so, via mere exposure to that certain odour. In other words, humans are not born with any fixed set of olfactory likes or dislikes but rather, they acquire them throughout their lifetime. However, olfactory sensation is not a "pure" percept, as odorant stimuli generally elicit a qualitative percept of an odorant - generated mainly by the olfactory nerve - as well as some degree of chemesthesis - a tactile confound of the odour generated mainly by the trigeminal nerve. The olfactory and trigeminal system exhibit complex interactions at both the peripheral and central level of chemosensory processing, which is also reflected in perceptual characteristics of the final percept, including perceived pleasantness (hedonics). If the olfactory contribution alone does not easily predict neonatal odour hedonics, due to newborns' limited previous exposure to chemosensory inputs, one may hypothesize that together with the strength of the trigeminal contribution they may form a significant factor affecting neonatal appetitive/aversive responses to odours. In the present... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií | cs_CZ |
dc.subject | Chemoreception | en_US |
dc.subject | Chemesthesis | en_US |
dc.subject | Olfaction | en_US |
dc.subject | Olfactory nerve | en_US |
dc.subject | Trigeminal nerve | en_US |
dc.subject | Heart rate response | en_US |
dc.subject | Newborns | en_US |
dc.subject | Hedonics | en_US |
dc.subject | Chemorecepce | cs_CZ |
dc.subject | Chemosteze | cs_CZ |
dc.subject | Čich | cs_CZ |
dc.subject | Čichový nerv | cs_CZ |
dc.subject | Trigeminální nerv | cs_CZ |
dc.subject | Srdeční rytmus | cs_CZ |
dc.subject | Novorozenci | cs_CZ |
dc.subject | Hedonicita | cs_CZ |
dc.title | Změny v Srdeční Frekvenci Novorozenců v Reakci na Odoranty s Relativně Silnou a Slabou Trigeminální Komponentou | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2017 | |
dcterms.dateAccepted | 2017-02-01 | |
dc.description.department | Katedra obecné antropologie | cs_CZ |
dc.description.department | Department of General Anthropology | en_US |
dc.description.faculty | Fakulta humanitních studií | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Humanities | en_US |
dc.identifier.repId | 187731 | |
dc.title.translated | Heart Rate Response in Newborns to Relatively Strong and Mild Trigeminal Odorants | en_US |
dc.contributor.referee | Brothánková, Pavlína | |
dc.identifier.aleph | 002127777 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | General Anthropology | en_US |
thesis.degree.discipline | Obecná antropologie - integrální studium člověka | cs_CZ |
thesis.degree.program | Humanitní studia | cs_CZ |
thesis.degree.program | Humanities | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Fakulta humanitních studií::Katedra obecné antropologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Humanities::Department of General Anthropology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Fakulta humanitních studií | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Humanities | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FHS | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Obecná antropologie - integrální studium člověka | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | General Anthropology | en_US |
uk.degree-program.cs | Humanitní studia | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Humanities | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | V dnešní době se předpokládá, že vnímání pachů jako spíše příjemných či nepříjemných je do značné míry utvářeno na základě každodenní zkušenosti jedince v rámci konkrétní kultury, a to skrze evaluativní podmiňování a okrajově též formou pouhého vystavení se určitému pachu. Jinými slovy, že čichové preference a averze nejsou vrozené, nýbrž jsou výsledkem jejich celoživotního formování. Čichový vjem však není založen jen na čistě kvalitativní složce zprostředkované víceméně olfaktorickým nervem. Na čichovém vjemu se podílí i nerv trigeminální, jehož stimulace v jedinci vyvolává taktilní percepci pachů v nosní dutině. Oba dva tyto nervy jsou vzájemně propojeny jak na periferní, tak na centrální úrovni chemosenzorického zpracování podnětů a jejich vzájemné interakce se spolupodílí na vnímaných charakteristikách finálního pachu, tedy i jeho vnímané příjemnosti či nepříjemnosti (tj. hedonicitě). Vzhledem k tomu, že novorozenci mají jen omezenou předchozí zkušenost s pachy, na jejich rozdílné reakci na ně by se mohla významnou měrou podílet taktilní složka čichového vjemu zprostředkovaná trigeminálním nervem. V této studii bychom tedy chtěli sledovat, jestli na pachy dráždící trigeminální nerv více a méně novorozenci reagují odlišně. Reaktivitu novorozenců jsme se rozhodli sledovat na autonomní úrovni;... | cs_CZ |
uk.abstract.en | The widely accepted view nowadays is that experiencing odours as rather pleasant or unpleasant is, to a certain degree, shaped on a daily basis through individual experience within one's culture via evaluative conditioning or, rather marginally so, via mere exposure to that certain odour. In other words, humans are not born with any fixed set of olfactory likes or dislikes but rather, they acquire them throughout their lifetime. However, olfactory sensation is not a "pure" percept, as odorant stimuli generally elicit a qualitative percept of an odorant - generated mainly by the olfactory nerve - as well as some degree of chemesthesis - a tactile confound of the odour generated mainly by the trigeminal nerve. The olfactory and trigeminal system exhibit complex interactions at both the peripheral and central level of chemosensory processing, which is also reflected in perceptual characteristics of the final percept, including perceived pleasantness (hedonics). If the olfactory contribution alone does not easily predict neonatal odour hedonics, due to newborns' limited previous exposure to chemosensory inputs, one may hypothesize that together with the strength of the trigeminal contribution they may form a significant factor affecting neonatal appetitive/aversive responses to odours. In the present... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Katedra obecné antropologie | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
dc.contributor.consultant | Havlíček, Jan | |
dc.contributor.consultant | Sobotková, Daniela | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |
dc.identifier.lisID | 990021277770106986 | |