Zobrazit minimální záznam

Heart Rate Response in Newborns to Relatively Strong and Mild Trigeminal Odorants
dc.contributor.advisorMartinec Nováková, Lenka
dc.creatorBoušová, Jiřina
dc.date.accessioned2021-03-25T18:50:25Z
dc.date.available2021-03-25T18:50:25Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/2419
dc.description.abstractV dnešní době se předpokládá, že vnímání pachů jako spíše příjemných či nepříjemných je do značné míry utvářeno na základě každodenní zkušenosti jedince v rámci konkrétní kultury, a to skrze evaluativní podmiňování a okrajově též formou pouhého vystavení se určitému pachu. Jinými slovy, že čichové preference a averze nejsou vrozené, nýbrž jsou výsledkem jejich celoživotního formování. Čichový vjem však není založen jen na čistě kvalitativní složce zprostředkované víceméně olfaktorickým nervem. Na čichovém vjemu se podílí i nerv trigeminální, jehož stimulace v jedinci vyvolává taktilní percepci pachů v nosní dutině. Oba dva tyto nervy jsou vzájemně propojeny jak na periferní, tak na centrální úrovni chemosenzorického zpracování podnětů a jejich vzájemné interakce se spolupodílí na vnímaných charakteristikách finálního pachu, tedy i jeho vnímané příjemnosti či nepříjemnosti (tj. hedonicitě). Vzhledem k tomu, že novorozenci mají jen omezenou předchozí zkušenost s pachy, na jejich rozdílné reakci na ně by se mohla významnou měrou podílet taktilní složka čichového vjemu zprostředkovaná trigeminálním nervem. V této studii bychom tedy chtěli sledovat, jestli na pachy dráždící trigeminální nerv více a méně novorozenci reagují odlišně. Reaktivitu novorozenců jsme se rozhodli sledovat na autonomní úrovni;...cs_CZ
dc.description.abstractThe widely accepted view nowadays is that experiencing odours as rather pleasant or unpleasant is, to a certain degree, shaped on a daily basis through individual experience within one's culture via evaluative conditioning or, rather marginally so, via mere exposure to that certain odour. In other words, humans are not born with any fixed set of olfactory likes or dislikes but rather, they acquire them throughout their lifetime. However, olfactory sensation is not a "pure" percept, as odorant stimuli generally elicit a qualitative percept of an odorant - generated mainly by the olfactory nerve - as well as some degree of chemesthesis - a tactile confound of the odour generated mainly by the trigeminal nerve. The olfactory and trigeminal system exhibit complex interactions at both the peripheral and central level of chemosensory processing, which is also reflected in perceptual characteristics of the final percept, including perceived pleasantness (hedonics). If the olfactory contribution alone does not easily predict neonatal odour hedonics, due to newborns' limited previous exposure to chemosensory inputs, one may hypothesize that together with the strength of the trigeminal contribution they may form a significant factor affecting neonatal appetitive/aversive responses to odours. In the present...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.subjectChemoreceptionen_US
dc.subjectChemesthesisen_US
dc.subjectOlfactionen_US
dc.subjectOlfactory nerveen_US
dc.subjectTrigeminal nerveen_US
dc.subjectHeart rate responseen_US
dc.subjectNewbornsen_US
dc.subjectHedonicsen_US
dc.subjectChemorecepcecs_CZ
dc.subjectChemostezecs_CZ
dc.subjectČichcs_CZ
dc.subjectČichový nervcs_CZ
dc.subjectTrigeminální nervcs_CZ
dc.subjectSrdeční rytmuscs_CZ
dc.subjectNovorozencics_CZ
dc.subjectHedonicitacs_CZ
dc.titleZměny v Srdeční Frekvenci Novorozenců v Reakci na Odoranty s Relativně Silnou a Slabou Trigeminální Komponentoucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-02-01
dc.description.departmentKatedra obecné antropologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of General Anthropologyen_US
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.identifier.repId187731
dc.title.translatedHeart Rate Response in Newborns to Relatively Strong and Mild Trigeminal Odorantsen_US
dc.contributor.refereeBrothánková, Pavlína
dc.identifier.aleph002127777
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineGeneral Anthropologyen_US
thesis.degree.disciplineObecná antropologie - integrální studium člověkacs_CZ
thesis.degree.programHumanitní studiacs_CZ
thesis.degree.programHumanitiesen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Katedra obecné antropologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::Department of General Anthropologyen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csObecná antropologie - integrální studium člověkacs_CZ
uk.degree-discipline.enGeneral Anthropologyen_US
uk.degree-program.csHumanitní studiacs_CZ
uk.degree-program.enHumanitiesen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csV dnešní době se předpokládá, že vnímání pachů jako spíše příjemných či nepříjemných je do značné míry utvářeno na základě každodenní zkušenosti jedince v rámci konkrétní kultury, a to skrze evaluativní podmiňování a okrajově též formou pouhého vystavení se určitému pachu. Jinými slovy, že čichové preference a averze nejsou vrozené, nýbrž jsou výsledkem jejich celoživotního formování. Čichový vjem však není založen jen na čistě kvalitativní složce zprostředkované víceméně olfaktorickým nervem. Na čichovém vjemu se podílí i nerv trigeminální, jehož stimulace v jedinci vyvolává taktilní percepci pachů v nosní dutině. Oba dva tyto nervy jsou vzájemně propojeny jak na periferní, tak na centrální úrovni chemosenzorického zpracování podnětů a jejich vzájemné interakce se spolupodílí na vnímaných charakteristikách finálního pachu, tedy i jeho vnímané příjemnosti či nepříjemnosti (tj. hedonicitě). Vzhledem k tomu, že novorozenci mají jen omezenou předchozí zkušenost s pachy, na jejich rozdílné reakci na ně by se mohla významnou měrou podílet taktilní složka čichového vjemu zprostředkovaná trigeminálním nervem. V této studii bychom tedy chtěli sledovat, jestli na pachy dráždící trigeminální nerv více a méně novorozenci reagují odlišně. Reaktivitu novorozenců jsme se rozhodli sledovat na autonomní úrovni;...cs_CZ
uk.abstract.enThe widely accepted view nowadays is that experiencing odours as rather pleasant or unpleasant is, to a certain degree, shaped on a daily basis through individual experience within one's culture via evaluative conditioning or, rather marginally so, via mere exposure to that certain odour. In other words, humans are not born with any fixed set of olfactory likes or dislikes but rather, they acquire them throughout their lifetime. However, olfactory sensation is not a "pure" percept, as odorant stimuli generally elicit a qualitative percept of an odorant - generated mainly by the olfactory nerve - as well as some degree of chemesthesis - a tactile confound of the odour generated mainly by the trigeminal nerve. The olfactory and trigeminal system exhibit complex interactions at both the peripheral and central level of chemosensory processing, which is also reflected in perceptual characteristics of the final percept, including perceived pleasantness (hedonics). If the olfactory contribution alone does not easily predict neonatal odour hedonics, due to newborns' limited previous exposure to chemosensory inputs, one may hypothesize that together with the strength of the trigeminal contribution they may form a significant factor affecting neonatal appetitive/aversive responses to odours. In the present...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Katedra obecné antropologiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantHavlíček, Jan
dc.contributor.consultantSobotková, Daniela
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990021277770106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV